Podnikatelé nabízejí nejlepší a přímý pohled na aktuální vývoj české ekonomiky

30.4.2024

Podnikatelé nabízejí nejlepší a přímý pohled na aktuální vývoj české ekonomiky

V dalším ze série rozhovorů v začátku letošního ročníku podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku odpovídal Jaroslav Mašek, šéfredaktor Hospodářských novin.

Hospodářské noviny jsou vyhlašovatelem podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku. Co Vás osobně na soutěžích nejvíce baví?Objevování nových podnikatelských příběhů, návraty po letech k těm prověřeným a zjišťování novinek z byznysu. Proto to vše děláme, protože podnikatelé nakonec nabízejí nejlepší a přímý pohled na aktuální vývoj české ekonomiky. Nemají ho zprostředkovaný přes ekonomické tabulky nebo okna ministerstev, ale vidí ho ve výsledovkách a na svých linkách ve fabrikách. 

Podnikatelské prostředí se již delší dobu potýká zejména s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. Vidíte nějaké řešení tohoto problému?Nebát se a opravdu otevřít pracovní trh lidem ze zahraničí, plus podstatně zjednodušit zákoník práce. Už teď je vidět, že ani jedno politicky opět neprojde a například výpověď bez udání důvodů už se raději stáhla, nebo bude za nerealistických ekonomických podmínek pro firmy. 

V loňském rozhovoru jste říkal, že se Vám podařilo postavit nejsilnější tým zkušených autorů na témata související s penězi, byznysem, ale i světovou ekonomikou na tuzemském mediálním trhu. Čekají čtenáře HN v letošním roce nějaké novinky?
Dál rozvíjíme prémiové analýzy, zprávy a komentáře z ekonomiky a byznysu, navíc jsme přidali velký podcast Bruselský diktát o dění v Evropské unii a poprvé také chystáme obsahový půlroční program završený celodenní konferencí věnovaný prevenci a dlouhověkosti. Zjistili jsme, že naši čtenáři, kteří mají vyšší vzdělání i příjmy, se nadstandardně zajímají o zdraví a o to, jak mít kvalitní život do nejpozdnějšího věku. 

Dalo by se říci, kde ve světě a v čem by se mohli tuzemští podnikatelé nejvíce inspirovat?
Asi jak v čem. Obecně nejsem moc příznivcem adorování Spojených států či Asie na úkor Evropy. Ano, USA mají nejmenší regulaci byznysu a firmy tam proto rostou a zanikají rychleji, což se přetavuje ve vyšší růst. Podobně Asie, kde jsou ještě nižší náklady, byť i to se smazává. Ale chtěli byste tam opravdu bydlet? Evropa a speciálně Česko je skvělé místo pro život. 

Jak se díváte na nejrůznější aktivity v oblasti ochrany životního prostředí, které ať už přímo nebo nepřímo čím dále, tím více dopadají na domácí i evropskou ekonomiku?
Jsem rád, že za poslední rok dochází v západní Evropě k realističtějšímu náhledu na zelenou dohodu a zároveň si myslím, že v Česku pro zrychlení Green Dealu udělalo hodně Rusko svou invazí na Ukrajinu. Češi totiž více než na udržitelnost slyší na soběstačnost, a proto masivně začali investovat například do fotovoltaiky. Hledáme balanc mezi ekonomikou a ochranou přírody, a to je dobře.