Příběhy úspěšných > Gevorg Avetisjan: Naše dorty jsou světově unikátní. Nechci otevírat továrny v zahraničí, ve Frýdku-Místku jsme doma

Gevorg Avetisjan: Naše dorty jsou světově unikátní. Nechci otevírat továrny v zahraničí, ve Frýdku-Místku jsme doma

Společnost MARLENKA international je na trhu od roku 2003 a hlavní motivací bylo pro Gevorga Avetisjana to, aby zajistil zaměstnání a obživu vlastní rodině. K tomu se rozhodl se využít své kořeny a tradiční recepty země svého původu. Čím jsou jejich dorty unikátní, jaké novinky chystají v nejbližší době a proč nebudou otvírat továrny v zahraničí? Nejen na to nám odpověděl zakladatel Frýdecko-místecké společnosti.
29. 10. 2016 | Firma roku Rozhovor

Dostáváte ocenění, kudy chodíte. Co pro vás znamená být Firmou roku regionu?
Ano, je to pravda, už jsme dostali jak regionální, tak celorepublikové, ale tohle je pro mě opravdová čest. Jsem nesmírně hrdý, že naši práci oceňují a zákazníkům chutná. Je to velká odpovědnost, ale zároveň chuť do další práce. Chceme stále dokazovat víc a mám obrovskou radost, že budu moci v Praze představit a reprezentovat celý Moravskoslezský kraj.

Kde se vzal nápad na Marlenku?
Nápad se zrodil když, přijela sestra a upekla nám medový dort podle naší staroarménské receptury. Tak jsme začali péct, tehdy ještě v domácích podmínkách, a já jsem začal dorty nabízet v místních kavárnách a cukrárnách.

Jaké tajemství se za ní skrývá?
Všechny naše produkty jsou vyráběny bez použití konzervačních látek, syntetických barviv a umělých přísad. Není to jen sušenka, je to mléčný, karamelový a nadýchaný dost. To vše splňuje a navíc je světově unikátní. Vydrží tři měsíce v pokojové teplotě a osm měsíců v lednici. V žádné ze čtyřiceti zemí, kam vyvážíme, tohle nemají.

A je něco, co byste vyzdvihl mimo samotného dortu?
Hygienické podmínky. Nejlepší v republice. U nás si ani já nesmím sundat čepici. Dostali jsme dokonce nevyšší republikové skóre 99,5 procenta v hodnocení vážených německých a britských testů. To u nás ještě nikdy nikdo nedostal. Ale hlavně jsou to ty ingredience a láska, kterou do toho dáváme.

Což se projevuje také ve vztahu k zaměstnancům.
Ano! Jsou spokojení, protože mají dobré výplaty, dobré prostředí a ke každému se chováme férově. A určitě budeme dále rozšiřovat počet pracovních míst, do roku 2019 plánujeme zaměstnávat v naší společnosti přes tři sta padesát zaměstnanců.

Prosperujete, uzavíráte zahraniční spolupráce, rozšiřujete a investujete. Co dál?
V současné době vyvíjíme například medovou zmrzlinu, ale za zmínku stojí hlavně příprava bio produktů. Budeme mít nejen bezlepkové, ale také bio. Bylo to sice těžké, ale už máme všechny potřebné ingredience. Můžeme tak kombinovat bezlepkové a bio Marlenky.

Mluvil jste také o konceptu vlastních kaváren.
Chceme rozjet řetězec kaváren a obchůdků, které budou fungovat na principu franšízy a zákazníci si v nich budou moci pochutnat nejen na standartních výrobcích, naší kávě, ale také na speciálních dobrotách. Už teď se nemůžu dočkat, protože distributoři mě stále bombardují dotazy, kdy to bude, takže věřím, že až se to spustí, bude to velké.

A kdy to tedy bude?
Po novém roce. Nejdříve Frýdek-Místek, Ostrava a Praha a pak dál a dál.

A hospodářská stránka? Jaký je letos obrat?
Loni to bylo 350 milionů a letos to mělo být a bude, víc než 400. Každý rok minimálně o 15% nahoru. Rosteme všude, ale velkou příležitostí je Čína a Jižní Korea, kam pojedeme zanedlouho s českou delegací jednat o další spolupráci.

Ekonomický nárůst je tedy velký, ale zmínil jste také expanzi do zahraničí. Zatím formou distribuce nebo plánujete i továrnu?
Trh se pro nás neuvěřitelným způsobem otevřel, neustále lítáme někam jednat, uzavírat a podobně. A věřte mi, nabídky jsou, dokonce nás často i přemlouvají, ale já opravdu nechci otevírat továrny v zahraničí, tady jsme doma, chci to rozvíjet u nás. Navíc, s vlastnostmi našich produktů, by to nebylo vůbec efektivní. Když tak dlouho vydrží, proč bych je tam vyráběl.

Takže chcete zůstat pouze u nás?
Ano. A to nejen v Česku, ale ve Frýdku. Už teď máme plány na novou továrnu a také chceme o jedno patro navýšit stávající kancelářskou budovu.