Děda byl můj velký vzor

1.11.2023

I na zapadlé vesnici se dá úspěšně a s nadšením provozovat živnost. Důkazem je toho Oldřich Novotný, MONETA Živnostník roku 2023 Středočeského kraje.

Čemu se věnujete?
Hlavním takovým tématem je agroturistika. Jsem mimo jiné zemědělec. A z malé farmičky děláme velkou farmu s dančí a jelení zvěří. Jezdí k nám lidi z celé republiky i Evropy. Mají rádi práci na zahradě, práci s farmou, práci s daňky a jeleny. Jsem rád, že je za to nějaká koruna a oni jsou šťastní. 

Jak jste přišel na dančí a jelení?
Nápad vznikl z toho, že jsem myslivec a už dlouhodobě jsem sháněl nějakou malou honitbu, tak jsem vymyslel to, že bychom to spojili se živností.

Pojďme do minulosti, k Vašim prarodičům…
Pocházím z kulacké rodiny. Děda měl několik hektarů polností. Děda byl můj velký vzor, byl to sedlák, se selským rozumem. Od něj mám tah na bránu. Když děda v 92 letech zemřel a také babička, tak zůstaly samostatné nemovitosti, které jsme opravili, revitalizovali a udělali jsme ubytování pro rodiny s dětmi. Mohou přijet rodiny a celý penzionek je pro ně k dispozici. Můžou u nás hospodařit, jezdit na kole v Polabí.

I na malé vesnici se vám podařilo zřídit si živnost. Díky čemu?
Je to tím, že jsem blázen. Já jsem takový renesanční člověk a jsem bývalý učitel a historik. Jsem zaměřený na keltskou tematiku, takže jsme v obci vybudovali muzeum Keltů, naučnou stezku Malého Dobše, máme tam keltskou kašnu, dětské hřiště ve stylu keltského opida, cyklotrasy. Budujeme nové projekty v tomto duchu. Když přijedete k nám do Dobšic, tak nejenže uvidíte muzeum Keltů, ale po cestě navštívíte naši farmu, můžete se podívat na daňky, na jeleny, pak se ubytujete, dáte si pivečko v dobšickém šenku a budete spokojeni.

Jaké máte plány do budoucna?
Dančí a jelení stádo se rozrůstá a potřebujeme zužitkovat a zpracovat maso. Takže mám v plánu vybudovat jatky, kde bychom zpracovávali tento sortiment a nabízeli místním občanům, přespolním i turistům.

Když k vám přijedu, co mě bude čekat?
Ubytujete se, budete mít k dispozici saunu a bazén, krb i udírnu. Máme hektarovou zahradu, kde můžete hrabat listí, sbírat jablka a jít krmit daňky. Nebo dostanete do ruky hrábě, v době, kdy se seká nebo suší tráva. Zkrátka se vyžijete na zahradě. Je zajímavé, když přijedou lidé z paneláku a mladé rodiny s dětmi takovou práci v životě nedělaly. Jsou z toho naprosto nadšení a v šoku. Dáváme lidem radost a máme z toho zároveň finanční užitek. 

Jaké jsou kapacity a jezdí k vám lidé i opakovaně?
Ano, jezdí k nám i opakovaně. Během prázdnin k nám lidé jezdí třeba poosmé nebo podeváté. I nová klientela se nabízí sama. Lidé, co jezdí na kolech východním Polabím, tak vidí reklamní bannery, zastavují se, telefonují. Kapacita je někde mezi šesti až deseti lidmi, ideálně rodina, aby nebyla rušena někým jiným po dobu třeba jednoho týdne.