Membránové procesy jsou technologií 21. století

3.11.2023

Dalo by se říci vizionář, který ovšem dovedl své nápady přeměnit v realitu. To je Luboš Novák, majitel společnosti MEGA, PwC Firma roku 2023 Hlavního města Prahy.

Z pouhého názvu není úplně patrné, čemu se věnujete…
Ten název vznikl na začátku ze slov membrány, geologie, ekologie, analytika. Ale v současné době má firma tři základní směry. První základní směr jsou membránové procesy, druhé jsou povrchové úpravy a třetí jsou ekologie a sanace.

Pojďme k těm membránám…
Membránové procesy jsou technologií 21. století, které umožňují recyklovat vodu, umožňují získávat zpětné suroviny a díky tomu, že mají selektivní schopnost propouštět buď kationty nebo anionty a vhodným uspořádáním umějí v některých směrech divy.

Jak dlouho jste na trhu?
Firma byla založena v roce 1992 a na trhu jsme dnes celosvětově. Co se týče aplikací, my jsme zaměřeni především na takzvané elektromembránové procesy, kde hnací silou procesu je elektrický potenciál, což je elektrodialýza, elektroforéza a elektrodeionizace. To jsou tři základní elektromembránové procesy, kde si myslím, že patříme ke špičce minimálně v Evropě.

Jak se Vám daří prosazovat v Evropě, ne-li ještě dále?
Je to hodně složité, hlavně v současné geopolitické situaci, která existuje. Ale jak já říkám, když máte něco, co je dobré, tak to si své místo najde.

Kolik máte zaměstnanců?
Máme 280 zaměstnanců. Součástí MEGA group je i výzkumně-vývojové centrum, které je tím inovačnímu nábojem. Jsou tam lidé, kteří by nás všechny měli hnát dopředu.

Kde vidíte budoucnost membránových procesů?
Budoucnost membránových procesů vidím hlavně v tom, abychom chránili naši planetu, to je v ekologických aplikacích. Bez recyklace vody a bez získávání surovin tímto způsobem se naše planeta zkrátka neobejde.

Jak konkrétně vypadá Váš výrobek?
Jednoduše. Představte si, že máme membránu, která propouští jenom kationty, a pak máme membránu, která propouští jenom anionty. Vhodným uspořádáním těchto membrán mezi dvěma deskami a takzvanými rozdělovači vytvořím aparát, který se nazývá elektrodialyzér. A tento aparát umí to, že vstupní vodu umí odsolit nebo zbavit iontů na jedné straně, což je asi 80 % celkového objemu a 20 % je koncentrát. To znamená, já na jedné straně zkoncentruji malé množství látek a 80 % dám pryč. Prostě mezi deskami mám membrány a k tomu ještě rozdělovače, které rozvádějí vodu po membránách.

Jak je takový výrobek veliký?
Výrobek je zhruba 1,5 metrů na půl metru.

Jak jste se k oboru Vy osobně dostal?
Já jsem se k tomu dostal tak, že jsem byl postavený před úkol odsolovat zasolené vody, odkaliště uranového průmyslu. Uvědomil jsem si, že všechno se dá odpařit, ale to je nejdražší způsob. Navíc ještě získáte směs solí. Takže jsem uvažoval, který proces by byl nejvhodnější. A přišel jsem na to, že by to mohla být elektrodialýza a začal jsem ji vyvíjet.