Příběhy úspěšných > Královna světa marmelád: Desetitisíce zákazníků po celém světě přivádím k absolutnímu marmeládovému šílenství

Královna světa marmelád: Desetitisíce zákazníků po celém světě přivádím k absolutnímu marmeládovému šílenství

Vítězství v krajském kole Jihočeského kraje 2014, 2. místo v celostátním finále 2014 a hlavně neutuchající láska k marmeládě. To vše charakterizuje energickou, úspěšnou a přesto skromnou Blanku Milfaitovou. O její životní vášni, cestě na vrchol a dalším se budete moci dočíst v našem rozhovoru.

Jaké byly Vaše začátky? Můžete nějak popsat cestu od první marmelády na vrchol?
Začátky? Pohádkové… my razíme představu a cestu, že pokud se něčemu dá maximum a ještě o kus více, jeden není líný jako veš a levý jako šavle, když se pracuje s nadšením a vášní, musí být výsledek vždy pozitivní. Nemám si nač stěžovat, vyhrála jsem, co se dalo jak v soutěžích oborových, tak podnikatelských, mám úspěšnou manufakturu a super zaměstnance, ale na tom „vrcholu“, jak vy říkáte, jsem se včas zastavila, rozhlédla, poděkovala všem a vydala se vlastní cestou dál. Zpátky. I proto mohu dnes napsat, že ta pohádka pokračuje…

Co Vám přinesl úspěch v soutěži Živnostník roku?
Ačkoli jsem si přivezla mnoho cen a úspěchů ze zahraničí, je pro mě úspěch ve vaší soutěži především prestižní záležitostí, je to čest! A potvrzení všem drobným živnostníkům, farmářům, že se na ně nezapomíná!

Jste trojnásobná mistryně světa za nejlepší marmeládu. Jaké pocity ve Vás vyvolalo první vítězství a změnilo nějak zásadně Vaše podnikání?
Titul mistra světa se naposledy uděloval v roce 2013, kdy jsem ho vyhrála. Od té doby už jsou to jen barevné medaile, a ano, my máme zlatý hattrick, tunu stříbra… atd. Ale medaile nejsou samo spásné… Víte, když žijete na lesní samotě na konci země, kde není signál telefonu ani internetu, kam nikdo nejezdí a kde se kamarádit můžete jen s liškou nebo závějí sněhu, se těžko věří tomu, že jste napráskal několika tisícové konkurenci marmeládových mistrů z celého světa. Prostě nás to dostalo a rok poté zas. A pak opět :-), a to i v situaci, kdy jsme vyhráli další jiné ocenění, například 2 zlaté hvězdy z gastro Oskarů Great Taste Awards, a mohli jsme již být trošku otrsaní. Ale pokaždé to bylo další milé překvápko… A jestli to změnilo moje podnikání? Z šumavského lesa do celého světa. Z neznámé malé holky k desítkám rozhovorů, televizních reportáží… k vlastní knížce o… tom všem. Z malého trhu u našeho kostela na pulty světových gourmet paláců a k objednávkám jako ze snu. Z nikoho na člověka se jménem. Ano, to vše nás potkalo, ohrozilo, ale nezměnilo.

Mluví se o Vás také v souvislosti s tzv. Marmalade tour. Můžete nám prosím ve stručnosti popsat průběh Vaší cesty?
European Marmalade Expedition, 102 000 km v 365 dnech non stop. 45 zemí od Západní Sahary přes celou Evropu po odskok do Asie. Všude se vařila marmeláda, prodávala marmeláda, konala osvěta :-) a propagovala jsem zlaté české ručičky… Smyslem bylo cestovat za ovocem, které je právě zralé, které je nejlepší a které se u nás v té kvalitě neprodává. Uvařit z něj nejlepší marmošku na světě a všem kázat, že je z Čech! Z expedice vyšla kniha Příběh opravdové vášně. Letos v zimě startuje druhé expedice z Islandu do Číny a rok poté napříč Amerikami. Opět s knižním povídáním.

Byly ve Vaší kariéře momenty, které byly opravdu klíčové pro další vývoj Vašeho podnikání?
Odhodlání jít měnit svět. Alespoň ten můj malý. Zvednutí se ze židle jménem „přežívání“ v šedi maloměsta a tomu uzpůsobených mezilidských vztahů, a vykročení do rizika svéhlavosti a chybějící sebedůvěry. Tedy útěk z města na Šumavu a otevření kavárny s vlastní výrobnou. Ještě zásadnějším pak bylo potkání chlapa, který mě totálně změnil celý dosavadní život a ukázal, že to jde… Díky tomu vařím marmelády, díky tomu absolvujeme expedice, napsala jsem knihu a… díky tomu žijeme vlastní sny. Vyzdvihnete tři věci, které Vás na Vaši práci nejvíc baví… Absolutní svoboda, absolutní odpovědnost za sama sebe, a stav, kdy desetitisíce zákazníků po celém světě přivádím k absolutnímu marmeládovému šílenství!

Jaká je Vaše nejoblíbenější marmeláda a kterou byste naopak nikdy neochutnala?
Ochutnávám všechny, je to taková profesní deformace, od dobrých po děs běs. A ač mi to možná nebudete věřit, snídáme je denně a mnohdy je máme i potom. Třebas meruňkové s levandulí, pomerančové, z červeného českého ovoce z lesa, ale také višňová, ta je senzační!​