Obdivuji vášeň a odhodlání majitelů českých firem budovat vlastní business a úspěšnou značku

28.6.2024

Burza cenných papírů Praha je v letošním roce úplně novým partnerem podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku. Slušelo by se tedy na úvod krátké představení, která nám poskytla Pavla Fischerová, manažerka trhu START.

Čím můžete být zajímaví pro malé a střední podnikatele?
I na burze mohou malé a střední firmy získat kapitál na expanzi, akvizici či jiné investiční záměry. Jelikož se nejedná o úvěr, tak získaný kapitál nezatíží firemní cashflow. Firmy na burze mají lepší vyjednávací pozici vůči finančním institucím a mohou pružně reagovat na své potřeby. Vstup na burzu je také cestou ke zvýšení prestiže a budování úspěšné značky. Firma se stane transparentní, a stane se tak důvěryhodnějším obchodním partnerem, především v zahraničí. Majitelé firmy si ponechají flexibilitu v rozhodování.

Vysvětlete, prosím, co znamená PX Start?
PX Start je jedním z trhů Burzy cenných papírů Praha. Na trhu START se obchodují výhradně akcie menších českých a slovenských firem. Především se jedná o růstové tituly. Investorům nabízí možnost koupit podíl v těchto firmách, a pro emitenty je zdrojem nového kapitálu. Jedná se o jedinou finanční platformu, přes kterou je možné získat přímou investici od Národní rozvojové banky. Náklady na získání kapitálu jsou optimalizovány, jelikož burzovní vstupní poplatky jsou minimální a technické napojení na investory zajišťuje burza zdarma.

Jaké jsou podle Vás hlavní limity pro rozvoj podnikání v České republice?
Myslím si, že základní překážkou pro rozvoj podnikání v České republice je vysoká míra byrokracie a nízká úroveň digitalizace ve státní sféře. Firmy, které mají ambice růst, se také potýkají s limitujícím přístupem k dostatečnému kapitálu, jelikož pro spoustu investorů jsou vysoce rizikové. Pokud by investoři měli možnost vysoké investiční riziko balancovat, například daňovými úlevami, tak by více českých firem rostlo. Lokální investoři by více podporovali lokální firmy, které jsou páteří celé ekonomiky, a tím by se rychleji rozvíjela celá země. 

Jaké oblasti podnikání mají podle Vašeho názoru v České republice největší naději na rychlý rozvoj?
Je velmi těžké ukázat na specifické oblasti. Každý podnikatel, který je odborníkem ve své profesi, má jasnou vizi, chce budovat firmu, která bude dobrým zaměstnavatelem, má se svou firmou vždy naději na rychlý rozvoj. Klíčové je, aby získal dostatečný přístup k informacích a kapitálu, které dokáže efektivně využít. Například z naší zkušenosti víme, že jen málo firem klade dostatečný důraz na účinné střednědobé finanční plánování. 

Co byste Vy osobně popřála podnikatelům do jejich podnikání?
Nikdy jsem žádnou firmu nevlastnila, a jen těžko si dokážu představit, co všechno podnikání obnáší. Nicméně, již téměř šest let úzce s majiteli českých firem spolupracuji, a obdivuji jejich vášeň a odhodlání budovat vlastní business a úspěšnou značku. Přeji jim, aby to nikdy nevzdali, vždy hledali možnosti, jak firmu posouvat dál a aby nepodceňovali flexibilitu, i v oblasti financování firmy. S tím souvisí rčení, které na burze velmi často zmiňujeme ´Je lepší mít půlku velkého koláče než celý malý nebo žádný´.