Je důležité, aby vláda i nadále usilovala o zjednodušování a podporu podnikání

25.4.2024

Dalším respondentem rozhovoru v novém ročníku podnikatelských soutěží byl Marek Dvořák, ředitel segmentu pro živnostníky a malé firmy, MONETA Money Bank. MONETA je titulárním partnerem soutěže Živnostník roku již šestým rokem, takže se bylo na co ptát…

Jak vzpomínáte na předchozí ročník?
Na loňský ročník soutěže Živnostník roku vzpomínám velmi rád. Soutěžící opět předvedli spoustu odhodlání, talentu a inovativního myšlení. Každý z nich prezentoval svůj unikátní příběh a inspiraci, kterou sdílel s ostatními. Bylo skvělé sledovat odvahu, nadšení a to, jak se někteří nebojí prosazovat své nápady a usilovat o úspěch. Krajská kola byla plná energie a optimismu a znovu jsem se přesvědčil, že role živnostníků a malých firem je v naší společnosti velmi důležitá.

Jaké výzvy podle Vás čekají malé a střední podnikatele v letošním roce?
I letošní rok bude pro živnostníky a malé firmy bezpochyby náročný. Někteří se nadále budou potýkat s rostoucími cenami energií a surovin a všichni se budou muset přizpůsobit změnám, které byly zahrnuty do konsolidačního balíčku. I tak věřím, že letošní rok přinese mnoho výzev, včetně adaptace na rychle se měnící trh a technologické inovace. S narůstající konkurencí a změnami ve spotřebitelských preferencích je důležité, aby podnikatelé byli flexibilní a kreativní.

Do letošního ročníku se už hlásí desítky a desítky soutěžících. Proč by se podle Vás měli připojit další zájemci?
Soutěž Živnostník roku je prestižní platformou, která nabízí jedinečnou příležitost zviditelnit se před širokou veřejností, navázat kontakty s klíčovými osobnostmi z podnikatelského prostředí a získat cenné rady a podporu od zkušených mentorů. Vítězství v soutěži přináší nejen mediální publicitu a prestiž, ale i finanční a věcné odměny a další benefity. A i pro ty, kteří se neumístí na stupních vítězů, je účast v soutěži cennou zkušeností a příležitostí k rozvoji a růstu podnikání.

Důraz na ochranu životního prostředí se dnes skloňuje ve všech pádech. Co se v tomto ohledu dá směrem k podnikatelům říci z pozice přední tuzemské banky?
MONETA se k životnímu prostředí chová zodpovědně a v tomto chování podporujeme i naše klienty. Na „zelené“ projekty mohou malé firmy a živnostníci získat zvýhodněné úvěry až do výše 2,5 milionu korun. Úvěr lze využít na fotovoltaické systémy, tepelná čerpadla, hydroelektrárny, zateplení budov, vytápění, elektromobily a plug-in hybridy včetně dobíjecích stanic, instalace úsporného osvětlení a podobně. Splatnost úvěru je nastavená až na 15 let a významným benefitem je, že financujeme až 100 % ceny bez ručení nemovitostí či jiným pořizovaným majetkem.

Spolu s novým ročníkem podnikatelských soutěží otevíráme rovněž i anketu Absurdita roku a Zlatý paragraf. Zeptal bych se na závěr obecně, jak vnímáte kvalitu podnikatelského prostředí v České republice z dlouhodobého hlediska?
Kvalita podnikatelského prostředí v České republice se v posledních letech zlepšila, ale určitě existuje prostor pro další zkvalitnění. Za největší problémy považuji administrativní zátěž a byrokracii. Je důležité, aby vláda i nadále usilovala o zjednodušování a podporu podnikání. Důležitou roli hraje i vzdělávací systém, který by měl mladým lidem poskytovat znalosti a dovednosti potřebné pro založení a vedení vlastního podniku. Jsem optimista a jsem přesvědčen, že čeští podnikatelé mají velký potenciál a dokáží uspět i v náročných podmínkách. Soutěž Živnostník roku je skvělou platformou, která jim pomáhá na jejich cestě k úspěchu a MONETA Money Bank, která je hrdým partnerem této soutěže již šestým rokem, bude i nadále podporovat malé a střední podnikatele v jejich úsilí o budování prosperující ekonomiky.