Liberecký kraj podnikatelsky ovládly syntetické krystaly a omalovánkové bedekry

20.9.2023

V Libereckém kraji uspěla v soutěži PwC Firma roku 2023 společnost CRYTUR, která se věnuje vývoji a výrobě opto-elektronických řešení pro vědecké použití. Mezi živnostníky vybojovala titul MONETA Živnostník roku 2023 Libereckého kraje Blanka Kučerová tvořící omalovánkové bedekry.

Po dvou letech v jiném zaměstnání jsem se rozhodla vydat omalovánky ve svém vlastním vlastivědném konceptu a ve svém rodném městě,“ říká vítězná živnostnice Blanka Kučerová. Nejdříve si udělala průzkum mezi sousedy, chalupáři a turisty. Zjistila, co je nejzajímavější a pomalu začala vybírat, sepisovat a fotit. Na nápad s omalovánkami zareagovalo šest obcí. Do půl roku měly všechny svůj sešit. A další rok se přidala další místa, včetně Prahy. V roce 2017 spoluvymyslela koncept omalovánkového čtenářského deníku, vydala také první omalovánkový kalendář. Omalovánkové bedekry vydává už devět let. Zákazníky jsou především rodiny s malými dětmi od 3 do 10 let. Jsou to ale i učitelky prvního a druhého stupně, které sešity pořizují na školy v přírodě nebo na výlety. Za úspěch považuje krásné reakce svých zákazníků. I do budoucna chce rozhodně pokračovat dál v mapování velkých i malých měst.

„Je to velmi kreativní nápad, který má potenciál pro rozvoj. Velmi pěkně se prezentovala. Je to inovativní způsob, jak dětem předat informace, jak malovat i vzdělávat se. Je to prezentace České republiky, literatury a historie. Její činnost sbližuje rodiny, bere je ke společnému pobytu ven,“ ohodnotila vítěze za porotu Pavla Šestáková z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadila kuchařka a cukrářka Eliška Vejrostková. Třetí příčku získala Kamila Dvořáková vyrábějící kvalitní textilní výrobky z přírodních materiálů.

Vítězná společnost CRYTUR je přední světovou společností zabývající se výrobou a opracováním syntetických krystalů. Dodává ucelená technická řešení pro vyspělé průmyslové a vědecké aplikace s vysokou mírou spolupráce ve výzkumu a vývoji. Mezi ucelená řešení patří detekční jednotky pro elektronovou mikroskopii, pevnolátkové lasery, intenzivní světelné zdroje, rentgenové zobrazovací systémy s vysokým rozlišením nebo například extrémně odolná ochranná pouzdra průmyslových termočlánků. Historie technického kamenářství a potažmo pěstování syntetických krystalů pro technické využití sahá v Turnově až do roku 1943, kdy zde byl založen Výzkumný ústav pro drahokamy, na jehož tradici společnost přímo navazuje. V současnosti je tak jednou z mále ryze českých špičkových technologických společností v oboru. Motivací bylo zachovat unikátní know-how a pokračovat v tradici pěstování syntetických krystalů v Turnově. „Spektrum zákazníků obsluhujeme relativně široké, od výzkumných vědeckých institucí a univerzit, až po klíčové světové hráče v určitých průmyslových odvětvích, jako je například elektronová mikroskopie,“ uvedl jednatel společnosti Jindřich Houžvička. Firma zaměstnává bezmála 400 zaměstnanců a založila novou pobočku v USA.

„Vyrábí věci s přidanou hodnotou, které jsou inovativní. To je přesně, co chceme pro českou ekonomiku. Nabízí bezkonkurenční produkt. Má několik světových patentů. Působí nadregionálně, má celorepublikový a doslova celosvětový dosah. Motivuje rovněž mladou generaci ke studiu technických oborů. Představuje symbiózu chemie, techniky, optiky a elektrotechniky,“ okomentoval volbu poroty Viktor Baar z PwC Česká republika.

Druhé místo vybojovala společnost ELMARCO, výrobce technologií na průmyslovou výrobu nanovláken. Bronz bere firma CzechFibre recyklující textilní odpad.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězil a toto ocenění v Liberci získal Jan Cidrych vyrábějící a prodávající porcelán, sklo a suvenýry.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Libereckého kraje:
1. CRYTUR, spol. s r.o. – vývoj a výroba opto-elektronických řešení pro vědecké použití (Turnov)
2. ELMARCO s.r.o. – výrobce technologií na průmyslovou výrobu nanovláken (Liberec)
3. CzechFibre, spol s r.o. – recyklace textilního odpadu (Raspenava)

MONETA Živnostník roku 2023 Libereckého kraje:
1. Blanka Kučerová – omalovánkové bedekry (Vysoké nad Jizerou)
2. Eliška Vejrostková – kuchařka a cukrářka (Doksy)
3. Kamila Dvořáková – výroba kvalitních textilních výrobků z přírodních materiálů (Mimoň)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Libereckého kraje:
Jan Cidrych – výroba a prodej porcelánu, skla a suvenýrů (Liberec)