Příběhy úspěšných > Milan Žabčík: Jsem rád, že lidé začali přemýšlet nad rozdílem v ceně produktů

Milan Žabčík: Jsem rád, že lidé začali přemýšlet nad rozdílem v ceně produktů

Své podnikání nastartoval v pokročilém věku, ale díky dlouholetým zkušenostem a odhodlání vybudoval za pár let jedno z nejvyhlášenějších uzenářství v České republice. Jak se zpětně divá na své rozhodnutí a jak vnímá poměr kvality a ceny masných výrobků? Nejen o tom jsme si povídali s bronzovým Živnostníkem roku 2015, Milanem Žabčíkem.

Jaké byly vaše začátky?Popište prosím cestu od první uzeniny až sem…
Řeznictví jsem založil po celoživotních zkušenostech v oboru a zakládám si na tom, že moje výrobky jsou ukázkou kvality. Jednoho dne jsem se prostě rozhodl, že začnu podnikat sám na sebe. (úsměv) I přesto, že mi v té době bylo 56 let.

Které momenty ve vaší kariéře byly klíčové pro další vývoj vašeho podnikání?
První rok jsem prodělal celý vstupní kapitál, ale poté, co jsem zjistil, že lidé začínají chápat rozdíl mezi špekáčky za 30 korun a mojí uzeninou a začali ji požadovat, pochopil jsem, že jsem se dal správnou cestou.

Vyzdvihnete tři věci, které vás na vaši práci nejvíc baví.
Vlastní výroba produktů, spokojený zákazník a samostatnost v rozhodování.

Vyrábíte pouze kvalitní uzeniny, projevuje se nějak zájem lidí o kvalitnější výrobky, které znamenají vyšší cenu?
Jsem velmi rád, že lidé již začali přemýšlet nad tím, že je rozdíl v ceně zakoupených produktů, ptají se na podíl masa a jsou ochotni si raději koupit menší množství, ale dražší a kvalitnější.

Jaké jsou vaše speciality. Co by nám ze Žabčíkových uzenin nemělo uniknout?
Mám výborné všechny klobásy, tlačenku, nyní velký úspěch sklízí roláda s panenskou svíčkovou nebo poctivá vepřovka ve skle.

Na finálové porotě jsme měli možnost ochutnat také novou speciální klobásu s nivou, chystáte pro tento rok nějaké další novinky, ať už mezi výrobky či v rozšiřování výroby a služeb?
Samozřejmě, chystám novinky, ať už v klobásách či v paštikách, ale podrobnosti sdělím, až budou na světě. 20. ledna jsem otevřel další svou prodejnu v Zubří. U nás se stále něco děje. (úsměv)

Máte za sebou již celou řadu ocenění… Co vás ale dokáže zaručeně potěšit?
Spokojený zákazník

Co Vám přinesl úspěch v soutěži Živnostník roku?
Reklamu, zviditelnění firmy i výrobků

Co byste vzkázal živnostníkům, kteří zvažují přihlášení do soutěží Firma a Živnostník roku?
Jděte do toho!

To že úspěch Žabčíkových uzenin není náhodný, ukázalo i nedávné vyhlášení Regionální potraviny Moravskoslezského kraje v Regionální potravině, kde Milan Žabčík zcela ovládl stupně vítězů, když jeho panenská svíčková vyhrála, klobása s nivou obsadila druhé místo a švestková klobása brala bronz. Gratulujeme a jen tak dál!