Naše výrobky mají osmdesátiprocentní přidanou hodnotu

26.9.2023

Světově unikátní výrobek, světově unikátní technologie a know-how. Tentokrát jsme vyzpovídali Jindřicha Houžvičku, jednatele společnosti CRYTUR, PwC Firma roku 2023 Libereckého kraje.

Čemu se věnujete?
Jsme firma, která vyrábí syntetické krystaly pro technické použití, které jsou jádrem velmi speciálních technologií. Ve výrobě jsme velmi unikátní. Kámen se snažíme obalit maximem možných technologií. Podařilo se nám prosadit ve spoustě oblastí typu polovodiče, elektronová mikroskopie, medicína nebo geologie. Je to prostě vzrušující vidět, že ten krystal se dá použít ve spoustě aplikací.

Jak si představit syntetický krystal?
Představíte si ho úplně stejně jako drahý kámen. Akorát drahý kámen, který máte ve svém šperku, je levnější, protože nemá takové vlastnosti, není tak perfektně opakovatelný. A především je potřeba z toho udělat finální výrobek v konkrétní aplikaci.

Jak se syntetický krystal vyrábí?
Stejně tak jako ho dělala matka příroda před miliony let. Roztavíte ho na dva tisíce stupňů a velice pomaličku ho necháte krystalizovat.

Takže je to náročné energeticky, nebo i po jiných stránkách?
Je to energeticky náročné, ale v naší výrobě není energie největší náklad. Naše výrobky mají zhruba osmdesátiprocentní přidanou hodnotu. Je v tom um, šikovnost a chytrost našich lidí.

Máte i světové patenty…
Bez našich výrobků by pravděpodobně nevznikaly polovodiče, polovodičové čipy. Ve většině mikroskopů na světě, které slouží ke kontrole polovodičů a výrobě polovodičů, jsou naše detektory. Když se podíváte na medicinální lasery, ve spoustě z nich jako u jediného evropského výrobce najdete naše tyče. Když budete chtít jít do částicové fyziky, do budoucích výzkumů, najdete tam naše krystaly. Najdete je ve spoustě aplikací třeba při hledání ropy.

Na jakou tradici navazujete?
Pocházíme z Turnova. Turnov je centrum drahokamů a šperkařského průmyslu dlouhodobě. Už v 50. letech přišli naši předchůdci s nápadem drahé kameny vyrábět i synteticky. My od roku 2000 jsme syntetické kameny zavedli do řady opto-elektronických špičkových výrob.

Kam dodáváte?
Do celého světa.

Vyjmenujme nějaké konkrétní uplatnění?
Až si budete potřebovat odstranit tetování, budete to dělat s našimi krystaly. Až budete chtít hledat ropu, budete tam mít naše krystaly. Až si něco přečtete o kvantové fyzice, budete tam mít naše krystaly. A hlavně naše detektory, ten krystal sám o sobě je jen 10 % výrobku. Je tam spousta přidaných technologií.

Jaké má firma základní parametry?
Firma restartovala v roce 1998 a od té doby rok co rok roste obratově o 16 až 18 %. Zaměstnanců máme zhruba čtyři stovky. A obratově máme zhruba 650 milionů korun. Z toho je ale přidaná hodnota 80 %. To je důležité, my nejsme výrobci oceli.

Pojďme říci něco o lidech u Vás?
Musejí to být lidé, které to baví. A věřím, že většinu lidí to baví a že jsou hrdí na to, co dělají. Musí to být odborníci a my si je musíme dlouho vzdělávat. Když k nám někdo nastoupí, tak se dlouho učí. Ale na druhou stranu jsem rád, že lidé u nás zůstávají a firmou žijí.

Jak se chcete rozrůstat do budoucna?
Budeme pokračovat. Dvojnásobek obratu každých pět let.