Produkce roste spíše do výšky než do šířky

3.11.2025

Dominik Samec, MONETA Živnostník roku 2025 Hlavního města Praha, se věnuje pěstování mikrobylininek, což je nový trend pronikající k nám z Evropy a především ze Spojených států amerických.

Čemu se věnujete?
Projekt Prague Greens se věnuje pěstování mikrobylinek. Jsou to první lístečky mladé zeleniny, kterou pěstujeme ve vertikální farmě pod vertikálním osvětlením a dodáváme do restaurací. Jezdíme na farmářské trhy a nyní i pořádáme workshopy pro lidi, kteří se chtějí naučit pěstovat vlastní mikrobylinky.

Jak jste se k tomu dostal?
Ta cesta byla trošku spletitá, jelikož já jsem studoval podnikání. Poznal jsem se s manželkou, která studuje chemii. Spojili jsme hlavy dohromady, manželka začala na balkoně po covidu pěstovat mikrobylinky. Poté jsme to překlopili do podnikatelského projektu, začali pěstovat v kuchyni, následně v pronajaté místnosti.

Jak velká je aktuálně vaše produkce?
Aktuálně pěstujeme na 50 metrech čtverečních, ale je to na vertikálních regálech, takže naše produkce roste spíše do výšky než do šířky. Aktuálně vypěstujeme přibližně 10 kilogramů mikrobylinek týdně.

Co to vlastně jsou mikrobylinky?
Mikrobylinky jsou často označované jako superpotraviny. Vědci označují, že mikrobylinky mají 40x více vitamínů, minerálů a stopových prvků, jelikož semínko, které potřebuje vyklíčit, potřebuje velké množství energie. A ta energie je koncentrovaná v prvním lístku, který mi sklízíme po sedmi až čtrnácti dnech, a tudíž všechny látky máme obsažené v tom jednom lístku.

Jaké druhy to jsou a kde mají využití?
Druhů je nespočet. Jen namátkou vyjmenuji ředkvičku, hořčici, hrášek, brokolici, červené zelí. Pěstujeme aktuálně přes dvacet druhů. Rozvážíme do více než dvaceti restaurací v centru Prahy. Naším cílem je více se specializovat na lidi, protože mikrobylinka je velmi výživná a tím, že v restauracích dají jeden lístek na jídlo, tak úplně neprodáváme benefity tak, jak bychom chtěli. Vyvíjíme doplněk stravy, hledáme dodavatele na lyofilizování a chtěli bychom se spíše zaměřit tímto směrem.

Jak si stojíme v tomto oboru jako Česká republika v porovnaní s Evropou?
Jedna studentka zpracovávala počet firem v České republice a vyšlo jí číslo 29. Jsou to údaje z roku 2024. I my jsme na začátku čerpali primárně z Ameriky, kde trend je jak o pěstování mikrobylinek, tak o výrobě doplňků stravy. U nás se to trošku propisuje. Cítím, že trend u nás je také. V lepších restauracích výhonky na jídlech dostanete. A Evropa úplně nezaostává za Amerikou, takže trend postupně nabírá na obrátkách.

Dá se v restauraci poznat mikrobylinka?
Je to velmi těžké, protože často se setkáváte třeba s polníčkem. Poznáte většinou, že lístek je šťavnatý, mladý, je to čerstvá zelenina, ale pro laika to není jednoduché rozeznat.

Jaké máte plány do budoucna?
Chtěli bychom se více zaměřit na vzdělávání lidí. Vytvořili jsme první v České republice workshopovou místnost, kde bychom chtěli více přiblížit lidem, jak pěstovat mikrobylinky v pohodlí domova. Více bychom se chtěli věnovat také lyofilizování, vytváření prášku do smoothie a také vytváření doplňků stravy.