Firmám na Karlovarsku vládne zpracovatel sušených bylin, živnostníkům designová akvaponie

14.9.2023

V Karlovarském kraji zvítězila v podnikatelských soutěžích PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 mezi firmami společnost Herbona dovážející a zpracovávající sušené byliny, koření a rostlinné produkty. Mezi živnostníky zazářil David Matoušek, který se věnuje designové akvaponii.

Vítězný živnostník David Matoušek vyrábí a dodává vše kolem akvaponie s důrazem na design. „Obor mé činnosti je zaměřený na udržitelné moderní farmaření, spojuje svět ryb a rostlin na jednom místě. Podle druhu pěstovaných rostlin a chovaných ryb obsluhuji zákazníky orientované na akvaponii užitkovou nebo okrasnou,“ říká David Matoušek. Nedávno s podporou Karlovarského kraje dokončil nový vzdělávací program pro školy a spolky. Děti si mohou vypěstovat vlastní minizeleninu ekologickým způsobem přímo ve třídě. Akvaponické farmy mohou být umístěny uvnitř nebo venku a produkují organickým způsobem ryby a zeleninu nejvyšší kvality. Designové akvaponické farmy vyrábí tak, aby se majitel mohl potěšit zajímavým doplňkem interiéru nebo zahrady. Poskytuje také servis dodaných systémů a související podporu. Jeho zákazníky jsou lidé a firmy se zájmem o živou přírodu a moderní způsoby pěstování.

„Porotu zaujal inovativností a udržitelností. Věnuje se také výukové činnosti, je u něj nepřehlédnutelný kladný vztah k přírodě. Je velice aktivní na sociálních sítích v představování oboru své živnosti. Především má zajímavý a světový produkt, má také zajímavou vizi do budoucna a ví kam směřuje,“ ohodnotila vítěze za porotu Daniela Surá z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadila Anna Kastlová se svojí módou pro vysoké ženy. Bronz bere Monika Strausová věnující se pečení a výrobě cukrářských výrobků a tisku knih.

Vítězná firma Herbona dováží z celého světa sušené byliny a koření pro potravinářský a farmaceutický průmysl, které následně zpracovává na požadované frakce dle potřeb zákazníků a dle oboru použití. Tyto produkty dále prodává dalším výrobcům či maloobchodům, které z bylin nejčastěji vyrábějí bylinné čaje a směsi, tinktury, přírodní silice, léčivá krmiva, likéry, sirupy nebo mýdla.  „Za nynějším úspěchem firmy vlastně stálo nadšení mého dědečka, který sbíral léčivé bylinky ve volné přírodě a předával zkušenosti i mně,“ uvádí jednatel a majitel Martin Šimon. Motivací pro podnikání bylo navrátit širokou veřejnost k léčení přírodní cestou, to je využít ohromný potenciál, který se skrývá v rostlinách a inspirovat, informovat a dodávat tyto léčebné jednodruhové byliny i bylinné směsi k léčení různých neduhů a nemocí. Úspěchem bylo vybudovat jedničku na trhu v tomto oboru, to je dovážet a zpracovat tři tisíce tun sušených bylin a koření ročně. Cílem do budoucna je prorazit na trh v USA.

„Jedná se o rodinnou, lokální firmu. Dováží z 34 zemí světa, což je úžasný rozsah. Má světovou působnost, expanduje do zahraničí, chystá se i do Spojených států. Hodně investuje do modernizace firmy. Zajímá se o jasný původ rostlin, odkud jsou, kdo je pěstuje a také jak. Jedná se o velmi dynamickou firmu, které se daří skvěle ekonomicky,“ okomentovala volbu poroty Petra Kinclová z PwC Česká republika.

Stříbrnou pozici vybojoval Hospic Sv. Jiří poskytující služby mobilního hospice. Na třetím místě je firma Heinz-Glas Decor, která prodává, vyvíjí a vyrábí kosmetické a parfumerské flakony.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění v Karlových Varech získala Anna Kastlová věnující se módě pro vysoké ženy.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Karlovarského kraje:
1. Herbona, s.r.o. – dovoz a zpracování sušených bylin, koření a rostlinných produktů (Cheb)
2. Hospic Sv. Jiří, o.p.s. – poskytování služeb mobilního hospice (Cheb)
3. Heinz-Glas Decor s.r.o. – vývoj a výroba kosmetických a parfumerských flakonů (Hranice)

MONETA Živnostník roku 2023 Karlovarského kraje:
1. David Matoušek – designová akvaponie (Vojkovice)
2. Anna Kastlová – móda pro vysoké ženy (Nový Kostel)
3. Monika Strausová – pečení a výroba cukrářských výrobků, tisk knih (Jáchymov)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Karlovarského kraje:
Anna Kastlová – móda pro vysoké ženy (Nový Kostel)