Ekologie neznamená návrat na stromy
23.10.2024
Provozuje ekologickou farmu v kopcovité krajině Beskyd. Oldřich Menšík, MONETA Živnostník roku 2024 Moravskoslezského kraje, nám v rozhovoru přiblíží, co všechno to obnáší.
Jak byste charakterizoval Vaši živnost?
Je to rodinná farma, která se zabývá zemědělstvím v ekologickém režimu. Používáme moderní technologie pro chov dobytka, který potom produkuje kvalitní surovinu, kterou potom my dále můžeme zpracovávat a vyrábět kvalitní výrobky.
Zaujalo mě to „moderní technologie“. Co si pod tím v oboru zemědělství lze představit?
Před čtyřmi lety jsme instalovali dojicí robot, který výrazně usnadnil proces dojení. Dva roky zpátky robotický přihrnovač krmiva, rok zpátky robotický vyhrnovač hnoje.
Jak hodně to usnadní práci lidí?
Nejde to asi úplně přepočítat, obzvlášť v rodinné farmě. Kdybychom byli akciová společnost, kde se přesně počítají veškeré náklady, tak by to možná šlo takto spočítat. Určitě jsme vycházeli z toho, že technologie nám musí nahradit tu pracovní sílu. Moji rodiče, kteří farmu zakládali, mají poměrně hodně roků, stále pomáhají, protože tím vždycky žili a dodneška žijí, ale sil ubývá. Zároveň jsme měli paní na dojení, které také už měly svůj věk a nějaké zdravotní problémy. Technologie šetří pracovní sílu a umožní věnovat energii zase jiným věcem.
Kolik máte zvířat, na jaké hospodaříte výměře?
Hospodaříme v Beskydech, v Kunčicích pod Ondřejníkem, na zhruba 150 hektarech luk a pastvin. Máme 70 dojících krav a zhruba stejný počet mladého dobytka. Musím k tomu ale přidat, že mimo to provozujeme apartmán. Finalizujeme také zhruba třetinu produkce našeho mléka, zpracováváme ho na paletu výrobků.
Takže, jaká paleta to je?
Samozřejmě prodáváme čerstvé mléko, potom sýry, jogurty, kysané výrobky, tvaroh, jogurtové nápoje a zmrzlinu.
Jaká jsou specifika zemědělčení v kopcovité krajině?
Asi v tom smyslu, že nemáme žádnou ornou půdu, což ale ke způsobu našeho hospodaření, tedy pastevnímu odchovu krav, není zase až takový problém. Samozřejmě produkujeme mléko, takže potřebujeme kromě objemného krmiva i část jádra, tedy energeticky bohatého krmiva, takže spolupracujeme s ekologickými farmami, které hospodaří v příznivějších podmínkách a jsou schopny produkovat obilí v biokvalitě.
Dnes je hodně zprofanované slovo ekologie. Co znamená pro Vás?
Přesně jak jste řekl. Je to často špatně nebo mylně vykládané a zprofanované slovo. V našem případě se vždy snažíme vysvětlit, že to není návrat na stromy. Je to pro nás přirozená věc, je to přirozené pro člověka i pro zvířata. Ale my to navíc vytváříme za pomoci nejmodernějších technologií.
Zmiňme se o rodinnosti farmy…
Farmu zakládali moji rodiče v roce 1992. Stále vypomáhají, oba jsou v důchodovém věku. Dále tam pracuje moje manželka, moje sestra a její partner. A dále máme ještě tři zaměstnankyně v provozu zpracování a další dva lidi na farmu.
Zmiňme ještě apartmán…
Apartmán jsme budovali ze staré stodoly, kde jsme zvažovali, co s ní. Bylo nám líto ji zbourat, protože jsou tam krásné cihlové klenby. Podařilo se nám ji zachránit za přispění jednoho kamaráda zedníka, který rád pracuje s kamením. Opravili jsme to, celé horní patro vystavěli a udělali z toho apartmán, který pronajímáme. Je od začátku směřován na rodiny s dětmi. Bylo to pro nás přirozené v tom smyslu, že v době, kdy jsme otevírali apartmán, jsme sami měli malé děti. S hosty jsme opékali buřty, pili víno, protože, když se takto s nimi potkáváte, umožňujete jim nahlédnout pod pokličku zemědělství, velmi je to zajímá, vzniká z toho přátelství.
Je to nějak podobné s agroturistikou známou třeba z Rakouska?
Nevím, jestli to můžu srovnat, nemám takovou zkušenost, jak to tam funguje. Někdo si totiž představuje agroturistiku v tom smyslu, že přijede na farmu a bude tam moci kdykoli jít vzít si vidle, sednout do traktoru. Ono to není možné z hygienických, zdravotních a bezpečnostních důvodů. Takže mi našim hostům umožňujeme, aby se tam podívali, rádi jim to vysvětlíme, musíme si ale na to udělat čas.
Spolupracujete hodně na regionální úrovni…
Ano, ve smyslu tom, že výrobky, které vyrobíme, prodáváme v podstatě ze dvora nebo z našich prodejních automatů přímo v Kunčicích a spolupracujeme s několika restauracemi v okolí. Nesnažíme se výrobky vozit někam daleko, protože je pro nás důležité, že si sousedé k nám mohou přijít nakoupit.