Na jihu Čech zabodovali kytarář a dřevostavby

21.9.2023

Svým příběhem, schopností prosadit se i na zahraničních trzích i osobním přístupem k oboru zaujal Libor Pražan, výrobce zakázkových klasických kytar pro koncertní mistry a studenty, a se stal tak nejlepším živnostníkem v Jihočeském kraji. Mezi firmami odbornou porotu v regionu nejvíce oslovila společnost Nema, výrobce dřevostaveb, krovů a vazníků.

Vítězný živnostník Libor Pražan od poloviny 90. let pracoval jako umělecký řezbář a restaurátor. Od roku 2017 se přeorientoval na ruční zakázkovou výrobu převážně klasických kytar. Impulsem byla spolupráce s jedním z nejlepších stavitelů kladívkových klavírů Paulem McNultym, který pochází z USA, ale kvůli šumavskému rezonančnímu smrku žije a pracuje v České republice. V jeho provozovně pracoval jako houslař a kytarář. Zde získal cenné zkušenosti, a především velký impuls k rozvinutí vlastní cesty při stavbě hudebních nástrojů. Zvolil si kytaru, protože je to jeho oblíbeným nástrojem, na který sám hraje. Mezi jeho zákazníky patří zejména studenti konzervatoří, jejich pedagogové a také koncertní mistři z České republiky i zahraničí. „Zákazníky získávám zejména živou prezentací svých nástrojů na školách, kytarových festivalech a prostřednictvím sociálních sítí. Nejdůležitější je umět vyhovět specifickým přáním a představám zákazníka,“ říká Libor Pražan. Každý hudebník je totiž jiný a jeho představa o zvuku budoucího nástroje, designu a celkovém charakteru se téměř vždy liší. Zatím nikdy nestavěl dvě stejné kytary. Jeho přáním do budoucna je rozšířit povědomí o své práci v německy mluvících zemích.

„Zaujalo, jakým způsobem se postavil ke své práci. Je to silný příběh, vybral si zaměstnání, které ho těší, živí se rukama, dělá hudební nástroje. S kovidem se přestal restaurovat starý nábytek, ale on na to dokázal reagovat a změnit obor činnosti. Je schopný proniknout s produkty na zahraniční trhy. Je u něj patrná veliká specializace a odbornost. Jeho práce je stabilní, konkurence ho nedovede jednoduše okopírovat,“ ohodnotil vítěze za porotu Jakub Svatek z MONETA Money Bank.

Pomyslné stříbro získala Eva Havlová, výrobce masivního nábytku z českého dřeva. Stupně vítězů doplnil kamnář Viktor Valas.

Vítězná firma Nema je svou vizí i technologickým zázemím lídrem udržitelného stavebnictví. Na nejmodernějších robotických linkách pracujících ve třech závodech a devíti výrobních halách vyrábí střešní konstrukce a prefabrikované panely pro dřevostavby. Současně zajišťuje kompletní realizaci komerčních i veřejně prospěšných staveb ze dřeva. Díky bezkonkurenční kvalitě, jedinečné technické podpoře a flexibilitě je vyhledávaným dodavatelem stovek obchodních, stavebních a realizačních firem i spolehlivým partnerem měst a obcí pro výstavbu budov občanské vybavenosti. Vyvinula unikátní katalog 120 skladeb, se kterými lze postavit téměř jakoukoli dřevostavbu. Zpracovává ve svém novém závodu i cedrové dřevo a produkuje z něj konstrukční hranoly využívané například při konstrukci roubených staveb. Zaměstnává kolem stovky zaměstnanců. „České dřevo by mělo zůstat v Česku, peníze také a práci by měli získávat čeští zaměstnanci. Mimo jiné i z tohoto důvodu jsme investovali do výstavby nové haly, která má za cíl zpracovávat dřevo doma, a tím se stát soběstačnější,“ uvedla obchodní ředitelka společnosti Eliška Janeček Nemravová.

„Firma má třicetiletou tradici, vyzdvihnout lze její partiotismus. Přišla mimo jiné s oborem truhlář na místní učiliště. Je to rodinná společnost, která používá moderní technologie. Významné je, že pracuje s obnovitelnými zdroji. Vytváří přidanou hodnotu, která zůstává v domácí ekonomice,“ okomentoval volbu poroty Igor Wotke z PwC Česká republika.

Druhé místo vybojovala společnost Virtual Lab vyvíjející aplikace ve virtuální a rozšířené realitě. Bronz bere firma Oknotherm, výrobce plastových, dřevěných a hliníkových oken.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězil a toto ocenění v Českých Budějovicích získal rovněž kytarář Libor Pražan.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Jihočeského kraje:
1. Nema, spol. s r.o. – výroba dřevostaveb, krovů a vazníků (Olešnice)
2. Virtual Lab, s.r.o. – vývoj aplikací ve virtuální a rozšířené realitě (České Budějovice)
3. Oknotherm spol. s r.o. – výroba plastových, dřevěných a hliníkových oken (Kaplice)

MONETA Živnostník roku 2023 Jihočeského kraje:
1. Libor Pražan – výroba zakázkových klasických kytar pro koncertní mistry a studenty (České Budějovice)
2. Eva Havlová – výroba masivního nábytku z českého dřeva (České Budějovice)
3. Viktor Valas – kamnář (Hůry)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Jihočeského kraje:
Libor Pražan – výroba zakázkových klasických kytar pro koncertní mistry a studenty (České Budějovice)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Jihočeského kraje:
Kovostroj Bohemia, s.r.o. – vývoj a výroba ocelových tenkostěnných profilů (Týn nad Vltavou)