Někdy je největší požehnání to, co se nám nesplní

22.5.2023

Podnikatelské soutěže jsou na prahu dospělosti. Právě otevíráme 18. ročník, a tak jsme se těch úspěšných z řad firem i živnostníků z předchozích let zeptali, co oni plánovali ve svých 18ti letech, co z toho se jim splnilo, jak se jim daří dnes a co jim přinesla účast v soutěži Firma roku a Živnostník roku. Inspirujte se a čtěte rozhovory s vítězi v rubrice Příběhy úspěšných.  

Broňu, tedy Bronislava Sobotku, nadšeného angličtináře, který se stal před dvěma lety Živnostníkem roku Kraje Vysočina, zná už skoro každý. Jeho komunikační nástroje jsou tak široké, jak jen to jde! Také jeho jsme se zeptali na pár věcí…

Letošní ročník se nese v duchu plnoletosti. Jaké životní plány jste měl v 18 letech vy?
Chtěl jsem být novinářem. Zpětně jsem vážně moc vděčný, že se mi to nepodařilo. Někdy je největší požehnání to, co se nám nesplní.

Splnilo se vám něco z toho?

Vlastně trochu. Jsem tvůrcem obsahu. Ale s větší mírou svobody a radosti.

Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Pomalé. Upřímně mi vlastně pár let nedošlo, že podnikám. Prostě jsem učil angličtinu. Až mnohem později mi došlo, že krom učení bych se měl vzdělávat a rozvíjet i v podnikání. Sice pozdě, ale pořád lepší než vůbec…

Jakého úspěchu v podnikání si nejvíce ceníte?

Dělám práci, která mě baví a dává mi smysl a zároveň mě dobře živí. Vlastně nevím, jestli člověk může dosáhnout víc, než pocitu štěstí a svobody a hrdosti na svou práci.

Kdo vám v životě/podnikání nejvíce pomohl?

Jednoznačně moje žena. Není vůbec snadné žít s někým, kdo má neustále „hlavu v práci“ a pořád touží zkoušet dělat nové a vlastně trošku bláznivé věci.

Co je vaše motto?

Pomáhám lidem zamilovat se do angličtiny.

Jaké byly vaše nejtěžší chvíle v podnikání?
Naučit se „pouště věci“. Jasně, není to opravdu těžké. To jsou úplně jiné věci. Ale i tak pro mě nebylo lehké přestat dělat věci, které bylo dobré jenom pro to, abych si udělal prostor na potencionálně skvělé věci. Ale vždycky se to vyplatilo. Do plného OK života či podnikání už se ty vážně skvělé věci prostě nevejdou. Je potřeba si na ně udělat prostor.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je naše Firma/Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu?

Donutí vás se zastavit a zamyslet. Spoustu věcí dělá člověk trošku podvědomě či na „autopilota“. A právě účast v podobných soutěžích ho krásně donutí se zastavit a zamyslet. Kromě toho můžete potkat skvělé a inspirativní kolegy.

Jaké máte teď největší plány ve svém podnikání?
Rozmluvit Česko anglicky. A pomoci co nejvíce lidem zamilovat se do angličtiny. Vím, že to může znít trošku bláznivě, ale splněním mé „mise“ by bylo, že by už mé produkty a služby nikdo nepotřeboval.

Co bude vaším největším cílem pro letošní rok?
Natočit kupu super videí a podcastů, napsat novou knihu, natočit dva nové online kurzy, vydat první audioknihu, vydat knihu her pro učitele angličtiny… ale hlavně (omlouvám se za to, že to asi bude znít hrozně pateticky) rozdávat radost a lásku.