Příběhy úspěšných > Vladimír Zeman: Zpracováváme 1200 tun mouky měsíčně

Vladimír Zeman: Zpracováváme 1200 tun mouky měsíčně

Nejen o tom, že jak v českém, ale přinejmenším i evropském škrobárenském průmyslu, který je jinak v podstatě ovládán nadnárodními společnostmi, má své jasné místo česká společnost Amylon, nám v rozhovoru povyprávěl její ředitel.
02. 12. 2020 | Firma roku

Pojďme říci v krátkosti něco o historii Amylonu…
Amylon je tradiční česká potravinářská firma, která vznikla v roce 1912 v Ronově nad Sázavou a její současné logo je nositelem škrobárenství v České republice.

Představme sortiment vašich výrobků…
Pokud se řekne Amylon, tak se lidem vybaví zejména pudinky, protože pudinky jsou tradiční výrobek škrobárenství a tradiční výrobek na českém trhu. Dalšími výrobky jsou bramborové knedlíky, různé škroby a potravinářské směsi. To je část, kterou prodáváme v obchodních řetězcích a tam nás znají koncoví zákazníci. Vedle toho ale naší hlavní činností je průmyslová výroba, to je hlavně výroba pšeničného škrobu. Vyrábíme tekutý pšeničný škrob a z něho deriváty škrobu, což jsou například škrobové sirupy.

Jak je to s vaší konkurenceschopností. V čem jsou vaše výrobky lepší?
Z hlediska malospotřebitelských balení je naším hlavním konkurentem všeobecně známá nadnárodní firma, jejíž výrobky se prodávají v celém světě. Nicméně na českém trhu se snažíme, abychom vyráběli pudinky v takových příchutích, které chutnají českým zákazníkům, a to se nám daří. Z hlediska průmyslové výroby vyrábíme komoditu, kterou produkují všechny ostatní nadnárodní firmy. Jsme jediná škrobárenská firma, která ve výrobě sirupů přežila, konkurenti v celé Evropě zanikli a jsou tady pouze nadnárodní firmy. Prosadili jsme se naší snahou vymezit se tak, abychom vyráběli produkt na míru konkrétním zákazníkům, to znamená, aby se jejich jednotlivé konkrétní výrobky, například bonbóny nebo müsli tyčinky, lišily a nebyly stejné. Tím se nám podařilo prosadit v České republice i v zahraničí.

Kde máte vlastní výrobny?
Máme dvě výroby. První je v Havlíčkově Brodě, v areálu průmyslové zóny Čechova ulice. Zde je soustředěna jak administrativa, tak výrobní prostory. Firma existuje již sto let, takže máme vše umístěno v historických budovách a k tomu máme dostavěné skladové prostory, které jsou vedle výroby, což je logisticky výhodné. Můžeme dobře manipulovat se zbožím a materiálem, protože řada kamionů nám dováží mouku, řada kamionů odváží hotové výrobky. Jenom pro představu zpracováváme asi 1200 tun mouky měsíčně. Naši zákazníci jsou většinou evropští, můžeme říci i světoví zákazníci, ve škrobárenství 80 % naší výroby vyvážíme. A Ronov nad Sázavou, tam byla stará škrobárna. Areál postupně přestavujeme, umisťujeme tam balicí stroje a tam provádíme výrobu pudinků.

Kde vidíte třeba i nové možnosti do budoucna?
Nám se hodně daří v oblasti biovýrobků. Segment sice není tolik rozšířený, zhruba 4 % biospotřebitelů v rámci spotřebního koše, nicméně i tato oblast je zajímavá. Dnes vyrábíme škálu skoro čtyřiceti druhů biovýrobků, které prodáváme nejen v České republice, ale i exportujeme do zahraničí. Výrazně se nám s biovýrobky daří na polském trhu, kde prodáváme pod vlastním logem Amylon.

Kolik máte zaměstnanců?
Celkem máme kolem 130 pracovníků, snažíme se jako všechny firmy automatizovat, abychom počet pracovníků snižovali. Klademe velký důraz na vzdělávání pracovníků a základem všeho je mít kvalitní manažerský tým, který dokáže přenést zkušenosti na ostatní profese. Zaměstnance máme loajální, kromě strojních profesí nemáme žádný výrazný problém s jejich získáváním. Ale vytváříme takové podmínky, aby naši zaměstnanci byli spokojeni a musím konstatovat, že odměňování v potravinářství se dnes výrazně přibližuje strojnímu průmyslu.