Hlavní výhodou českých firem je jejich schopnost rychlé adaptace na měnící se podmínky na trhu

16.6.2023

PwC Česká republika je u podnikatelských soutěží dlouho. Do letošního ročníku ale poprvé vstupuje jako titulární partner soutěže Firma roku, takže rozhovor s Janem Musilem, partnerem PwC Česká republika, je nasnadě.

PwC je v letošním roce novým titulárním partnerem soutěže Firma roku. Proč?
S pořadateli soutěže Firma roku spolupracujeme už přes deset let. Díky tomu jsme měli příležitost seznámit se s řadou úspěšných firem a podnikatelů a případně jim pomoci v jejich dalších aktivitách. Když se naskytla možnost stát se titulárním partnerem soutěže, rozhodli jsme se tuto příležitost využít.

Představte v krátkosti společnost PwC…
PwC je globální síť firem působící ve 152 zemích a disponující více než 328 tisíci experty. Už přes třiatřicet let má PwC kancelář i v Česku, konkrétně v Praze, Brně a Ostravě. Vedle auditu poskytujeme širokou škálu poradenských služeb od daňového, přes transakční nebo technologické poradenství až po velmi aktuální projekty týkající se ESG a udržitelnosti. Součástí sítě je i advokátní kancelář PwC Legal. Tato kombinace nám dává unikátní možnost sdílet know-how napříč obory a pomáhat našim klientům řešit jejich důležité výzvy a problémy.

Jakou pomoc můžete nabídnout speciálně malým a středním podnikům?
PwC rozhodně není partnerem pouze pro velké nadnárodní společnosti. Již přes patnáct let věnujeme i lokálně vlastněným společnostem, které leckdy řeší stejná témata jako velcí hráči a kterým, díky našim znalostem, umíme rychle a účinně pomoci. Už od roku 2005 také funguje v PwC Česká republika skupina expertů napříč jednotlivými obory, která se právě na české menší a středně velké společnosti zaměřuje. 

Jak hodnotíte ekonomický výhled s ohledem na malé a střední podnikání pro budoucích šest měsíců?
Pozvolný pokles meziročního indexu spotřebitelských cen a přetrvávající vysoká zaměstnanost může vést v druhém pololetí k postupné obnově poptávky domácností. Naopak výdaje státu budou stagnovat, respektive v rámci snahy o konsolidaci veřejných financí může v následujícím roce dojít k jejich poklesu. Plánované změny ve výdajích a příjmech státu negativně ovlivní především odvětví závislá na dotacích a OSVČ prostřednictvím zvýšení odvodové zátěže. Rizikem pro druhé pololetí jsou volatilní ceny (nejen) energetických komodit a přetrvávající problémy v dodávkách komponent pro průmysl. Výzvou pro financování malých a středních podniků zůstává vysoká korunová úroková sazba, případně riziko změny měnového kurzu při eurovém financování.

Jaká pozitiva byste vyzdvihl na českém podnikatelském prostředí? Třeba i v evropském kontextu.
Hlavní výhodou, kterou vidíme u českých rodinných firem, je jejich schopnost rychlé adaptace na měnící se podmínky na trhu. Toto je něco, co jim mohou velké korporace závidět.

Co je podle Vás nejdůležitější pro rozjezd podnikání?
Dobrý nápad, odhodlání, vytrvalost a ochota podstupovat rizika.

Noví zájemci o podnikatelské soutěže se mohou aktuálně hlásit do letošního ročníku. Proč by to podle Vás měli udělat, co jim podnikatelské soutěže mohou přinést?
Celou soutěž vnímáme jako ocenění obrovského úsilí, které firmy do podnikání dávají. Navíc získají možnost potkat se s jinými úspěšnými společnostmi, se kterými mohou svůj příběh sdílet, nebo se naopak inspirovat a načerpat od nich energii. Nezanedbatelným přínosem je rovněž zviditelnění firmy.