Chceme směřovat k ještě luxusnějšímu zboží, než máme teď

11.10.2023

Generální ředitelka společnosti ELTON hodinářská, která vyrábí hodinky značky PRIM, Renata Červenák Nývltová je osobou více než povolanou k tomu, aby nám pověděla vše potřebné k představě o tom, co dnes znamenají hodinky PRIM.

PRIM, to je obrovská tradice…
Firma vznikla v roce 1949, kdy vznikl úkol, aby tehdejší Československo mělo vlastní hodinky. Využilo se znalostí s jemnou mechanikou lidí okolo Meziměstí a Broumovska, kde se v době druhé světové války vyráběla časoměrná zařízení pro nálože. V roce 1949 se pak začalo s vývojem samotného hodinového strojku. Jen vývoj tehdy trval asi pět let a v roce 1954 vznikly první československé hodinky s názvem Spartak. Tehdy ještě nebyl PRIM. Firma patřila pod koncernový podnik Chronotechna. Následující čtyři roky se vyráběly všechny komponenty, aby se v roce 1958 mohly sériově prodávat prostřednictvím podniku Klenoty. Hodinky se později i vyvážely, ovšem pod jinou značkou než PRIM.

Kam jste se od té doby posunuli?
Posunuli jsme se hrozně moc. ELTON vznikl v roce 1969, kdy se odtrhl od Chronotechny a vznikl samostatný národní podnik ELTON. Svého času v nejlepších časech pracovalo v ELTONu až dva a půl tisíce zaměstnanců a firma chrlila kolem půl milionu až 750 tisíc hodinek s mechanickým strojkem za rok. Dnes má firma 65 lidí a hodinek s naším mechanickým in-house strojkem uděláme 800. K tomu přidáváme další dvě kategorie, to je PRIM Automatic, kdy hodinky osazujeme nakoupeným švýcarským mechanickým strojkem. A tou nejnižší řadou je PRIM s quartzovým bateriovým strojkem. Takže celkově dnes vyrobíme kolem 2 200 hodinek ročně. Jsme dnes manufaktura, tehdy to byla sériová výroba. Vyrábělo se jinými technologiemi. Dnes se řadíme mezi manufaktury, až mezi nezávislé hodináře.

A kde chcete být v budoucnu?
Každá firma se snaží směřovat někam dál. My zrovna v současné době připravujeme dlouhodobější strategii. Pořád bychom chtěli být úzkoprofilový, manufakturní výrobce. Náš in-house strojek je natolik unikátní a způsob, kterým vyrábíme, je unikátní, takže na tom chceme stavět. Samozřejmě i se strojkem se chceme posouvat a chceme směřovat k ještě luxusnějšímu zboží, než máme teď.

Jak je to s cenou?
Když začneme u nejlevnějších, to je PRIM osazený quartzovým bateriovým strojkem, tak tam se pohybujeme kolem 12 až 15 tisíc korun, pokud se bavíme o kategorii PRIM Automatic s nakoupeným mechanickým švýcarským strojkem, tak se bavíme kolem 40 až 50 tisíc. A pokud jde o nejvyšší řadu, taková naše vlajková loď PRIM Manufacture 1949, tak tam začínáme na 90 tisících korunách. U limitovaných edic se suneme výše, pokud děláme hodinky z drahých kovů, třeba bikolorové hodinky, což jsou hodinky, které mají nerezové pouzdro a zlatou lunetu, zlatou korunku, tak tam se pohybujeme kolem 150 až 170 tisíc. Pokud to jsou celozlaté nebo celoplatinové hodinky, tak tam se pohybuje kolem 450 až 500 tisíc.

Asi bychom měli říci něco o lidech, kteří hodinky vyrábějí. To asi není jednoduché je sehnat na pracovním trhu…
Tak musejí být k sehnání. Není to tak, že bychom si sáhli do nějaké školy a měli hotového člověka. Ve výrobě máme tři základní kategorie lidí, a to jsou hodináři, brusiči a obráběči kovů. U obráběčů kovů to není žádná sláva, víme, jaké to školství je, lidí, kteří se učí strojírenské obory je málo. Zrovna v současné době hledáme obráběče kovů a je to docela oříšek. Ale máme docela stabilní tým a to, že hledáme člověka, je o posílení týmu, ne o náhradě. Když se budeme bavit o leštírně a brusírně, je to o zručnosti. Na to úplně nějaká škola není. Na to musí být lidé zruční, pečliví a trpěliví, aby výrobek byl v kvalitě, kterou požadujeme a kterou si výrobek zaslouží. A hodináři, to je kapitola sama o sobě. Máme jedenáct hodinářů. Naštěstí to není o tom, že bychom měli staré hodináře a čekali, že nám budou odcházet do důchodu. Věkový průměr na montáži je kolem čtyřiceti let. Z jedenácti lidí jsou tři vyučení a ostatní jsou ti, které jsme si vyučili v podstatě sami.