Celorepublikovým vítězem v kategorii MONETA Živnostník roku je zemědělec Jan Bošina, který hospodaří na Broumovsku. Celorepublikový titul IBM Firma roku si ze slavnostního galavečera na Žofíně odváží ostravská společnost Biohealing vyrábějící léčivé přípravky z amniové membrány. V doprovodných kategoriích Srdcař roku vítězí potulný sadař Dominik Grohmann, České stříbro bere společnost Kitl obnovující tradici Vratislavické kyselky.

Vítězem mezi živnostníky je zemědělec Jan Bošina
Jan Bošina se zabývá chovem hospodářských zvířat, konkrétně skotu, prasat, drůbeže, dále zpracováním vlastních produktů, jako je maso, vejce, uzeniny v biokvalitě, které prodává přímo ze dvora. „Naše rodina hospodaří ekologicky na 400 hektarech v broumovském výběžku. Chováme masný skot, prasata plemene mangalice a drůbež. Veškeré maso zpracováváme na vlastní porážce a bourárně, a poté prodáváme ve farmářském krámku na farmě,“ říká Jan Bošina. Pro zákazníky je připravena i dětská farma s hospodářskými zvířaty a občerstvení. Pořádá také exkurze a zážitkové vyučování pro školy. Zákazníky jsou lidé, kteří chtějí kvalitní potraviny, zároveň jim není jedno, kde potraviny vznikají a jaký má jejich výroba dopad na životní prostředí. Za největší úspěch považuje okruh zákazníků, kteří neváhají zajet nakoupit na farmu, která je poměrně vzdálená od větších měst.

„Začínal jsem úplně od nuly. Jediné, co mi pomohlo, tak bylo, že můj bratr začínal už v roce 1993 také, ale hospodaří na druhém konci republiky, v Chomutově. Ze začátku mi pomohl, jak radami, tak také technikou. Ale jak on, tak ani já jsme nic nezdědili a začínali jsme prakticky na místě, kde předtím nikdo nehospodařil a pozemky byly ladem,“ říká Bošina. Od malička měl rád zvířata, studoval střední zemědělskou školu i vysokou zemědělskou školu a když se naskytla příležitost, tak neváhal a pustil se do toho. „Jako mladý jsem neměl vůbec potuchy, co to bude obnášet, ale zase jsem neměl žádné závazky, takže nebylo proč se bát. Je to celoroční práce, v zimě, v létě. Ale je to práce krásná, je to práce venku. I když také často musíme sedět u počítače a vyplňovat, co si na nás úředníci vymyslí. Ale hlavní naší náplní je starat se o zvířata,“ popisuje vítězný živnostník.

Má tři zaměstnance na farmě, pak tři na zpracování produktů, což je další činnost k vlastnímu zemědělství. „Máme to štěstí, že jsme v turistické oblasti Adršpachu, takže často se nám stává, že přijedou návštěvníci, jednou si u nás nakoupí, a potom se k nám vracejí. Takže odbyt máme, i když samozřejmě v době covidu jsme přemýšleli o internetovém prodeji, ale pro nás by to byla další práce a zatím to není úplně nutné,“ dodává Jan Bošina. Každému doporučuje vyzkoušet jejich farmářského mazánka, což je konfitované maso z mangalice, maďarského plemene prasete.

„Mám radost, že se Živnostníkem roku stal ekologický zemědělec pan Bošina. MONETA Money Bank totiž dlouhodobě podporuje české zemědělce a je největším poskytovatelem úvěrů na nákup půdy v Česku s více než třetinovým podílem na financování zemědělců. Navíc podporuje i řadu programů spojených s ochranou životního prostředí. Jen zdravá půda a hospodářská zvířata nám totiž poskytnou zdravé potraviny,“ říká k celorepublikovému vítězi ředitel segmentu pro živnostníky a malé podniky Marek Dvořák z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadila Marie Mrňávková. „Věnuji se tvorbě textilních hraček s výšivkou, vyrábím autorské kreativní sady pro starší děti k rozvoji šicích dovedností,“ říká Marie Mrňávková. Charakteristickým znakem pro celou její tvorbu je výšivka, kterou si navrhuje a osobně vytváří na vyšívacím stroji. Specializuje se na hračky se jménem k příležitosti narození nebo křtu miminka. Taková hračka zůstává dětem na celý život jako milá vzpomínka nejen na jejich narození nebo křest, ale také na jejich dárce. Výšivka dodává hračce nádech luxusu a zároveň drobného uměleckého dílka. Vedle hraček navrhuje řadu kreativních sad pro starší děti. V nabídce má také sady pro švadlenky začátečnice, které si netroufnou na složité šití, ale vlastnoruční výsledek je povzbudí k další práci. Sady jsou dekorovány jejími výšivkami, které hračce dodávají punc profesionality a zároveň nesporné rukodělnosti. Cílovou skupinou jsou maminky či babičky malých dětí nebo rodiče v očekávání narození potomka.

Bronz získává kovář Jan Šerák, který se zabývá zakázkovou výrobou uměleckořemeslných děl z kovů, jako jsou mříže, ploty, plastiky nebo stavební kování, výrobou šperků, hlavně snubních a zásnubních prstenů a restaurováním kovů. „Zájem o historický šerm a obliba fantasy už na základní škole zažehly jiskru lásky ke kovářskému řemeslu, kdy jsem si jako kluk zkoušel vyrábět různé nože, zbroje a podobné doplňky u táty v garáži,“ popisuje Jan Šerák. Práce ho bavila, tak se rozhodl jít touto cestou a doufal, že se v budoucnu řemeslem uživí. Vybavení a nářadí kupoval z peněz vydělaných na brigádách a díky podpoře rodičů měl už při škole malou dílnu a začal realizovat drobné zakázky. Nyní má pronajaté prostory na dílnu velikostně dle svých představ a s vybavením, které mu umožňuje tvořit téměř cokoli, na co sám stačí. Dnes má za sebou zakázky pro Mahenovo divadlo v Brně nebo pro vídeňský Schönbrunn. Další rozvoj vidí převážně ve specializaci na činnosti, které mu jdou nejvíce, je po nich velká poptávka a konkurence není příliš veliká. Jedná se hlavně o prsteny z nerezového damašku, zirkonia a titanu a také restaurování kovů.

Mezi firmami zazářila společnost Biohealing
Vítězná společnost Biohealing vznikla v roce 2012 původně jako výzkumná firma, která se následně transformovala do biotechnologické společnosti zaměřené na aplikovaný výzkum. Její klíčovou kompetencí se stal výzkum, vývoj a následné medicínské využití lidské placenty pro terapeutické účely, především v oftalmologii, neurochirurgii a pro léčbu nehojících se chronických ran. Prvním výsledkem vědeckovýzkumné činnosti byl v roce 2017 technologický postup, který se stal univerzální a klíčovou platformou pro vývoj a zpracování vícero produktových skupin na bázi lidské amniové membrány. Jedná se o unikátní technologii zpracování chráněnou jak českým, tak evropským patentem. „První oblastí, do které jsme s amniovou membránou pronikli, byla oftalmologie, kde byla velká poptávka a nedostatečné řešení problému například u vředu oční rohovky,“ říká ředitelka společnosti Iveta Schmiedová. Amniová membrána pro oftalmologii si velmi rychle našla oblibu mezi lékaři a v současné době ji společnost dodává nejen nemocnicím v České republice, ale vyváží ji například do Nizozemska, Izraele a Jižní Koreje.

Na začátku roku 2018 spatřil světlo světa nový tkáňový transplantát pro podporu hojení chronické rány. V současné chvíli pomohl již několika tisícům pacientů k návratu do běžného a plnohodnotného života. „Technologie, které používáme, i finální produkty, které vyrábíme, to je něco zcela nového na trhu. Nejenom, že děláme vývoj produktu a jeho výrobu, ale také edukujeme odbornou i laickou veřejnost, co dnes regenerativní medicína dokáže,“ říká Schmiedová. Společnost má patentovanou metodu zpracování, díky které má amniová membrána z lidské placenty zachované určité bioaktivní molekuly, které aktivně podporují hojení chronických ran. „Pro pacienty je to opravdu závažný problém, rána je otevřená, často jim hnisá a bolí. Nemůžou si přes to obléci oblečení, nemohou normálně fungovat. Náš produkt, který jsme vyvinuli a který přinášíme pacientům nejen v České republice, ale v rámci celé Evropy, pomáhá ránu uklidnit, zmenšit až úplně uzavřít,“ popisuje ředitelka vítězné společnosti.

V České republice je vybudovaná síť především diabetologů, kteří se starají o chronicky nehojící se rány. „Zároveň musím dodat, že produkt je v České republice již plně hrazen zdravotní pojišťovnou, takže je to obrovský bonus pro pacienty a pro nás je to neskutečná pýcha,“ dodává Schmiedová. Firma zaměstnává biochemiky, systematické biology, lidi s přírodovědným nebo lékařským vzděláním. „Odebíráme placenty z císařských řezů z porodnic v České republice, kdy maminka před císařským řezem souhlasí s tím, že daruje placentu pro vědu a výzkum nebo pro výrobu léčivých přípravků. Odebíráme placentu, dovážíme ji k nám do laboratoře, mezitím běží vyšetření krve té maminky podle legislativy,“ přibližuje Iveta Schmiedová. Cílem je pokračovat ve vývoji dalších produktů, které budou nadále pomáhat pacientům nejen v Evropě, ale možná na celém světě.

„Orientace na vývoj a výzkum je náročná, ale v mnoha případech klíčová k nalezení produktu, který má potenciál vyplnit prostor na trhu. Právě inovace firma Biohealing skvěle zkombinovala se znalostí trhu, takže o finální produkt je oprávněný zájem. I to podle mě rozhodlo o jejím vítězství,“ říká Václav Provazník, člen vrcholového vedení IBM Česká republika a ředitel divize Consulting pro Česko a Slovensko.

Stříbro si odváží společnost ICE Industrial Services, která se věnuje průmyslové automatizaci, konstruuje, programuje a vyrábí automatizované stroje a linky. Řešení nabízí jak dodávkami na klíč, subdodávkami částí projektů nebo službami na hodinové bázi. Zaměřuje se na design a výrobu nových strojů i modernizaci stávajících zařízení. V roce 2021 toto odvětví společnost rozšířila o 3D tisk betonu, kterému se věnuje nově zřízená divize. Firma začala jako dodavatel softwarových kapacit, poté přidala vlastní montéry a založením oddělení konstrukce se posunula od prodeje k dodávání kompletních návrhů strojů a linek, a to především pro automobilový́ průmysl. Dalším posunem byla implementace vlastního softwaru pro sběr dat a řízení projektů. Zákazníky jsou například Scania, Porsche, Audi, TGW, Strojmetal nebo Valeo. „Zásadní je rychlost dodání s dodržením slíbené dodací lhůty, flexibilita a samozřejmě kvalita. Obecně řečeno dodáváme efektivitu našich řešení, našich strojů i vedení projektů,“ říká zakladatel společnosti Tomáš Vránek.

Celorepublikový bronz bere mezi firmami STROJÍRNA OSLAVANY věnující se vývoji, výrobě a prodeji hydraulických tlumičů a zařízení pro veškerá kolejová vozidla na základě vlastního vývoje jednotlivých typových řad. Produktové spektrum pokrývá kompletní potřeby vypružení podvozku železničních vozidel, mezivozové i střešní tlumiče, rotační tlumiče pro vozy s nízkou zástavbou a hydraulické řídící válce. Technicky vyspělá a moderně řízená firma střední velikosti disponuje vlastním konstrukčně-technologickým vývojovým týmem, včetně testovacího zázemí. Její vysoká míra automatizace a digitalizace je zárukou vysoké kvality dodávané produkce. Zákazníkům poskytuje podporu a spolupráci již od prvotních vývojových fází projektů až po jejich finalizaci. „Impulsem k podnikání byla, je a doufám že i bude touha dokázat, že produkty, které vyvíjíme, vyrábíme a dodáváme do celého světa, jsou výrobky, na které se mohou naši zákazníci spolehnout,“ říká ředitelka společnosti Alena Lubasová. Společnost v Oslavanech provozuje také zábavní park Permonium.

Srdcařem roku je potulný sadař Dominik Grohmann
Dominik Grohmann se věnuje extenzivnímu ovocnářství. Sází dlouhověké ovocné stromy a pečuje o ně. Stejně tak se zabývá citlivým řezem starých ovocných stromů. „Brzy jsem začal vnímat, že ovocný strom je jakýsi symbol vztahu mezi člověkem a krajinou. Začal jsem také dělat první živé kurzy citlivého řezu ovocných stromů,“ říká Grohmann. Postupně mu začali psát první lidé, zda by jim nepřijel ořezat jejich stromy. Zákazníků neustále přibývalo. Kurzy byly vyprodané během pár dnů. Každý podzim vysází s kolegy a kolegyněmi okolo 1200 ovocných stromů na zhruba pětadvaceti lokalitách po celé České republice. Samozřejmě se specializací na staré a krajové odrůdy. Před třemi lety zároveň začal vytvářet online kurzy. V současnosti má několik typů zákazníků. Jako nejlevnější produkt vnímá svoje videokurzy, které si kupují jednak účastníci živých kurzů, dále lidé, kteří ho chtějí poznat blíže, než ho osloví napřímo, ale také ti, kteří se vše chtějí naučit sami a nechtějí nebo si nemohou dovolit objednat si jeho. Hlavní obrat mu však tvoří lidé, kteří chtějí přímo jeho služby. Většinou se jedná o lidi s vyššími příjmy, kteří zpravidla nemají čas se učit řezat nebo sázet stromy a ocení spolehlivou a bezproblémovou komunikaci.

Cenu České televize, kategorii České stříbro ovládl Kitl
Krásným příkladem toho, že podnikatelská činnost může být v regionu i společensky prospěšná, je firma Kitl, která se rozhodla zachránit areál Vratislavické kyselky a znovu zde začala v nápojářském odvětví podnikat. Kitl vyrábí především sirupy pro domácí limonády, ale i doplňky stravy a medoviny, nově vstupuje do segmentu minerálních vod. Kvalitu výrobků určuje jednak kvalita vstupních surovin, tak i na míru vyvinuté receptury. Spokojenost zákazníka je dána nejen dobrou zkušeností s výrobky, ale i veškerým zákaznickým servisem okolo. Myšlenkou bylo vyrábět sirup tak, jak si jej lidé vyrábějí doma. „Jsme hrdí, že koncept domácích limonád, který jsme původně vymysleli my, je dnes k dostání prakticky ve všech restauracích v České republice,“ říká zakladatel společnosti Jan Vokurka. Firma je na trhu od roku 2007, má pětatřicet zaměstnanců. V roce 2018 koupila zchátralý areál Vratislavické kyselky, v té době brownfield, který obnovuje a navrací kdysi slavnou minerálku zpět na trh. Své produkty dodává širokému spektru zákazníků. Cílem do budoucna je z Vratislavické kyselky udělat jednu z nejlepších minerálních vod v České republice.

IBM Firma roku 2022
1. Biohealing s.r.o. – vývoj inovativních perinatálních léčivých produktů (Ostrava)
2. ICE Industrial Services a.s. – průmyslová automatizace (Praha)
3. STROJÍRNA OSLAVANY spol. s r.o. – výroba hydraulických tlumičů pro kolejová vozidla (Oslavany)

MONETA Živnostník roku 2022
1. Jan Bošina – chov hospodářských zvířat (Vernéřovice)
2. Marie Mrňávková – výroba textilních hraček (Kamenický Šenov)
3. Jan Šerák – kovář, šperkař a restaurátor (Bílovice nad Svitavou)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022
Dominik Grohmann – potulný sadař (Hrušky)

Cena České televize České stříbro 2022
Kitl s.r.o. – výroba přírodních sirupů a obnova Vratislavické kyselky (Jablonec nad Nisou)

Fotografie zde.
Finálová příloha Hospodářských novin zde.