Nejvíce si cením důvěry zákazníků

23.5.2023

Podnikatelské soutěže jsou na prahu dospělosti. Právě otevíráme 18. ročník, a tak jsme se těch úspěšných z řad firem i živnostníků z předchozích let zeptali, co oni plánovali ve svých 18ti letech, co z toho se jim splnilo, jak se jim daří dnes a co jim přinesla účast v soutěži Firma roku a Živnostník roku. Inspirujte se a čtěte rozhovory s vítězi v rubrice Příběhy úspěšných.  

Frentech Aerospace se stal celorepublikovým vítězem soutěže Firma roku před šesti lety. Ředitel společnosti Pavel Sobotka nám prozradil, jaké byly dosud jeho podnikatelské osudy…

Letošní ročník se nese v duchu plnoletosti. Jaké životní plány jste měl v 18 letech vy?
Plánů jsem měl více, ale jejich realizace nebyla vždy možná. Chtěl jsem mít později rodinu, chtěl jsem mít vlastní bydlení, chtěl jsem jezdit rallye, chtěl jsem dále hrát v naší kapele, chtěl jsem byt dobrý ve svém zaměstnání. Samé normální věci.

Splnilo se vám něco z toho?

Něco ano. Později jsem postavil družstevní byt, před rallye jsem dal přednost rodině, ale ta se mi později ne mou vinou rozpadla, dcera mi později zemřela, a tak mi zbyl syn a ta práce, které se věnuji dále. Také jsem postavil vysněný krásný rodinný dům a podruhé jsem se oženil. Místo rallye jezdím v BMW, a tak alespoň z toho motorsportu něco mám. Musím si to ještě užít, než to bude jen na baterky. Potom už to zábava nebude.

Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Nebylo to jako nyní, když založíte startup. Měl jsem pronajatou dílnu, třináct zaměstnanců, pracoval jsem od rána do večera a ještě jsem jednou týdně vozil zboží přes noc do Augsburgu, a pak jsem jel hned zpět. Bylo to vyčerpávající a i nebezpečné. Dálnice v té době ještě do Německa nevedla. Také jsem si nedovolil celý rok vzít výplatu, aby zbylo na zaměstnance.

Dále to bylo jako z pohádky…..

·       Krátký rozhovor bez znalosti němčiny s jedním nizozemským inženýrem cca 20 minut

·       Dohoda na tom, že v Brně založíme firmu s mým většinovým podílem (1994)

·       100 Kč v kapse a získání úvěru 32 mil. Kč z Nizozemska (v ČR to možné nebylo)

·       Výstavba podniku podle mého návrhu (1995)

·       První zaměstnanci

·       První dodávka pro Airbus (1997)

·       Odkoupení všech podílů z Nizozemska (2006)

·       Rozšíření podniku 2009 a rozšíření výroby pro Airbus

·       2010 zahájení vesmírných aktivit

Jakého úspěchu v podnikání si nejvíce ceníte?
Těch úspěchů je více. Naše firma si získala důvěru zahraničních zákazníků, jsme téměř 100% exportér, máme náš mechanismus na Marsu (i když ta mise přistála „tvrdě“), naše mechanismy fungují na satelitních konstelacích (IRIDIUM NEXT, ONE WEB, O3B a dalších), dodáváme ventily pro raketu WEGA-E, komponenty pro Ariane 5 a Ariane 6, dodali jsme přibližně 2,5 milionu dílů pro všechna letadla Airbus, pozlacená zrcadla pro projekt ALMA v Chile a bylo a je mnoho dalších zajímavých projektů.

Naše firma byla vyhodnocena jako Firma roku, dále byla vyhodnocena jako Český lídr 2018, já jsme se místil v soutěži Podnikatel roku na prvním místě za Jihomoravský kra (2012), získali jsme více dalších ocenění. Osobně jsem získal medaili ministra průmyslu za celoživotní práci v oboru přesného strojírenství.

Nejvíce si ale cením důvěry zákazníků.

Kdo vám v životě/podnikání nejvíce pomohl?
Nynější spolumajitelé firmy, hodně mi pomáhá syn, spolupracovníci v naší firmě a manželka. Bez tolerance bych to prostě nedal.

Co je vaše motto?
Odpovědnost k produktu, odpovědnost k zákazníkům, odpovědnost ke spolupracovníkům a odpovědnost ke státu.

Jaké byly vaše nejtěžší chvíle v podnikání?
Měnová krize v roce 1997 (úroky byly až 197 %), roky s covid19 (2020, 2021 a polovina roku 2022), kdy se letecký průmysl úplně zastavil a my jsme dosáhli poprvé v historii obrovské ztráty a nikdo nám nepomohl a ani vlastně nemohl. Velmi špatná situace je pro exportéry i nyní. Vysoká inflace, vysoké náklady, snižuje se konkurenceschopnost, chybí kvalifikovaní spolupracovníci. Tak trochu byl průmysl hozen „přes palubu“.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je naše Firma/Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu?
Umístění se v soutěži na předních místech je dobré PR. Je to velmi dobrá zpráva pro naše spolupracovníky (zaměstnance) a také pro naše obchodní partnery.

Jaké máte teď největší plány ve svém podnikání?
Pokračovat v tom, co děláme. Bez přesného strojírenství se prostě neobejdeme a ten, kdo si to nemyslí, tak tomu nerozumí anebo se hluboce mýlí. Usilujeme o větší a více komplexní vesmírné projekty. Tam míříme a věřím, že se nám to podaří.

Co bude vaším největším cílem pro letošní rok?
Úspěšné dokončení investice (2,2 mil. EUR) na které usilovně pracujeme, další stabilizace firmy po covid19 (musíme „dát do pořádku“ produktivitu práce a ceny), překonat ty nešťastné ceny elektrické energie, úspěšné pokračování práce na pro nás důležitých vesmírných projektech (Space Rider, FSA, Copernicus a několika dalších) a zajistit rozvoj spolupráce s existujícími zákazníky.