Držíme se rovné podrážky i rovného jednání, protože s poctivostí dojdeme nejdál

28.4.2023

Podnikatelské soutěže jsou na prahu dospělosti. Právě otevíráme 18. ročník, a tak jsme se těch úspěšných z řad firem i živnostníků z předchozích let zeptali, co oni plánovali ve svých 18ti letech, co z toho se jim splnilo, jak se jim daří dnes a co jim přinesla účast v soutěži Firma roku a Živnostník roku. Inspirujte se a čtěte rozhovory s vítězi v rubrice Příběhy úspěšných.   

Společnost Little Shoes, která se věnuje prodeji barefootových bot pro děti i dospělé, se stala Firmou roku 2022 Jihočeského kraje. Jak na začátky svého podnikání vzpomíná její majitelka Klára Borlová?

Letošní ročník se nese v duchu plnoletosti. Jaké životní plány jste měla v 18 letech vy?
Určitě ne podnikat, v osmnácti jsem začínala studovat Pedagogickou fakultu na UK a opravdu jsem se těšila, jak půjdu učit. Lákalo mě zahraničí jak studijně, tak turisticky.

Splnilo se vám něco z toho?
Určitě! Během školy jsem cestovala a pak i chvíli v zahraničí studovala. Školu jsem úspěšně dokončila a v oblasti vzdělávání, i když v soukromém sektoru, jsem nabrala skvělé první pracovní zkušenosti a nakoukla pod pokličku růstu úspěšné firmy. Byl, a do teď to je, pro mne vzor, co se týče organizace práce, komunikace a vztahů na pracovišti.

Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Málo podnikavé. Nebyl to promyšlený projekt s cílem vybudovat firmu. Chtěla jsem si zpestřit pár let na mateřské, je to ideální čas, kdy můžete něco zkusit. Byla to nejdřív spíše duševní hygiena, abych od kolotoče okolo pak už třech dětí mentálně utekla. Pronikat do stále rozvíjející se e-commerce, marketingu nebo administrativy okolo malé firmy bylo spíše trávení mého volného času. Až o pár let později jsem Little Shoes začala vnímat jako práci.

Jakého úspěchu v podnikání si nejvíce ceníte?
Toho, že bez velkého kapitálu a podnikatelských zkušeností se dá po boku třech dětí vybudovat zdravá firma. Věřím, že fungujeme poctivě, pracují tu fajn lidi, pozitivně nás hodnotí zákazníci, máme dobré vztahy s dodavateli a vybudovali jsme si tím vůdčí pozici na trhu. Mám vlastně radost, že poctivost a pracovitost vede k úspěchu.

Kdo vám v životě/podnikání nejvíce pomohl?
Manžel. Na rozdíl od okolí se neptal, jestli se mi to vyplatí. Měl radost, že to dělám, pomáhal mi dobrou radou i finančně. Občas kus jeho výplaty šel na nákup zboží. Věřil mi a dodával kuráž do firmy investovat jak čas, tak kapitál. Neočekával, že si z firmy něco vezmeme, ale chtěl, abychom jí co nejvíc dávali a pomohli jí růst a budovat pozici na trhu. Což se vyplatilo a teď nás oba živí.

Co je vaše motto?
Firemní vize, mise a hodnoty máme zpracované jako motta, máme je denně na očích, protože zdobí naše kanceláře. Mám ráda způsob, jakým jsou „botově“ formulována i co sdělují.

VIZE
#Barefootvsem
Obujeme do správných bot všechny, kterým na sobě záleží.

MISE
Pohodlný nákup pohodlných bot.
Špičkou v oboru jsme díky objektivním informacím, odborným radám, širokému sortimentu i úsměvu.

HODNOTY
Jednáme na rovinu.
Držíme se rovné podrážky i rovného jednání, protože s poctivostí dojdeme nejdál.

Jdeme vpřed díky zákazníkům.
Staráme se o zákazníka tak, aby jeho kroky vedly opět k nám.

S námi nešlápnete vedle.
Za kvalitu poskytovaných informací dáme bosou nohu do ohně.

Držíme krok s dobou.
Inovace je nutná pro růst a růst je nutný pro inovaci.

Obuj se do toho!
Naši cestu za nás nikdo neprošlape. Ale jdeme po ní spolu…

Nedupeme v porcelánu.
Kráčíme vpřed ekonomicky a udržitelně.

Jaké byly vaše nejtěžší chvíle v podnikání?
Vyřizování úvěrů. Jednak mě nebaví ta administrativa okolo dokládání účetních podkladů nebo pročítání smluv a garancí, a hlavně je to okamžik, kdy člověk ví, že je potřeba investovat do růstu, ale bojí se, že když to nevyjde, je v průšvihu. Navíc je taková turbulentní doba, kdy je těžké predikovat, jak velkého růstu dosáhnete a jestli závazky, které máte, zvládnete.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je naše Firma/Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu?
Jsou pozitivní, vyzdvihují úspěchy, dodávají motivaci, pomáhají zviditelnit. Mít firmu je zodpovědnost a nekonečná práce a tímto vám někdo za to úsilí poděkuje, ocení, že zaměstnáváte lidi, odvádíte daně… Navíc sdružujete inspirativní lidi.

Jaké máte teď největší plány ve svém podnikání?
Obout svět do správných bot. Pokračujeme v růstu v Čechách a zároveň expandujeme do zahraničí, cílíme hlavně na Německo. Snažíme se, aby si lidé uvědomili, že boty mají respektovat tvar a funkce nohy a že většina konfekčních bot je úzká nebo na podpatku a tím nám ničí zdraví. Edukujeme tedy lidi a zároveň pracujeme na kvalitě prodeje, aby zákazníci dostali objektivní informace, měli široký výběr kvalitního a vzhledem atraktivního zboží, aby byl nákup příjemný a vraceli se k nám.

Co bude vaším největším cílem pro letošní rok?
Pokračovat v růstu, plán je cca 30 % oproti předchozímu roku a zapracovat na ekonomice firmy. To nám zajistí finanční stabilitu, možnost férově ocenit zaměstnance a pokračovat v expanzi.