Podnikání ve Středočeském kraji kralují agroturistika a chemický výzkum

25.10.2023

Odbornou porotu podnikatelských soutěží MONETA Živnostník roku 2023 a PwC Firma roku 2023 nejvíce zaujala a titul Firma roku 2023 Středočeského kraje získala společnost Santiago chemikálie zabývající se zakázkovou syntézou a smluvním chemickým výzkumem. Živnostníkem roku 2023 Středočeského kraje se stal Oldřich Novotný věnující se agroturistice s dančí a jelení farmou.

Vítězný živnostník Oldřich Novotný je drobný zemědělec, který dává dohromady agroturistiku s ubytováním v soukromí v návaznosti na cestovní ruch a s propojením na daňčí a jelení farmu. Aktivity jsou zaměřeny pro všechny věkové kategorie lidí z celé České republiky. „Vše začalo po smrti mé babičky a dědečka, které jsem velmi miloval. Celý život pracovali v zemědělství. Zanechali nám polnosti a velký grunt. Zůstal po nich výměnek, který jsem celý revitalizoval a opravil,“ říká Oldřich Novotný. Sloužil od začátku pro hosty nejenom z Česka, ale i pro hosty až z Německa, Dánska nebo Nizozemska. Návštěvníci jsou nadšení a v rámci návštěvy využívají bazénu, sauny, krbu, ale jsou také zapojeni do krmení zvěře, sekání nebo sušení trávy. Mezi zákazníky již převážně patří pravidelní hosté. Především kvitují klidnou, pohodovou, rodinnou atmosféru s kvalitním zázemím a velkou nabídkou poskytovaných služeb. Do budoucna by chtěl rozšířit ubytovací prostory, protože poptávka je tak velká, že není schopen všechny uspokojit.

„Velmi pěkně svou živnost prezentoval. Má originální způsob podnikání a také velmi silný vztah k Polabí. Podnikání má provázané, jedná se o komplexní a velmi žádanou agroturistiku,“ ohodnotil vítěze za porotu Milan Silný z MONETA Money Bank.

Stříbro si odváží Magdalena Hájková, která se věnuje výrobě svačinových obalů. Třetí místo obsadil Jakub Vobořil věnující se ruční výrobě prémiových čokoládových pralinek.

Vítězná společnost Santiago chemikálie se zabývá zakázkovou syntézou a smluvním výzkumem především v oblastech organické, bioorganické a medicinální chemie. Firma typicky spolupracuje s malými start-upy především z USA, které mají vynikající nápady na nové, biologicky aktivní látky, ale již nemají potřebné laboratorní vybavení nebo schopnosti k přípravě těchto látek. Spolupracuje buď formou krátkodobých zakázek, kdy připravuje známé nebo dle předpokladů snadno připravitelné látky. Druhým typem zakázek je smluvní výzkum, kdy si klienti přímo pronajmou chemika firmy, který pak s nimi dlouhodobě spolupracuje na jejich projektech v prostorách společnosti. „Od naší konkurence se odlišujeme způsobem komunikace, velikostí a také kvalitou práce. Díky tomu, že jsme malá firma, je veškerá byrokracie spjatá s projektem řešena velmi rychle a operativně,“ říká vedoucí výzkum Petr Slavík. Firma disponuje unikátním know-how v oblastech organické a bioorganické chemie, které klienti rovněž velmi oceňují.

„Poskytuje služby s vysokou přidanou hodnotou zahraniční klientele v oblasti laboratorní chemie. Dokázali mimo jiné vyrobit látku Remdesivir používanou proti koronaviru. Dosahuje globálního úspěchu,“ okomentoval volbu poroty Igor Wotke z PwC Česká republika.

Stříbro bere společnost Senlife ČR, která buduje inovativní domovy pro seniory v historických budovách. Stupně vítězů doplnila firma I love Hummus, výrobce kvašené zeleniny kimchi.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězil a toto ocenění ve Středočeském kraji získal Pavel Tóth se svými mobilními chatami.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sdělila Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Středočeského kraje:
1. Santiago chemikálie s.r.o. – zakázková syntéza a smluvní chemický výzkum (Kralupy nad Vltavou)
2. Senlife ČR s.r.o. – budování inovativních domovů pro seniory v historických budovách (Mělník)
3. I love Hummus s.r.o. – výroba kvašené zeleniny (kimchi) a obchodní činnost (Všechlapy)

MONETA Živnostník roku 2023 Středočeského kraje:
1. Oldřich Novotný – agroturistika s dančí a jelení farmou (Žehuň)
2. Magdalena Hájková – výroba svačinových obalů (Brandýs nad Labem)
3. Jakub Vobořil – ruční výroba prémiových čokoládových pralinek (Votice)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Středočeského kraje:
Pavel Tóth – mobilní chaty (Řisuty)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Středočeského kraje:
SERVIND s.r.o. – autoopravárenské a průmyslové lakovny a karosárny (Tuchoměřice)