Příběhy úspěšných > Blanka Poštulková: Pečeme z olomouckých tvarůžků

Blanka Poštulková: Pečeme z olomouckých tvarůžků

Produkt, který bezezbytku patří k Olomouckému kraji, dokázala neotřelým způsobem využít. Tvarůžková cukrárna Blanky Poštulkové slaví úspěchy. Více v rozhovoru.
12. 10. 2017 | Živnostník roku

Představte se někomu, kdo o vás nikdy neslyšel…

Tvarůžková cukrárna je projekt, který jsem vytvořila spolu s rodiči. Pečeme z olomouckých tvarůžků naslano. Našimi produkty jsou kremrole, šátečky, dortíky, které plníme tvarůžkovými náplněmi.

Jak vás napadlo zpracovávat tradiční surovinu takovým netradičním způsobem?

Je to taková naše rodinná myšlenka. Celá naše rodina pochází z Loštic, kde jsou tradičně tvarůžky doma. No a mým dětským snem bylo mít cukrárnu, takže jsme to spojili dohromady.

Máte tedy tvarůžkovou cukrárnu v Lošticích. Ještě někde?

V tuto chvíli máme dvě cukrárny, a to v Lošticích a v historickém centru města Olomouce. Na čem hlavně teď pracujeme, je rozšíření našich služeb, abychom se dostali blíže k našim zákazníkům, kteří poptávají naše výrobky na rodinné oslavy, firemní akce a různé soukromé cateringy. Spíše než o rozšiřování poboček je to o zlepšování našich služeb a vytváření nových moučníků.

O jednom novém vím…

Naší novinkou právě letos jsou tvarůžkové sušenky, které pečeme z tvarůžků, másla a přidáváme tam pivní ječný slad, protože jsme navázali spolupráci s minipivovarem Kosíř. Takže máme takovou slanou chuťovku ke Kosířskému pivu.

Je možné si vaše produkty koupit i jinde než v cukrárně?

My pravidelně asi devět měsíců v roce jezdíme po nejrůznějších akcích, jako jsou food festivaly, farmářské trhy v rámci celé Moravy a třikrát do roka se ukážeme i v hlavním městě, takže jsme pro zákazníky velmi dostupní.

Shrňme, jaký je sortiment vašich výrobků…

Jsou to tvarůžkové moučníky, tedy kremrole, šátečky, dortíky naslano, a potom pečeme tvarůžkové tyčinky, právě zmíněné sušenky a umíme i teplé věci z tvarůžků, jako jsou bramboráčky nebo hot dogy z tvarůžků.

Jak se plánujete rozvíjet do budoucna?

Teď jsme našli koncept spolupráce produktů. Takže pracujeme na externím pivním baru s výběrem tvarůžkových moučníků, to je takový náš velký projekt.

Co na vaše netradiční moučníky říkají zákazníci?

Určitě máme dvě kategorie zákazníků. Jedni přijdou a chtějí ochutnat a druzí se trochu bojí. Ale musím říci, že vždy odcházejí velmi mile překvapeni a zpravidla i s krabičkou moučníků domů. A mám spoustu příkladů, kdy k nám přišli zákazníci, kteří tvarůžky nejedí, a když je ochutnají v podobě moučníku, tak jsou nadšení.