Každá druhá bylina v regálech je od nás

21.9.2023

Stovky druhů bylin a koření, obchod s desítkami zemí z celého světa. To je ve zkratce Herbona, PwC Firma roku 2023 Karlovarského kraje. Více už její jednatel a majitel Martin Šimon.

Čemu se Herbona věnuje?
Jsme společnost, která nakupuje, zpracovává byliny, koření a rostlinné produkty.

Byliny a rostliny získáváte z několika desítek zemí světa. Jak se to dá řídit?
Je to velmi těžké. Každá země má jinou dobu sklizně. Když u nás je zima, tak v Egyptě nebo v Jižní Americe je sklizňová sezona. Takže my ve firmě nejsme mimo sezónu nikdy. Pomocí kontejnerové dopravy dovážíme k nám, zpracováváme, řežeme tak, aby zákazníci, což jsou čajové firmy, farmaceutické firmy, lihovarnické firmy byly schopny surovinu používat a nemusely se dál starat.

Jak jste se k oboru vůbec dostal?
To je velmi dlouhé. Od dětství. Po válce byl založen národní podnik Léčivé rostliny, kde můj děda dělal hlavního výkupce v bylinách. Až do revoluce, než šel do důchodu, tak zprostředkovával výkup a nákup surovin za západní Čechy. Já jsem jako dítě od pěti šesti let s ním chodil po výkupnách, po polích, celé prázdniny a celý volný čas. A bavilo mě to. Tak jsem se k tomu dostal.

Jakou pozici máte na českém trhu?
V bylinách jsme určitě jednička. Každá druhá bylina v regálech je od nás. Ale nejsme největší společnost v. České republice, jsou tu nadnárodní společnosti, ale na objem zpracovaných bylin jsme jednička.

O které byliny se jedná?
Máme 690 druhů bylin a koření. Takové nejzákladnější jsou ty, co se řeší únavu a na spánek, to je kozlík, na ledviny je zlatobýl, truskavec. Klasika je máta, meduňka, levandule. Kopřiva na čištění. Je toho opravdu mnoho.

Co patří naopak do takové té exotiky?
Velmi dobrá bylina, která se často dováží a stále jí je nedostatek, je harpagophyt čili čertovo kopyto. Dále perfektní jihoamerické rostliny typu yerba maté, na energii. Obsahuje šestkrát více kofeinu než káva, velmi známé národní pití Brazílie. To se v posledních letech velmi rozšiřuje. Dále je to káva, ale ne, jak ji všichni znají praženou, ale zelenou, to je superpotravina. Dováží se zejména z Kolumbie, která má odrůdu nejvíce se na to hodící. Dále jsou to chia semínka. Můžeme pokračovat v jižní nebo jihovýchodní Asii, kde to jsou různé typy čajovníků, Ju-nan nebo Pu Erh, který si od roku 2000 nachází hodně zákazníků.

Jak jste velká firma?
Obratově jsme kolem 150 milionů, zaměstnanců máme asi 44, v sezóně i klidně 150.

Jak vypadá Vaše konkrétní práce? Asi musíte hodně cestovat…
Úplně to o tom není, protože by to člověk opravdu nestíhal. Spolupracujeme s až čtyřiceti zeměmi, takže máme nákupčího, který jezdí po světě. Já za rok navštívím maximálně tři země, se kterými obchodujeme.

Co plánujete do budoucna?
Určitě zvětšit zpracovatelské linky, postavit velkou výrobní halu a hlavně zakoupit nebo pronajmout větší farmu, kde se budou byliny pěstovat a zpracovávat.