Příběhy úspěšných > Milan Žabčík: Jsem pyšný na to, že si mě lidé našli a chtějí kupovat kvalitní a zdravé výrobky

Milan Žabčík: Jsem pyšný na to, že si mě lidé našli a chtějí kupovat kvalitní a zdravé výrobky

Po dlouhých letech praxe v oboru uzenářství se rozhodl vrhnout do výroby masných výrobků po svém. Poctivě, tradičně a s maximálním podílem masa! Proč se rozhodl podnikat, kde můžete jeho výrobky zakoupit a jaký z nich by určitě neměl ujít vašim chuťovým pohárkům? O tom všem jsme si povídali s Milanem Žabčíkem, čerstvým držitelem titulu Česká spořitelna Živnostník roku 2015 Zlínského kraje.

Kde se vzal nápad na podnikání v uzeninách?
Pracoval jsem v oboru dlouho a viděl jsem, jak a z čeho se co dělá. Tak jsem se rozhodl, že ty zkušenosti využiji a budu masné výrobky vyrábět sám. Do loga jsem si dal heslo „poctivá uzenina“, protože mé výrobky jsou výhradně z masa. Všechny ho obsahují minimálně 99 %. Jsou to už 4 roky, co jsem začal, ohlasy jsou pozitivní a mé zboží je poctivé a kvalitní. Jsem pyšný na to, že chtějí žít zdravě, že chtějí kupovat kvalitní zboží bez chemie a také jsem pyšný na to, že si ke mně zákazníci našli cestu.

Kde všude můžeme najít vaše výrobky?
Máme pět vlastních obchodů. Jezdíme severní, jižní Moravu a východní Čechy. Stále jsme převážně na Moravě a zásobujeme obchůdky s domácími, poctivými, tradičními výrobky, tržnice a především si zákazníci volají o výrobky sami. Prostě chtějí poctivou uzeninu.

Jaký váš výrobek bychom měli určitě ochutnat?
Nejlépe úplně vše, protože všechno je super. Ale nejvíce je v poslední době zájem o grilovací klobásu, která je pouze z masa a bylinek. Pro mě je ale největší top moje vlastní Žabčíkova klobása, kterou jsem se v 70. letech naučil a dělám ji pořád stejně! Dostal jsem ji do popředí a lidé ji chtějí. Zaručeně ruční výroba a kdykoli přijdete, i za pět let, bude stále stejná.

Skrývá se za ní nějaký originální recept?
Přímo můj vlastní. Vychytal jsem si vše dobré z různých receptů na klobásy, dal to dohromady a nyní ta moje klobása sbírá dokonce i ocenění.

Co pro vás znamená ocenění Česká spořitelna Živnostník roku 2015 Zlínského kraje?

Znamená to pro mě strašně moc. Je to zúročení čtyř let tvrdé práce. Taková třešnička na dortu za tu moji snahu, píli a námahu.