Jediné, co jsem měl, byla dravost a odhodlání dělat věci pod vlastním jménem

30.5.2023

Podnikatelské soutěže jsou na prahu dospělosti. Právě otevíráme 18. ročník, a tak jsme se těch úspěšných z řad firem i živnostníků z předchozích let zeptali, co oni plánovali ve svých 18ti letech, co z toho se jim splnilo, jak se jim daří dnes a co jim přinesla účast v soutěži Firma roku a Živnostník roku. Inspirujte se a čtěte rozhovory s vítězi v rubrice Příběhy úspěšných.

Úspěšná společnost PEŠEK Machinery získala titul Firma roku Plzeňského kraje v roce 2019. Jak se jejímu zakladateli Michalu Peškovi dařilo, když bylo podnikání ještě v plenkách a jaké jsou výzvy pro jeho firmu dnes? Nejen o tom už v rozhovoru…

Letošní ročník se nese v duchu plnoletosti. Jaké životní plány jste měl v 18 letech vy?
V 18 letech jsem byl již ženatý a měl první dceru. Moje plány se tedy upírali ke spokojené rodině.

Splnilo se vám něco z toho?
Ano splnilo. Mám tři dcery a jednoho syna.

Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Punkové. Bylo mi 24 let, měl jsem dvě malé dcery, manželku na mateřské a rozpracovanou rekonstrukci rodinného domu. Pro začátek podnikání jsem tedy neměl peníze, kontakty a ani zkušenosti. Jediné, co jsem měl, byla dravost a odhodlání dělat věci pod vlastním jménem.

Jakého úspěchu v podnikání si nejvíce ceníte?
To, že moje firma funguje již více jak dvacet let. To, že někteří současní zaměstnanci jsou se mnou od samého začátku a také to, že máme i zákazníky, kteří jsou s námi více jak dvacet let.

Kdo vám v životě/podnikání nejvíce pomohl?
Moje rodina, která se mnou musela mít vždy velkou trpělivost. Ať už to byli rodiče, kteří pomáhali a dodnes pomáhají hlídat děti a v začátcích mne podpořili i finančně.  Stejně tak dvě dcery z prvního manželství, které musely snášet moje pracovní nasazení o víkendech a na našich dovolených, nebo moje současná manželka a naše společné děti, kteří i dnes, po dvaceti letech podnikání, musejí mít se mnou obrovskou trpělivost, protože oddělit soukromý a podnikatelský život prostě zcela nejde.

Co je vaše motto?
Najdeš-li cestu bez překážek, buď si jistý, že zaručeně nikam nevede.

Jaké byly vaše nejtěžší chvíle v podnikání?
Každou chvíli jsou nějaké velmi těžké chvíle, ale ty asi nejtěžší byly v 2009, kdy na nás dolehla tehdejší ekonomická krize a firma byla doslova na pokraji zavření a druhá v březnu 2020, když začal kovid. Měli jsme tenkrát podepsáno několik významných projektů a ty se ze dne na den zastavily a nikdo nevěděl, co bude druhý den. Ale vše jsme vždy překonali, a dokonce bych řekl, že jsme z toho nakonec vždy vzešli ještě silnější.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je naše Firma/Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu?
Vzájemné setkávání podnikatelských subjektů. Výzva a motivace. A hlavně pak zodpovědnost vůči okolí, když ocenění dostanete a chcete dostát tomu, že to bylo oprávněně.

Jaké máte teď největší plány ve svém podnikání?
Rozšířit již tak kvalitní tým lidí ve firmě o další nové členy a ještě více se soustředit na oblast automatizace a robotizace výrobních procesů s využitím našich produktů.

Co bude vaším největším cílem pro letošní rok?
Přijmou naplánovaný počet nových lidí.