Příběhy úspěšných > Jiří Paseka: Je to taková malá alchymie

Jiří Paseka: Je to taková malá alchymie

Podle mnohých pěstuje jedny z nejlepších hub v České republice a i díky tomu se stal nejlepším živnostníkem Pardubického kraje. Výrazně mu však pomáhá také jeho manželka, se kterou odpovídal na naše otázky bezprostředně po vyhlášení výsledků.

Při představování jste říkali, že když jste začínali, bylo tady kolem 30 živnostníků či společností, kteří se věnovali tomu co vy, teď jste zůstali jediný. V čem spočívá vaše technologie pěstování?
Ona je to taková malá alchymie. Oni ty houbičky jsou skoro, jako když chováte zvířata. Je to živé, musíte se o to starat celý den, poslouchat a pracovat dobře se substráty. Někdy se můžeme stavět na hlavu, ale oni si stejně dělají, co chtějí. Je to dané také prostředím. U nás se houbám prostě líbí.

Máte nějaké speciální prostředí, které vám poskytuje přesně ty podmínky, které houby k růstu potřebují?
Máme vlastní kravín. Samozřejmě je tam vlhko, teplo a to přesně potřebují. V zimě se přitápí, v létě se chladí. Jak jsme říkali, jde stále o práci s těmi substráty.

Co pro vás znamená titul Česká spořitelna Živnostník roku 2015 Pardubického kraje?
My z toho máme velkou radost, ale největší z toho budou mít určitě naši zákazníci. Oni nám moc drží palce. Vždy když je nějaká akce s námi, třeba reportáž, tak půlka Skutče sedí u televize, protože si to nechtějí nechat ujít.