Perspektiva zaměstnání v zemědělství, které jsem chtěl dělat, byla tehdy mizivá

26.4.2023

Podnikatelské soutěže jsou na prahu dospělosti. Právě otevíráme 18. ročník, a tak jsme se těch úspěšných z řad firem i živnostníků z předchozích let zeptali, co oni plánovali ve svých 18ti letech, co z toho se jim splnilo, jak se jim daří dnes a co jim přinesla účast v soutěži Firma roku a Živnostník roku. Inspirujte se a čtěte rozhovory s vítězi v rubrice Příběhy úspěšných.   

A jak na to šel loňský celorepublikový vítěz v kategorii MONETA Živnostník roku, zemědělec Jan Bošina?

Letošní ročník se nese v duchu plnoletosti. Jaké životní plány jste měl v 18 letech vy?
V 18 letech jsem maturoval na Střední zemědělské škole a mým hlavním cílem bylo dostat se na vysokou školu. Perspektiva zaměstnání v zemědělství, které jsem chtěl dělat, byla tehdy mizivá. Můj bratr měl už v té době farmu, a tak jsem veškerý volný čas trávil tam.

Splnilo se vám něco z toho?
Ano, vysokou školu jsem dostudoval a shodou okolností jsem mohl začít realizovat svůj sen – mít vlastní farmu.

Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Když jsem končil vysokou školu, můj bratr přišel s tím, že na Broumovsku, to je zhruba 300 kilometrů od nás, jsou volné zemědělské pozemky, na nichž nikdo nehospodaří. I když jsem měl v plánu odjet na zkušenou do zahraničí, neváhal jsem a začal hospodařit.

Jakého úspěchu v podnikání si nejvíce ceníte?
Největším úspěchem je to, že naše farma funguje a prosperuje a podílí se na tom téměř celá rodina. Samozřejmě si velmi vážíme i ocenění, která jsme dostali, jako například Regionální potravina Královéhradeckého kraje, Regionální produkt BROUMOVSKO, Mladý zemědělec roku 2012 a Živnostník roku 2022.

Kdo vám v životě/podnikání nejvíce pomohl?
Ze začátku již zmíněný bratr, ale pomáhala i celá rodina. No a později manželka. V ní mám ohromnou oporu a zároveň převzala odpovědnost za zpracování a prodej produktů naší farmy.

Co je vaše motto?
Jen vůl nejí hovězí!

Jaké byly vaše nejtěžší chvíle v podnikání?
Každá fáze měla a má své problémy.  V současné době máme problém sehnat kvalitní pracovníky a při velikosti naší farmy se to bez nich neobejde.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je naše Firma/ Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu?
Propagace úspěšných firem může inspirovat další zájemce o podnikání.

Jaké máte teď největší plány ve svém podnikání?
I po dvaceti letech podnikání máme pořád na farmě co budovat a zlepšovat. Momentálně dokončujeme společenskou stodolu, kde budeme mít veškeré zázemí pro pořádání exkurzí a degustací pro odbornou i laickou veřejnost, menších oslav a svateb.

Co bude vaším největším cílem pro letošní rok?
Dokončit výše zmíněný projekt a sehnat kvalitní zaměstnance.