Kdo je nejlepší na Olomoucku? Mezi firmami vítězí strojírenství, mezi živnostníky umělecké ruční vyšívání

19.10.2023

V podnikatelských soutěžích uspěla v Olomouckém kraji společnost ZLKL zabývající se strojírenskou výrobou, obráběním a tvářením kovů, a může se tak pyšnit titulem PwC Firma roku 2023 Olomouckého kraje. Mezi živnostníky se na nejvyšší příčku probojovala Libuše Strachotová, která se věnuje uměleckému vyšívání praporů, znaků a stuh, ode dneška držitel titulu MONETA Živnostník roku 2023 Olomouckého kraje.

Vítězná živnostnice Libuše Strachotová se zabývá textilní výrobou, a to konkrétně výrobou vyšívaných praporů, vlajek, znaků a stuh, případně i církevních či jiných vyšívaných výrobků. Vyšívá také repliky starých zničených praporů nebo starší prapory restauruje nebo renovuje. Zákazníky jsou zejména sbory dobrovolných hasičů, sokolské tělocvičné jednoty, junácké a skautské spolky nebo obce. Vyučila se ruční vyšívačkou na Škole uměleckých řemesel v Praze. Podnikat v textilní výrobě začala v roce 1989, v té době na ohlášku. Poptávka po vyšívaných praporech a vlajkách pro hasičské sbory, sokoly a obce však vzrostla hlavně po revoluci, a tak se její podnikání zaměřilo hlavně na výrobu těchto uměleckých výrobků. „V naší dílně dosud vzniklo přes dva tisíce praporů, vlajek, znaků a stuh pro hasiče, sokoly, junáky či obce,“ říká Libuše Strachotová. Nejdůležitější je pro ni dobrý pocit zákazníků, aby byli spokojení nejen s výsledným vyšívaným dílem, ale také s celkovým přístupem ze strany zhotovitele.  Velký boom přinesla výstava v roce 2022, kde mohli lidé práci vidět naživo, ale také měli příležitost dozvědět se něco ze současnosti a také z historie řemesla.

„Rozhodlo to, že je skoro jediná ve svém oboru. Zároveň spolupracuje se svými dvěma dcerami a už i její jedenáctiletý vnuk umí vyšívat. Její živnost je o udržování tradic, což je důležité. Je dobré podporovat řemeslo, speciálně, když je mizející. Vítězná živnostnice má ve své práci nezdolnou výdrž. Dává nový život zanikajícímu oboru i předmětům,“ ohodnotil vítěze za porotu Tomáš Beseda z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadila Olga Gřundělová, která vyrábí staroměstské máslové trubičky. Na třetí příčku dosáhla Milena Hesová věnující se poradenství a aktivizačním programům pro seniorskou populaci.

Vítězná společnost ZLKL nabízí svým zákazníkům širokou škálu strojírenských činností, konkrétně obrábění, lisování, svařování, povrchové úpravy, 3D kontrolu kvality a také vývoj a konstrukci. Díky své komplexnosti, kvalitě, schopnosti rychle reagovat na požadavky klienta a přijatelným cenám dlouhodobě roste tržbami i počtem zaměstnanců. Dodává především do nadnárodních koncernů, jako je Emerson, Siemens, Miele, Daimler a mnoha dalších firem. Přibližně 60 % výroby směřuje na export, hlavním odbytištěm je po České republice Francie a Německo. Většina výrobků nachází své použití v elektrotechnickém, vodohospodářském a v automobilovém průmyslu. „Náš zákazník má většinou přesnou představu o tom, co chce, abychom mu vyrobili. Dostaneme výkres, velikost série, navrhneme technologický postup, provedeme homologaci, a pak se pustíme do výroby,“ říká jednatel vítězné společnosti Ladislav Brázdil. Jelikož je portfolio strojírenské výroby široké, je firma u svých zákazníků oblíbená pro pestrou nabídku služeb. S některými zákazníky je v dlouhodobém vztahu a podílí se i na vývoji produktu. U jednotlivých projektů má speciální zlepšovatelský tým technologů, jejichž cílem je zrychlit, zjednodušit a zlevnit výrobu každého dílu při zachování vysoko nastavených kvalitativních požadavků.

„Za firmou je velký příběh. Je to rodinná firma, která dnes dosahuje miliardového obratu. Má špičkové klienty, v poslední době se velmi rychle rozvíjí. Otec v rodinné firmě dovedl motivovat v podnikání své syny a jejich manželky. Je to o špičkové strojařině, firma je regionálním patriotem, podporuje místní školy. Obnovuje také místní brownfield,“ okomentoval volbu poroty Lukáš Orság z PwC Česká republika.

Stříbro získala společnost Zemědělské družstvo Unčovice, moderní zemědělský podnik. Bronz si odváží firma ABO valve, výrobce průmyslových armatur.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězil a toto ocenění v Olomouci získala Olga Gřundělová se svou výrobou máslových trubiček.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Olomouckého kraje:
1. ZLKL, s. r. o. – strojírenská výroba, obrábění a tváření kovů (Loštice)
2. Zemědělské družstvo Unčovice – moderní zemědělský podnik (Litovel)
3. ABO valve, s.r.o. – výroba průmyslových armatur (Olomouc)

MONETA Živnostník roku 2023 Olomouckého kraje:
1. Libuše Strachotová – umělecké vyšívání praporů, znaků a stuh (Postřelmov)
2. Olga Gřundělová – výroba staroměstských máslových trubiček (Staré Město)
3. Milena Hesová – poradenství a aktivizační programy pro seniorskou populaci (Bystrovany)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Olomouckého kraje:
Olga Gřundělová – výroba staroměstských máslových trubiček (Staré Město)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Olomouckého kraje:
Designfoods s.r.o. – výroba delikates dle tradičních receptur (Zábřeh)