Co pro vás znamená pekařství?
Jako hrdý otec pěti dětí nemohu říci, že to je celý můj život. Ale jistě je to celý profesní život. Mám to nastavené tak, že pekařina je překrásné a voňavé řemeslo a já vím, že když to budeme dělat stále tak jako doposud, tedy dle tradičních receptur, tak jíst se bude dál, což znamená, že my tu krásnou práci můžeme dělat, dokud tu nebudeme.
Zdobí vás nezávislost na obchodních řetězcích, přesto úspěšně podnikáte.
Do řetězců jsme nikdy nedodávali. Vždy nám stačilo prodávat do našich krámků. Nejdříve byl jeden, v roce 2004 přibyl druhý a dnes jich je necelých třicet. Přijde mi to jako dobrá cesta. Samozřejmě máme i jiné zákazníky, kterým dodáváme.
Poctivá práce a kvalitní výrobky jsou tedy prioritou číslo jedna?
Když k nám přijdete v úterý, nekoupíte si koláč, který má tři dny trvanlivost a byl vyroben z neděle na pondělí. Vždy si odnesete čerstvý výrobek. Protože když jde zákazník do pekárny, zaslouží si vždy to nejčerstvější a nejlepší!
Stali jste se nejlepší firmou Libereckého kraje 2015, jaký je to pocit?
Já to zatím vstřebávám a přijde mi, že jsou v Libereckém kraji lepší firmy, teď myslím ty opravdu velké. Já zde zastupuji malou rodinnou firmu. Ještě úplně nevím, co na to vítězství říci. Určitě je to velký krok dopředu a naši potencionální zákazníci se o nás dozví a uvidí, že to co děláme, děláme dobře!