Napsali o nás > Ocenění by si zaloužil každý, říká farmář z Fryčovic

Ocenění by si zaloužil každý, říká farmář z Fryčovic

9. 1. 2021, Právo
09. 01. 2021 | Živnostník roku

V rodinné tradici trvající už tři století pokračuje s celou rodinou Kamil Kublák (43) z Fryčovic na Frýdecko-Místecku. Osévá pole a sklízí úrodu. A kromě toho se pustil i do obchodu. V něm nabízí svoje i produkty dalších regionálních producentů. Historie Kublákova statku je dlouhá.

„Grunt je tady od 12. století, naši předci se tu objevili v první polovině 18. století,“ zavzpomínal soukromý zemědělec. Na statku hospodařili jeho předci až do kolektivizace.

„Za komunistů jsme tady jen žili,“ dodal s tím, že po sametové revoluci dostali pozemky a budovy v restituci zpět. „Otec dal v práci výpověď a začal pracovat na svém. Pomáhal mu bratr. Byl jsem tehdy na škole, ale pomáhal jsem taky. Jinak to nešlo,“ popsal Kublák a doplnil, že začínali zcela od nuly.

Zpočátku chovali krávy a pěstovali obiloviny a brambory. Jenže dobytek se jim nevyplatil, a tak vyměnili krávy za prasata. Jenže ani ta se nevyplatila, a tak zkusili chov slepic na vajíčka. „Ale ani to nešlo. I dnes stojí vajíčko stejně jako před pětadvaceti lety,“ poukázal. A stejně přišli na to, že se nevyplatí ani prodej velkoskladům. „Proto jsme začali prodávat sami. Moc jsem tomu nevěřil, myslel jsem, že do roka zkrachujeme, že na vesnici nemůžeme přežít,“ nastínil a pokračoval: „Lidi na to slyšeli. Třeba jsme za měsíc vyprodali brambory z pěti hektarů.“ Od té doby prodávají Kublákovi všechno, co vypěstují, sami.

Nejprve měli pár stánků podél cest, pak postavili farmářskou samoobsluhu ve Fryčovicích a stejný obchod otevřeli i v Lichnově na Novojičínsku. „Začali jsme konkurovat marketům ne cenou, ale kvalitou,“ upozornil soukromý zemědělec. Zpočátku nabízeli jen své produkty, během let k nim přibyla zelenina, ovoce, maso, cukrovinky, mléčné výrobky, saláty, pečivo či alkohol od téměř dvou stovek dalších farmářů, zemědělců a producentů regionálních potravin.

Dnes Kublákovi hospodaří na 400 hektarech, z toho na 50 hektarech pěstují brambory, na zbytku mají obiloviny, pohanku, kmín, mák a len.

„Na poli děláme ve třech, na starost to má hlavně bratr, já mu pomáhám a máme ještě jednoho zaměstnance. Já se starám o obchod, pomáhá mi manželka, o koně se stará dcera, sestra pomáhá s rozvozem do školních jídelen a máma vede loupárnu,“ vyjmenoval Kublák, který na konci loňského roku získal celorepublikový titul Živnostník roku 2020.

„Je to asi více za obchod než farmaření, ale není pro mě důležitý. Beru to jako ocenění celé rodiny. Zasloužil by si to každý farmář a producent lokálních produktů,“ míní muž, jenž pracuje sedm dní v týdnu minimálně 12 hodin denně.