Nejlepší firma Jihomoravského kraje vyrábí biočaje, vítězný živnostník harfy

11.10.2023

PwC Firma roku 2023 Jihomoravského kraje se jmenuje SONNENTOR a je producentem biočajů ze surovin z ekologického zemědělství. Titul MONETA Živnostník roku 2023 Jihomoravského kraje získal Tomáš Jarošek, výrobce harf, kalimb a zvonkoher.

Před jedenácti lety kráčím po ulici a vidím vyhozenou lampu s trubkovou konstrukcí. Ha! Zvonkohra, zvolám. Z lampy vyrobím první nástroj a ten beru s sebou na tábor do přírody, aby rozdával krásu a radost,“ říká vítězný živnostník Tomáš Jarošek. Na táboře přichází paní a ptá se: A dá se to u vás objednat? Naštěstí optimisticky odpovídá, že ano. A tak se z něj stal výrobce zvonkoher. Po letech jeho manželka uviděla intuitivní nástroj z Afriky, kalimbu, kterou od něj chtěla vyrobit. A on v otcově dílně našel starý práh od dveří, kus pružného plechu a kovovou podložku pod hrnce. Tuto kalimbu později na dalším táboře uviděla jiná paní a poprosila o výrobu. A tak se z něj stal výrobce kalimb. Později se propracoval až k háčkovým, lidovým, harfám. Je nadšeným výrobcem všech malých nástrojů, ale při výrobě harfy se cítí jako doma. Vše vyrábí ručně. Když se řekne harfa, většina české veřejnosti si představí něco nedostupného, cenou i technikou hry. Ještě před sto lety však byla háčková harfa vcelku běžný lidový nástroj a naše země byla bez nadsázky harfovou velmocí. Tomáš Jarošek chce svou výrobou, hrou a osvětovou činností přinést harfu zpět mezi lidi.

„Nadšení a elán, působí jako srdcař. Působí jako velmi empatický člověk. Nebál se jít na trh s něčím inovativním, což není v dnešní době jednoduché. Dovede svůj produkt skvěle prezentovat. Navrací na trh nástroj, který zde dříve byl zcela běžný. Návrat ke kořenům je přitom velmi důležitý. Jde si za svým cílem, chce dát harfě směr i do domácností i pro děti,“ ohodnotil vítěze za porotu Pavel Řezanina z MONETA Money Bank.

Stříbro mezi živnostníky vybojoval František Machovský, výrobce a prodejce vína. Třetí příčku obsadila Zuzana Boudová vyrábějící regionální delikatesy z ovoce a zeleniny.

Vítězná společnost SONNENTOR se věnuje více než třicet let zpracování bylin a koření z ekologického zemědělství. Vyrábí z nich biočaje oblíbené ve více než padesáti zemích celého světa. Suroviny dodávají čeští i zahraniční biopěstitelé, přispívá tak k rozvoji ekologického zemědělství u nás i v dalších zemích. „Během našeho působení v Čejkovicích se nám podařilo zrekonstruovat již dva brownfieldy. Prvním byl starý válcový mlýn, druhým zdevastovaný kravín. Přetvořili jsme je na místa plná života, zeleně a ekologických technologií,“ říká spolumajitel vítězné firmy Josef Dvořáček. Celý sortiment firmy čítá okolo šesti set produktů v biokvalitě. Produkty jsou k dostání ve zdravých výživách a bioprodejnách nebo ve vlastních prodejnách v Brně a Praze. Každý, kdo má zájem, může v Čejkovicích náhlednout do výroby. Během exkurzí návštěvníci získají informace o hodnotách, zjistí s jakými bylinami a kořením společnost pracuje a kdo je pěstuje. Na vlastní oči můžou vidět sklady, zpracování suroviny i samotnou výrobu čajů. Součástí Bylinkového ráje je také čajový salon a bylinková zahrada. Úspěchem, kterého si opravdu velmi váží, je přízeň a důvěra zákazníků a fanoušků. Cílem není nekonečný růst, ale přirozený vývoj.

„Produkt je typickým love brandem. Také z vlastní výrobny dělají zajímavý turistický cíl. Jsou příkladem udržitelnosti. Podařilo se jim rekultivovat brownfield, velmi pečují o své zaměstnance. Jejich byznys skvěle funguje i po stránce obchodní a podnikatelské. Jsou féroví, pokud jde o dodavatele, dávají šanci tuzemským pěstitelům. Jsou přední značkou celé České republiky,“ okomentoval volbu poroty Tomáš Frýbort z PwC Česká republika.

Druhé místo v krajském klání obsadila společnost Moravská ústředna Brno, družstvo umělecké výroby, která je tvůrcem textilních a plyšových hraček. Bronz bere firma LOBEY Laboratories, vývojář a prodejce funkčních kosmetických produktů.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění v Brně získala Zdeňka Margoldová, která maluje velikonoční kraslice vyškrabávanou technikou.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Jihomoravského kraje:
1. SONNENTOR s.r.o. – výroba biočajů ze surovin z ekologického zemědělství (Čejkovice)
2. Moravská ústředna Brno, družstvo umělecké výroby – tvorba textilních a plyšových hraček (Brno)
3. LOBEY Laboratories s.r.o. – vývoj a prodej funkčních kosmetických produktů (Brno)

MONETA Živnostník roku 2023 Jihomoravského kraje:
1. Tomáš Jarošek – výroba harf, kalimb a zvonkoher, muzikoterapie (Račice-Pístovice)
2. František Machovský – výroba a prodej vína, vinařská turistika (Vrbice)
3. Zuzana Boudová – výroba regionálních delikates z ovoce a zeleniny (Znojmo)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Jihomoravského kraje:
Zdeňka Margoldová – malování velikonočních kraslic vyškrabávanou technikou (Borkovany)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Jihomoravského kraje:
Moravská ústředna Brno, družstvo umělecké výroby – tvorba textilních a plyšových hraček (Brno)