Není potřeba pytel dávat někam do sklepa nebo do komory

16.9.2023

Problémy s uskladněním brambor má skoro každý. Jak je vyřešit, s tím na základě výzkumu a aplikace do praxe přišla společnost Terpenix, PwC Firma roku 2023 Ústeckého kraje. Více už v rozhovoru s jejím společníkem Matějem Božikem.

Čemu se Terpemix věnuje?
Naše firma má za cíl přenést výzkumy, které se objeví na České zemědělské univerzitě, do praxe. A to, čím se zabýváme, jsou zejména látky přírodního původu. Z nich konkrétně takové malé skupině, které se říká silice. Jsou to látky, které získáváme z rostlin a tyto látky mají celou řadu pro nás prospěšných vlastností, jako jsou antimikrobiální nebo antifungální vlastnosti, to znamená, že zabíjejí mikroorganismy nebo zabíjejí plísně.

V jakém vztahu jste k univerzitě?
Naše společnost vznikla jako jedna z prvních spin-off společností v České republice. To znamená, že nějaká univerzita nebo výzkumná instituce má v této firmě podíl nebo je univerzitou přímo založená. Naše společnost vznikala v době, kdy pro založení s.r.o. bylo třeba ještě 200 tisíc korun a univerzita na začátku velkou část této částky zainvestovala, a tím umožnila vznik společnosti, a tím také komercionalizaci toho, co se na univerzitě zjistí nebo vyzkoumá.

Jak vy osobně jste se do společnosti dostal?
Já jsem se do společnosti Terpenix dostal jako doktorand pod vedením pana docenta Pavla Kloučka. To je zhruba sedm let zpátky, kdy jsem nastupoval na katedru kvality a bezpečnosti potravin. V té době se tým pana docenta Kloučka látkami přírodního původu zabýval a při různých experimentech se zjišťovalo, jaký mají vliv na choroby brambor. A při těchto pokusech se zjistilo, že jsou látky, mezi něž patří například kmínová silice, které dokáží inhibovat klíčení takto ošetřených brambor.

Pojďme teď k vlastnímu výrobku, který společnost nabízí…
Při těchto výzkumech se pan docent Klouček rozhodl, že tento nápad by se dal využít v praxi. Začalo to tak, že jsme s kolegy měli po domácnostech různě naplněné bedny s kočkolitem, které byly napuštěny touto silicí a v bednách se skladovaly brambory a sledovali jsme vliv látek na klíčení brambor. Jenže bedna naplněná kočkolitem, to není úplně hezký produkt. Ale naštěstí manželka pana docenta Kloučka je šikovná designérka a navrhla pytlovité řešení. Je to pytel, který je tvořený ze třech materiálů. Je tam nepropustné dno, potom je jutová část, která pytli dává typický vzhled, a látkové víko, kterým se pytel zavírá.

Kde se k produktu může zákazník dostat, jaké jsou jeho velikosti?
Naše pytle na brambory vyrábíme ve třech velikostech. Vyrábíme pytel na dvě a půl kila, na pět a deset kilo brambor. Produkty jsou dostupné zejména přes náš e-shop zembag.cz, potom třeba přes Alzu nebo Mall. A naším velkým cílem je dostat pytle do malých farmářských prodejen, kde by si zákazník koupil brambory a současně s tím rovnou i náš pytel.

Představuji si správně, že si koupím brambory, zavřu do pytle a mám jen uskladněné v kuchyni?
To si představujete přesně správně. Jen je důležité upozornit na to, že ke skladování nejsou určeny rané brambory. Takže brambory určené ke skladování si přinesete domů, a pokud budou suché, nepoškozené, tak je můžete uložit do pytle Zembag, přidáte tam kmínovou silici, která je společně s pytlem dodávána. Pytel uzavřete a můžete je skladovat při běžných pokojových podmínkách. Není potřeba pytel dávat někam do sklepa nebo do komory. Můžete ho mít třeba na lince, spousta zákazníků ho oceňuje pro jeho design. Může být klidně doma někde vystavený.

Jaké jsou vize do budoucna?
Určitě bychom chtěli, aby byl pytel v každé české domácnosti, ale také třeba v Německu nebo celé Evropě.