Kamnářství a pečení chleba ovládly podnikatelské soutěže na Pardubicku

3.10.2023

PwC Firma roku 2023 Pardubického kraje se jmenuje Pekařství a cukrářství Sázava a věnuje se výrobě a prodeji pekařských, cukrářských a lahůdkářských výrobků. Titul MONETA Živnostník roku 2023 Pardubického kraje získal kamnář Dmytro Miško.

Vítězný živnostník Dmytro Miško se věnuje stavbě, opravám a servisu individuálních topidel na tuhá paliva. Přijel do České republiky před osmnácti lety jako ukrajinsky emigrant. „Začal jsem pracovat ve stavebnictví jako pomocný zedník. Po čase jsem zjistil, že bych chtěl dělat něco, co má větší smysl, a tak jsem před dvanácti lety absolvoval rekvalifikační kurz na obor kamnář,“ říká Dmytro Miško. Myslel, že to bude jen přivýdělek k zedničině, ale zhruba po pěti letech se kamnářství stalo jeho hlavní činností. Většina jeho topidel slouží jako hlavni zdroj pro vytápění. Každý kamnář je tak trochu i umělec, každý totiž má svůj styl a podle toho stylu si ho zákaznicí vybírají. V současné době má zakázky zhruba na rok a půl dopředu. Klienty jsou lidé, kteří si staví nové rodinné domy nebo si koupí starší a ten následně opravují. Jako kamnář musí být tak trochu i psycholog. Nejdříve musí zákazníkům vysvětlit veškerá možná řešení, aby si mohli zvolit to nejvhodnější. Protože kamna nebo sporák nejsou na pár let, ale minimálně na jednu generaci, upravuje a konzultuje návrhy se zákazníkem tak dlouho, dokud si nezvolí tu nejvhodnější a nejlepší variantu.

„Stojí za ním silný příběh. Udržuje tradiční řemeslo a vrací ho zpátky. Je v tom velký kus autentičnosti a spontánnosti. Jeho produkty jsou krásné. Samotná jeho snaha se zdokonalit a vzdělávat je inspirací i pro mnohé další. Je určitě odvážný, řada řemeslníků by nedokázala předstoupit před porotu a prezentovat se, což on zvládl výborně,“ ohodnotila vítěze za porotu Veronika Morávková z MONETA Money Bank.

Druhou příčku obsadil Adam Vojtíšek, výrobce dřevěného mobiliáře, nábytku, hřišť ze dřeva a dřevěných staveb. Bronz si odváží Miroslav Zemek za své zákmařské práce.

„Naším hlavním cílem je nabídnout kvalitní čerstvé pečivo a cukrářské i lahůdkářské výrobky co největšímu okruhu lidí,“ říká Jiří Kollert, spolumajitel vítězné firmy Pekařství a cukrářství Sázava. Firma v sobě spojuje tradici českých pekařských a cukrářských řemesel, kterou neustále posouvá dál. Vyznačuje se vlastní unikátní sítí pekařských prodejen. Jiní pouze zásobují, aby mohli prodat, oni od časných ranních hodin pečou po celý den. Zákazníky jsou všichni ti, kteří si chtějí skvěle pochutnat na čerstvých výrobcích. Největší inovací poslední doby je zavedení nových způsobů postupného zrání těsta, které přináší novou úroveň vláčnosti, chuti i čerstvosti. Celkem má firma 380 zaměstnanců, z toho 180 na centrále a 200 na speciálkách. Zavedla pokladní systém, který poskytuje data v reálném čase, a může tak vyhodnocovat prodeje pro optimalizaci objednávek. Tím dokáže snížit množství neprodaného pečiva, a nabídnout tak na pultě výrobky, po kterých je skutečná poptávka. V příštích deseti letech chce otevřít až dvacet nových prodejen.

„Z malé firmy se stala zaměstnavatelem bezmála čtyř set lidí, má desítky poboček. Našli odvahu poprat se i s velkou konkurencí. Jdou prostě svojí cestou. Jejich produkty jsou voňavé a křupavé. Postupuje podle starých baťovských principů, včetně péče o své zaměstnance. Je to velmi oblíbená a vyhledávaná firma, pro kterou je kvalita výrobků základem,“ okomentoval volbu poroty Viktor Baar z PwC Česká republika.

Na druhém místě se umístila společnost BJK Group, výrobce záchytných systémů proti pádu osob. Stupně vítězů doplnila firma EL-VY, vývojář a výrobce unikátních zdvihacích zařízení.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězil a toto ocenění v Pardubicích získal Miroslav Zemek a jeho zámkařské práce.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Pardubického kraje:
1. Pekařství a cukrářství Sázava, s.r.o. – výroba a prodej pekařských, cukrářských a lahůdkářských výrobků (Lanškroun)
2. BJK Group, s. r. o. – výrobce záchytných systémů proti pádu osob (Lázně Bohdaneč)
3. EL-VY spol. s r.o. – vývoj a výroba unikátních zdvihacích zařízení (Chrudim)

MONETA Živnostník roku 2023 Pardubického kraje:
1. Dmytro Miško – kamnář (Kamenec u Poličky)
2. Adam Vojtíšek – výroba dřevěného mobiliáře, nábytku, hřišť ze dřeva a dřevěných staveb (Letohrad)
3. Miroslav Zemek – zámkařské práce (Pardubice)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Pardubického kraje:
Miroslav Zemek – zámkařské práce (Pardubice)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Pardubického kraje:
GMS hadice, s. r. o. – prodej a kompletace hadic s koncovkami a výroba těsnění (Lanškroun)