Příběhy úspěšných > Hana Bartoníková: Vinařská turistika nás vždycky zajímala

Hana Bartoníková: Vinařská turistika nás vždycky zajímala

Vinařství se věnuje celá rodina. Každý má na starosti něco, celkově ale tvoří silný tým s jasnými představami o svém podnikání. A že toho zahrnuje docela dost! Přečtěte si rozhovor...
05. 10. 2018 | Živnostník roku

Na co se zaměřuje vaše živnost?
Máme vinařství, se synem děláme víno. S druhým synem děláme bylinkové sirupy, višňové sirupy a bezové sirupy. Manžel dělá průvodce sklepními uličkami, vinařskou turistiku. Těch aktivit je strašně moc.

Asi bychom měli začít u té vinařské turistiky…
Vinařská turistika nás vždycky zajímala. S úctou a pokorou jsme vzhlíželi k tomu klasickému rakouskému modelu a vždy jsme to chtěli dělat. Věděli jsme, že provoz penzionu a našeho vinařství je nutné podpořit něčím jiným, že společnost okolo vinařství se daleko více vzdělala a vyvinula, že už nestačí klasická degustace. Tak jsme chtěli k tomu něco přidat. Shodou okolností proběhl jeden přeshraniční evropský projekt s názvem Sklepní uličky vyprávějí příběhy. My jsme se stali jedním z dvanácti oficiálních průvodců, které Jihomoravský kraj proškolil, a od roku 2012 pravidelně provádíme sklepními uličkami Mikulčic, případně na regionu Podluží. Je to činnost, která nám výborným způsobem získala klientelu jak pro vinařství, tak pro penzion.

Kdo jsou ti zájemci, kdo za vámi jezdí?
To je strašně široké portfólium. Zájemci jsou mladí lidé i důchodci. V podstatě dneska lidé vědí, že se na Moravě dělá dobré víno, ale oni chtějí ten příběh. A ten příběh je o historii vinařství, o historii té sklepní uličky a oblasti.

Jak dlouho trvá taková prohlídka?
To je různé. Máme v programu asi čtyři. Pokud bychom vzali takovou nejběžnější, co děláme, aby se prošly všechny čtyři sklepní lokality u nás v Mikulčicích, tak to trvá asi hodinku.

Pojďme teď na zmiňované sirupy…
Sirupy děláme bylinkové. Máme pět druhů. Začali jsme levandulovým sirupem. S mladším synem jsme pak začali druhy rozšiřovat a momentálně nás to hodně baví.

Jak vzniká tokavý sirup?
Je to hlavně o inspiraci od našich předků. Těžím od našich babiček, jak ony to dělaly, takže recepty jsou z té doby.

Kam dodáváte a kolik sirupu vyrobíte?
My dodáváme do velkého řetězce. Naši zákazníci si berou jak víno, tak sirupy a vinnou kyselku a vinné želé. To jsou další naše produkty. Vinná kyselka je produkt z historie, který nahrazoval citrón. Když se pěstovala réva, tak si lidé v době jejího dozrávání vzali kousek střapce, vymačkali kyselou šťávu a tou dochucovali. Jinak produkty dáváme také do obchodů se zdravou výživou. U sirupů se při výrobě pohybujeme v řádu tisíců až desetitisíců kusů.

Vaše podnikání je poměrně komplexní. Máte nějakou představu, čím ho ještě třeba rozšířit?
My máme vizi asi takovou, že chceme v současné době ještě kousek posunout vinařství, postavit expediční halu. Chtěli bychom postavit hotel, jehož součástí by bylo informační centrum, kde by se prodávaly regionální produkty, jak je to zcela běžné v Rakousku, ale to je taková naše dlouhá vize, protože je to finančně náročnější, než jsou naše možnosti. Proto se snažíme část podnikání, která generuje prostředky, momentálně posilovat.