Příběhy úspěšných > Lenka Havlová: Snažím se používat místní suroviny

Lenka Havlová: Snažím se používat místní suroviny

Dělala svačinky dětem, ale brzy se ukázalo, že její výrobky mají daleko větší potenciál. Místo starostí s tím, kam nastoupit po mateřské, tak rozjela vlastní živnost.
30. 09. 2019 | Živnostník roku

Pojďme rovnou k vaší živnosti…
Před dvěma lety jsem začala vyrábět svačinky pro děti. S manželem jsme vymysleli název MüsLenky, na základě mého jména. Přihlásila jsem je do soutěže Regionální potravina a ten rok jsem vyhrála, a tím jsem si otevřela možnost nabízet MüsLenky dál.

Co to obnáší, mít Regionální potravinu?
Regionální potravina znamená, že výrobek musí obsahovat 75 % regionálních surovin. Vzhledem k tomu, že sladím medem a datlemi, musela jsem skloubit poměr do potřebného procentuálního rozmezí. Ale jinak používám vločky z kraje, med z kraje, ovoce z kraje, ořechy také z kraje. Takže opravdu se snažím používat místní suroviny.

Jak jste na takovou živnost přišla?
Jako každá maminka vyrábím svačinky dětem. Dala jsem i nějaké manželovi do práce, ten je tam dal ochutnat a kolegové mu tam říkali, že bych to mohla klidně prodávat. Když s tou myšlenkou přišel manžel domů, tak jsem si říkala, že to není zase tak špatný nápad, protože jsem nevěděla, jak se uplatním poté, co se vrátím z mateřské. Ta myšlenka ve mně vzrůstala.

V čem je podle vás kouzlo výrobku, když tak zachutnal?
Snažím se používat suroviny opravdu z kraje, základní suroviny té nejvyšší kvality, co se dá.

Kde se vaše produkty dají sehnat?
Zatím je prodávám na farmářských trzích, ve farmářských obchodech v Plzni a snažím se oslovit i farmářské obchody v Praze a samozřejmě na internetu je možnost objednat.

Daří se vám v Praze prosadit?
Je to v podstatě v začátcích. Teď druhým rokem jezdím na trhy do Prahy a tam mě samozřejmě oslovují noví zákazníci a ptají se, kde se v Praze dají sehnat, takže vyhledávám obchody, do kterých bych mohla svoje MüsLenky dodávat.

Na kterých trzích v Praze je vás možné potkat?
Teď jsem byla na Vinobraní na Pražském Hradě. To jsou vlastně trhy, které mi nabízejí v rámci toho, že jsem vyhrála Regionální potravinu. Dále jsem byla na Dožínkách na Letné.

Jak se MüsLenky balí a jakou mají trvanlivost?
Já většinu výrobků peču, takže trvanlivost je přibližně tři měsíce. Pak mám i jiný sortiment, který se nepeče, a tam je trvanlivost také minimálně tři měsíce, to jsou nové čokoládové. Co se týče obalu, tak balím do celofánových sáčků, ale už mě oslovily i bezobalové obchody, takže dodávám i bez obalu v ekokrabičkách.

Jaké máte plány do budoucna?
Ráda bych měla nějakou větší provozovnu, kde bych mohla zaměstnat své kamarádky matky, které hledají práci na částečné úvazky, což je docela těžké. A dostat se s výrobky do širšího okruhu České republiky.