Pomáháme našim klientům syntetizovat jejich sny

2.11.2023

Petr Slavík, vedoucí výzkumu společnosti Santiago chemikálie, která se může pyšnit titulem PwC Firma roku 2023 Středočeského kraje, nás obrazně řečeno nechal nakouknout do firemní chemické laboratoře a všeho s tím souvisejícího.

Čemu se věnujete?
Santiago chemikálie je malá chemická firma zabývající se zakázkovým výzkumem, zakázkovou syntézou v oblastech organické, bioorganické a medicinální chemie. V principu pomáháme našim klientům syntetizovat jejich sny, ať už je to vývoj nových léků proti rakovině, nových molekul pro solární panely a podobně. 

Jste v Kralupech nad Vltavou. Navazujete na místní tradici?
To úplně nenavazujeme, ale snažíme se obecně navazovat na odkaz české chemie, který je velmi bohatý, například odkaz Antonína Holého. Spoustu jeho molekul syntetizujeme v naší laboratoři a dodáváme do celého světa a snažíme se v této oblasti posouvat dále.

Je to o výzkumu, tak pojďme říci něco o lidech u vás…
Jsme maličká firma, je nás dohromady osm. Z toho pět je doktorsky vzdělaných chemiků s praxí z celého světa, z nejrůznějších akademických pracovišť. Máme různé odbornosti, od medicinální chemie, čisté biologie, ale převážná většina jsou syntetičtí organičtí chemici.

A na druhé straně je zákazník někde v Americe. Jak se to dá dohromady?
Dá se to dohromady poměrně dobře. Samozřejmě se snažíme o nejrůznější marketingové aktivity, takže například část firmy byla před nedávnem na mezinárodním veletrhu ve Španělsku. V tomto roce jsme byli na mezinárodních konferencích ve Spojených státech amerických nebo v Japonsku, kde se snažíme získávat klienty a snažíme se budovat co nejpřátelštější vztahy. To, že jsme malá firma, prezentujeme jako jednu z našich výhod. Klient cítí, že nemusí komunikovat s velkou nadnárodní korporací, kde každý týden mluví s někým jiným, ale u nás od začátku do konce komunikuje s jedním a týmž člověkem, který zodpovídá za celý projekt.

Zazněly ve spojitosti s Vámi léky proti rakovině. Pojďme to trochu blíže popsat…
Naše firma vyvíjí nejrůznější léky, například proti rakovině, antivirotické léky, a to ve spolupráci s našimi klienty převážně z Ameriky. Jedná se například o různé spin-offy univerzit, spolupracujeme s Mikrobiologickým ústavem Akademie věd České republiky. Vyvíjíme také nová antibiotika. V praxi se nebráníme žádným projektům, se kterými naši klienti přijdou. Nemáme žádné limity, pokud usoudíme, že jsme schopni látku syntetizovat, ať už je jakkoli složitá, tak se o to pokusíme.

Jak dlouho trvá takový vývoj?
To samozřejmě záleží molekula od molekuly, jak je látka komplexní a složitá syntéza. Každý projekt zahajujeme literární rešerší, abychom věděli, co o látce bylo vyzkoumáno, jestli není například toxická, jak nebezpečné s ní bude pracovat. Pro ilustraci, máme klienty, s nimiž spolupracujeme dva a půl roku. Za tu dobu jsme jim dodali přes sto nejrůznějších derivátů, ze kterých si v Americe vybírají vhodné kandidáty například pro léky proti rakovině. Na druhou stranu máme i projekty z oblasti zakázkové syntézy, kdy nám klienti dají jasnou poptávku, že chtějí například deset gramů nějaké organické molekuly pro solární články, kterou třeba za 14 dní připravíme, týden ji analyzujeme a další týden odesíláme. Je to různorodé.

Jde tedy o přípravu vzorků, nebo pak dodáváte i ve velkém množství?
Záleží projekt od projektu. To, na co se my specializujeme, na co jsme odborníci, je spíše příprava v malém množství. Bavíme se o miligramových množstvích, což pro představu je pár zrníček soli. Nejsou to rozhodne cisterny nebo velké barely. Na to naše laboratoř není vybavená. Nicméně, když se ukáže, že ta miligramová množství mají nějakou aktivitu, jsou potenciálně zajímavá, tak klient za námi často přichází, jestli bychom byli schopni připravit větší množství, ale i v tom případě se bavíme o nějakých gramových množstvích.

Jaká je vize do budoucna?
Naše firma by se ráda rozšiřovala. V současné době řešíme i prostorové problémy. Rádi bychom měli svoji pobočku někde ve Středočeském kraji. Rádi bychom měli alespoň čtyři týmy po pěti chemicích.