Napsali o nás > Firmám v Praze vládne výrobce termovizních měřičů, živnostníkům producent pečeného müsli

Firmám v Praze vládne výrobce termovizních měřičů, živnostníkům producent pečeného müsli

30. 10. 2018, Hospodářské noviny

Op o d n i k at e l s k é s í l e Hlavního města Praha se asi není třeba příliš rozepisovat. Stačí pár údajů a čísel například o tom, že hrubý domácí produkt v Praze tvoří celou čtvrtinu celkového HDP nebo o výrazně vyšším podílu ekonomicky aktivních osob a zaměstnanců. Bohatě zastoupený zpracovatelský průmysl, desítky a desítky průmyslových závodů, produkce elektrických a optických přístrojů, cestovní ruch, který už si dokonce možná sahá na svou mezní míru užitku, takže se objevují nové a neotřelé služby zahraničním hostům, a tak by bylo možné pokračovat. Především ale za čísly nelze schovávat úžasné příběhy a píli konkrétních podnikatelů a živnostníků. To se jasně potvrdilo na letošním vyhlašování krajského kola podnikatelských soutěží. Mezi živnostníky titul Česká spořitelna Živnostník roku 2018 Hlavního města Praha získal Jan Král, který vyrábí pečené müsli. „Porotu zaujal osobitý přístup pana Krále, jeho inovace a v neposlední řadě samotná láska k müsli,“ okomentoval porotce Václav Petrovič z České spořitelny. Mezi pražskými firmami odbornou porotu nejvíce oslovila společnost Workswell, která se věnuje výrobě přístrojů pro bezdotykové měření teploty. „Je neuvěřitelné, že za tak krátkou dobu osmi let prorazili do světa a dovedou konkurovat i tam, kde jiní v jejich oboru pracují i více než padesát let. Jejich záběr je světový, dodávají do čtrnácti zemí a například i do NASA,“ uvedl člen poroty Lukáš Krupička z Vodafone Czech Republic. V jednotlivých krajích je také vyhlašován vítěz kategorie Vodafone Odpovědná firma roku 2018. Tuto cenu uděluje společnost Vodafone Czech Republic ve spolupráci s Nadací Vodafone. V Hlavním městě Praha společně vyhlásily jako nejodpovědnější rovněž společnost Workswell. „Nadace Vodafone ocenila široké možnosti dalšího osobního rozvoje a vzdělávání zaměstnanců. Současně se společnost podílí na výuce na vysokých školách, vedení diplomových prací studentů a prostřednictvím nadace ČVUT Media Lab podporuje nadané studenty a inovativní projekty. Workswell patří také mezi významné podporovatele projektu ‚DOBRÝ ANDĚL‘. Při své činnosti minimalizují tvorbu odpadů, používají materiály šetrné k životnímu prostředí a jsou certifikováni jako ‚Zelená firma‘,“ okomentovala volbu Adriana Dergam, ředitelka korporátní komunikace a společenské odpovědnosti, Vodafone Czech Republic.

Místo zapékaného müsli přišel s müsli pečeným. V čem je rozdíl? „Je to slovní spojení, které jsem jako první začal používat, protože do té doby se to dělilo na müsli zapékané a sypané. Mně se to slovo zapékané nelíbilo, tak jsem to nazval pečené müsli. Rozdíl mezi pečeným a zapékaným je v tom, že moje pečené je sypké, netvoří hrudky a je to právě dáno tím, že je slazené medem. Jako první jsem to začal vyrábět v této konzistenci. Müsli, které prošlo tepelnou úpravou a netvoří hrudky,“ vysvětluje Jan Král. Pečené müsli dělá už pět let a za tu dobu si vybudoval poměrně silnou distribuční síť. Postupně sortiment rozšířil o sušenky, pečené ořechy a první pečené kaše, které mohou být slazené medem a ne cukrem. „Největší odbyt máme v obchodech, kterých máme v současné době kolem devadesáti. Jsou to zdravé výživy a koloniály. Část prodáváme na vlastním e-shopu, chodíme také na farmářské trhy. Začínáme pronikat na Slovensko,“ uvádí vítězný živnostník. Má jednoduché receptury, které tvoří několik surovin tak, aby byla jednoznačně identifikovatelná chuť. Podle toho jsou barevně rozlišeny obaly a jednoznačný název výrobku. Například pečené müsli jahodové nebo čokoládové. „To je většinou ta chuť, která tomu dominuje. Co se týče ovoce, používáme všechny možné druhy i způsoby konzervace, lyofilizované nebo sušené. Co bych řekl, že nás odlišuje od konkurence, je to, že složek máme málo, ale v hojném zastoupení. Je to vlastně takový koncentrát, který si klidně můžete naředit ovesnými vločkami,“ říká Král. Populární kombinací je pečené müsli jahodové. Jsou tam lyofilizované jahody, bílá čokoláda, která potlačuje kyselost jahod a mandle. Pak má pečené müsli „ze sadu“, kde je nesířené ovoce, je to se skořicí, jsou tam jablka, višně, hrušky. „Jablka a skořice, to jsou chutě, které k sobě patří. Pak máme velmi specifickou chuť, to jsou švestky s mákem. Je to tradiční česká chuť, opět je tam čokoláda, protože se hodí i barevně,“ dodává Jan Král. Samotná výroba není zase tak složitá, stačí vybavení školní jídelny. Druhou věcí je balení, k tomu už jsou potřeba balicí technologie. Podíl ruční práce je nicméně vysoký, výrobek neprojede žádnou linkou, někdo musí směs zamíchat, někdo ji musí dát do trouby. Směs pro výrobu má i bezlepkovou.

Šikovné české ručičky a ještě šikovnější české hlavičky! Tak by se dal shrnout příběh společnosti Workswell, jejíž výrobky během několika let vývoje dokáží skvěle konkurovat na trzích, kde vývoj probíhá už desítky let. „Věnujeme se vývoji, výrobě a prodeji termografických kamer, což jsou přístroje pro bezdotykové měření teploty. Trochu lidově se jim také říká, termovize‘. Přístroje tedy vidí zrakem, predátora‘,“ uvádí spoluzakladatel Jan Sova. To se dá využít na velké vzdálenosti a dají se tím mapovat i velké plochy. Typickou aplikací, na které teď firma pracuje, aby dala světu něco, co zatím neexistuje, je nasazení vlastních přístrojů v precizním zemědělství, kdy se mapují rozlehlá zemědělská pole, a zjišťuje se, jak jsou zemědělské rostliny zasaženy suchem. „V průmyslu se naše přístroje používají ve výrobním sektoru, například při svařování, kdy napomáhají poznat, zda byl daný svár dobře proveden. Naše přístroje se ale používají i například v medicíně, při diagnostice zánětlivých nebo i některých onkologických onemocnění. Tedy těch onemocnění, která se projevují změnou teploty na povrchu lidského těla,“ doplňuje spoluzakladatel firmy. Klíč k celosvětovému prosazení se je v boji o parametry a funkce měřicích přístrojů. „Jako jedna z prvních firem na světě jsme přišli s kompaktním řešením termokamery pro drony. To už dnes máme v třetí generaci a dokončujeme vývoj další generace. Funguje to tak, že máte drony, akorát že to nejsou ty malé hračky, jsou to trošku větší drony, ale zase ne monstra. Na to se připojí termokamera a s tou termokamerou je dron schopný měřit povrchovou teplotu na vzdálenost desítek metrů,“ může se právem pochlubit Sova. Využití je například na plochých střechách výrobních hal, kde se pozná, kde zatéká voda. „Třeba teď vyvíjíme s ČVUT nové svářecí algoritmy, metody, jak diagnostikovat sváry, takže člověk zkouší, měří, nejde mu to, přijde na nějakou myšlenku pozorováním, to si zapíše, zkusí odvodit nějaký matematický vztah, pak zjistí, že mu to nefunguje, takže odvodí jiný, složitější, až dojde k nějakému lepšímu výsledku, než doposud zatím kdo měl,“ přibližuje vlastní proces vývoje Jan Sova. Sám se spíše specializuje na základní výzkum, kolega na uživatelské zkušenosti, jiný kolega na hardwarový vývoj. Úplné vymezení je podle jeho slov při tvůrčí činnosti nicméně nemožné.