Na Zlínsku bodovala výroba westernových sedel a obuvnictví

17.10.2023

Ve Zlínském kraji v soutěži PwC Firma roku 2023 uspěla společnost Vasky trade, která se věnuje výrobě kvalitní kožené obuvi. Mezi živnostníky vybojoval titul MONETA Živnostník roku 2023 Zlínského kraje Tomáš Zajac, výrobce westernových sedel, trenér koní a jezdců.

Vítězný živnostník Tomáš Zajac se zabývá výrobou westernových sedel a doplňků, koženou galanterií. „Když jsem začal jezdit na koni, tak mě zajímal westernový styl. V té době nebyla žádná sedla k dispozici, tak jsem si sehnal literaturu a v roce 1983 jsem si vyrobil první westernové sedlo,“ říká Tomáš Zajac. Po vojně zjistil, že je o tyto výrobky zájem. Ještě před Sametovou revolucí si vyřídil povolení a hned po revoluci si udělal živnostenský list. Začal vyrábět jak westernová sedla, tak různé doplňky z kůže pro městskou policii. Protože je aktivní jezdec a trenér westernových koní, začal se specializovat jen na westernová sedla a doplňky k nim. Dnes dodává sedla jak po České republice, tak po Evropě. Zákazníky jsou jezdci, trenéři a majitelé koní. Prezentuje se hlavně na závodech, v tuzemsku i v zahraničí. V péči o zákazníky považuje za nejdůležitější osobní přístup a přizpůsobení se jejich požadavkům. Od konkurence se odlišuje originalitou, žádný výrobek nekopíruje.

„Je v tom osobní příběh založený na vlastním způsobu života. Začal ještě v době před rokem 1989. Dokázal změnit obor své práce, což není úplně jednoduché. Je tam vášeň, vytrvalost, dovedl prorazit i do zahraničí,“ ohodnotil vítěze za porotu Lukáš Kresta z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadil producent kvalitních potravin Libor Baránek. Třetí příčku získala Renata Zezulková vyrábějící výběrové džemy, marmelády a čatní.

Vítězná společnost Vasky trade se svým působením na trhu snaží o zachování obuvnického řemesla nejen ve Zlíně, ale v celé České republice a na Slovensku. Snaží se zákazníky přimět, aby ocenili ševcovské řemeslo, dopřáli si kvalitní obuv a podpořili navíc místní ekonomiku. Na počátku společnost prodávala jen stovky párů ročně, dnes vyrábí nad 200 000 párů za rok. Začínala jako online obchod, dnes má již sedm kamenných prodejen, z toho tři otevřela v letošním roce. Na začátku letošního roku se firma dozvěděla, že jde legendární obuvnická značka Botas do likvidace. Ihned zkontaktovala majitele, aby podala pomocnou ruku. Nakonec značku odkoupila a nyní má velké plány. „Našimi zákazníky jsou mladí lidé, lidé středního věku i senioři. Nejpočetnější skupinu jsou však ženy středního věku, které si potrpí na kvalitní koženou botu a nevadí jim si za ni připlatit,“ říká ředitel vítězné společnosti Tomáš Karlík. Základem je rozhodně kvalitní a poctivé zpracování produktu. Pokud jde o služby, snaží se společnost zákazníkům nabídnout prvotřídní péči na prodejnách.

„Vasky je pokračovatelem zlínské ševcovské tradice. Oceňujeme odvahu zakladatele pustit se do podnikání v 18 letech a také se stát jedním z mluvčích své generace. Vasky, které je samo o sobě velmi silnou značkou, dokázalo oživit další tradiční značku Botas. Od 90. let bylo obuvnictví u nás několikrát zatracované, ale Vasky ukázalo, že k tomu není důvod. Společnost má také ambici expandovat do zahraničí,“ okomentoval volbu poroty Tomáš Frýbort z PwC Česká republika.

Druhé místo vybojovala společnost JELÍNEK – výroba nábytku, producent designového nábytku z masivního dřeva. Bronz bere firma AZUB bike, výrobce lehokol a distributor cyklistických produktů.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění ve Zlíně získala Renata Zezulková vyrábějící výběrové džemy, marmelády a čatní.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Zlínského kraje:
1. Vasky trade s.r.o. – výrobce kvalitní kožené obuvi (Lhota)
2. JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o. – výroba nábytku z masivu (Valašské Meziříčí)
3. AZUB bike s.r.o. – výroba lehokol a distribuce cyklistických produktů (Uherský Brod)

MONETA Živnostník roku 2023 Zlínského kraje:
1. Tomáš Zajac – výroba westernových sedel, trénink koní a jezdců (Rožnov pod Radhoštěm)
2. Libor Baránek – výroba kvalitních potravin (Bojkovice)
3. Renata Zezulková – výroba výběrových džemů, marmelád a čatní (Otrokovice)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Zlínského kraje:
Renata Zezulková - výroba výběrových džemů, marmelád a čatní (Otrokovice)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Zlínského kraje:
JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o. – výroba nábytku z masivu (Valašské Meziříčí)