17. ročník byl pro soutěže jedinečný. Zastoupení oborů podnikání bylo velmi pestré, a to jak u živnostníků, tak u firem.

15.12.2022

Svědčí o tom i fakt, že mezi živnostníky letos uspěl poměrně netypicky zemědělec. Jan Bošina se věnuje výrobě potravin v rodinné farmě v broumovském výběžku, kde podmínky nejsou zrovna ideální.

Mám radost, že Živnostníkem roku se stal ekologický zemědělec pan Bošina. MONETA Money Bank totiž dlouhodobě podporuje české zemědělce a je největším poskytovatelem úvěrů na nákup půdy v Česku s více než třetinovým podílem na financování zemědělců. Podporujeme i řadu programů spojených s ochranou životního prostředí. Jen zdravá půda a hospodářská zvířata nám poskytnou zdravé potraviny pro nás a naše děti“, ohodnotil celorepublikového vítěze ředitel segmentu pro živnostníky a malé podniky Marek Dvořák z MONETA Money Bank.

I mezi firmami zvítězila společnost s nezvyklým zaměřením – ostravská Biohealing působí v regenerativní medicíně a vyvinula například biologickou náplast, která obsahuje složky přítomné v lidské placentě. Pomáhají uzavřít i těžko hojitelné rány, přičemž doba hojení se zkracuje až o 90 procent.

„Orientace na vývoj a výzkum je náročná, ale v mnoha případech klíčová k nalezení produktu, který má potenciál vyplnit prostor na trhu. Právě inovace firma Biohealing skvěle zkombinovala se znalostí trhu, takže o finální produkt je oprávněný zájem. I to podle mě rozhodlo o jejich vítězství,“ říká Václav Provazník, člen vrcholového vedení IBM Česká republika a ředitel divize Consulting pro Česko a Slovensko.

Podstatné je také to, že se v této turbulentní době daří firmám a živnostníkům prosadit i v mezinárodním měřítku. Ať už jde o leteckou výrobu, průmyslovou automatizaci, farmaceutický průmysl, ale i tradiční živnosti, jako je kovářství nebo houslařství.

Stát na bedně vítězů by si však v obou kategoriích zasloužilo více finalistů, jejich podnikatelské příběhy jsou mnohdy dechberoucí a nepřestávají organizátory a porotce uchvacovat. Nedílnou součástí projektu jsou i osobní setkání všech účastníků, které pomáhají celé podnikatelské komunitě sdílet své zkušenosti, vzájemně se podporovat a rozvíjet.

Zatímco loni trápila firmy a podnikatele hlavně covidová pandemie, která do jisté míry doznívala ještě v tomto roce, letos se po začátku války na Ukrajině objevily ještě závažnější potíže. O to více je potřeba ocenit ty, kterým se podařilo byznys udržet a nadále rozvíjet.

Záznam finálového galavečera na Žofíně můžete sledovat zde.

Superfinalisté soutěže o titul Firma roku 2022:

1. Biohealing s.r.o.
Moravskoslezský kraj
vývoj a translace inovativních perinatálních léčivých produktů 

2. ICE Industrial Services a.s.
Hlavní město Praha
průmyslová automatizace 

3. STROJÍRNA OSLAVANY spol. s r.o.
Jihomoravský kraj
výroba hydraulických tlumičů pro kolejová vozidla 

4. Kitl s.r.o.
Liberecký kraj
výroba a prodej přírodních nápojů 

5. AGRA Řisuty s.r.o.
Středočeský kraj
rostlinná a živočišná zemědělská výroba

Superfinalisté soutěže o titul Živnostník roku 2022:

1. Jan Bošina
Královéhradecký kraj
chov hospodářských zvířat

2. Marie Mrňávková
Liberecký kraj
tvorba textilních hraček

3. Jan Šerák
Jihomoravský kraj
kovář, šperkař, restaurátor 

4. Linda Bezusová Kamarádová
Hlavní město Praha
tradiční výroba marmelád, cibulád a sirupů ze sezónních čerstvých produktů

5. Michal Rácz
Karlovarský kraj
houslař

Dvě soutěže
IBM Firma roku patří svým všeoborovým a regionálním zásahem k největším podnikatelským projektům v Česku. Přihlásit se mohou firmy, které mají alespoň jednoletou účetní historii a jejich obrat nepřesahuje 1,7 miliardy korun.

MONETA Živnostník roku je určena živnostníkům, kteří podnikají alespoň jeden rok. Stejně jako u Firmy roku do krajského finále postupuje celkem 10 soutěžících z každého kraje. Finalisty hodnotí odborná porota.

Nejprve kraje, pak celostátní finále
Soutěže o titul Firma roku a Živnostník roku se konají dvoukolově, do finálového hodnocení postupují vítězové krajských kol. Na finálových porotách představí své podnikání nebo živnost před porotci, mezi nimiž jsou zástupci odborných svazů, komor, cechů a také zástupci partnerů. Poté si porotci od finalistů zjišťují případné doplňující informace, které pro své rozhodování potřebují znát. Všichni následně bodují a vzniká tak žebříček TOP 14 v obou kategoriích.

Nominovat do ročníku 2023 můžete již nyní!