Příběhy úspěšných > Jana Kremlová: Pod pražením a drcením oříšků si lidé představí svoji kuchyni. My máme fabriku se sto zaměstnanci a vlastní školku

Jana Kremlová: Pod pražením a drcením oříšků si lidé představí svoji kuchyni. My máme fabriku se sto zaměstnanci a vlastní školku

Rodinná, tradiční a ryze česká. To je ALIKA. Firma zabývající se pražením, balením a sekáním oříšků i sušeného ovoce a semen. Společnost si zakládá na především na kvalitě odvedené práce, spolehlivosti a neustálém zlepšováním výrobních procesů. Kde se nápad na pražení oříšků vzal, kam všude se ty jejich dostanou a proč mají v areálu vlastní školu? Nejen na tyto otázky nám odpověděla výrobní ředitelka a spoluzakladatelka společnosti Jana Kremlová.
27. 10. 2016 | Firma roku Rozhovor

Čím přesně se vlastně zabýváte?
Hlavní náplní je stále pražení oříšků. Ono když to někomu řeknete, tak si představí, jak to drtíme v kuchyni na stole, ale je za tím spousta let vývoje, velké množství zaměstnanců a obrovské pražičky. Denně od nás totiž odchází až dvacet čtyři tun oříšků.

Kam všude se vaše oříšky dostanou?
Třicet procent jde na export a sedmdesát na tuzemský trh. Našimi obchodními partnery jsou především další zpracovatelské firmy, takže oříšky jsou pak na zmrzlinách jako posyp, v müsli apod.

A kam jde těch třicet exportních?
Holandsko, Švédsko a v posledních letech jsme začali zkupovat a vyvážet český mák, do Německa a Švýcarska.

A kde se vzala idea na pražení oříšků?
Manžel měl pletárnu sportovního oblečení a mě nebavila práce potravinové inspektorky. Tak jsem si otevřela pražírnu kávy, ale vzhledem k tomu, že v té době k nám přišly všechny velké značky, vůbec se mi nedařilo. Všechno na úvěr, podnikání na krev a tak se manžel rozhodl mi pomoci a založili jsme pražírnu oříšků.

A podařilo se to, vždyť arašídy KK jsou dnes v každém obchodě.
I když se většina oříšků prodává v privátních značkách a málokdo pak ví, kdo je výrobcem, tak se z těch značkových KK opravdu prodává nejvíc. Občas si děláme srandu z toho, že KK je Kreml a Kremlová, ale tak to není. (smích)

Čím se lišíte od konkurence?
Spolehlivost, kvalita a to, že to děláme s láskou. Protože je skvělé, když lidé vaše oříšky znají a rádi si na nich pochutnají.

A uvedli jste v poslední době nějakou novinku?
Z inovací stojí za zmínku zavedení nové linky na sekání kalibrovaných ořechových kostiček.

Je vaše podnikání udržitelné?
Doufám, že ano. Děláme to už přes dvacet pět let a chtěli bychom to předat i dalším generacím. Samozřejmě jsme v minulosti dostali nějaké nabídky na odkoupení, ale rozhodli jsme se jít dál. Je ale pravda, že když dnes vidím, jaké jsou pokuty od potravinářské komise a další legislativní problémy, spousta firem okolo nás přemýšlí, zda není to zabalit.

Když mluvíte o problémech a komplikacích, jaké to konkrétně jsou?
Je to především častá změna legislativy. Nemyslím to teď jako stížnost na celkovou byrokracii, ale potravinářskou legislativu. To je peklo. Představte si, že musíte naplánovat etikety a obaly na výrobek dlouho dopředu. Takže investujete a najednou se změní logo, pozice textu nebo jen písmenko a je vám to všechno k ničemu. Takže místo toho, abychom vynakládali peníze do nových technologií a zaměstnanců, dáváme je právě do těchto změn. Prostě není prostor pro dlouhodobější plány. Navíc je to neekonomické i neekologické. Obaly jsou zbytečně velké, obsahují moc textu a další zbytečnosti.

Je vaše výroba plně automatizovaná?
Ne to určitě ne, pražičky jsou sice automatizované, ale jinak se za výrobou skrývá velké množství ruční práce. Celkem máme sto jedna zaměstnanců a z toho jich kolem šedesáti dělá právě ve výrobě.

V péči o zaměstnance máte také jednu specialitu, vlastní školku. Jak ta vznikla?
Je to tak, že stát sice dává matkám možnost vybrat si mateřskou dovolenou, ale už nezajistí dostatek míst pro děti v jeslích nebo ve školce. A tak jsme zprvu měli chůvu, ale potom, co jsme dokázali s naším konceptem uspět v dotačním programu, jsme jednu z našich nevyužívaných budov přestavěli na školku. Takže kolegyně u nás mohou pracovat zcela v klidu. O děti je postaráno přímo v našem areálu. Celkově jsou u nás maminky na mateřské hodně podporované. Do zaměstnání mohou v určitém modelu docházet také v jejím průběhu.