Radovan Sochor: Každý pokoj má svoji vlastní pípu | Firmaroku.cz
Příběhy úspěšných > Radovan Sochor: Každý pokoj má svoji vlastní pípu

Radovan Sochor: Každý pokoj má svoji vlastní pípu

Chov anguského skotu, pivovar a pivní lázně. Není toho málo ani pro rodinnou živnost. Pojďme na rozhovor s MONETA Živnostníkem roku 2021 Plzeňského kraje!
06. 10. 2021 | Živnostník roku

Čemu se věnujete?
My se věnujeme gastronomii, jsme i výrobci té naší vstupní suroviny, to je maso a pivo. Společně s otcem hospodaříme na zhruba dvou stech hektarech, máme zhruba dvě stě kusů dobytka. Hospodaříme v Železném Újezdě a naše krávy plemene aberdeen-angus, bouráme a dodáváme do našich restaurací jak v Plzni, tak v Nepomuku. Maso zpracováváme a nabízíme v podobě fajnových pokrmů lidem, kteří nás navštíví. K tomu nabízíme pivo z našeho malého pivovaru Zlatá Kráva, který je v areálu v Nepomuku, kde máme i restauraci. Ten vznikl před třemi lety a za tu dobu získal mnoho ocenění. Stali jsme se nejlepším malým pivovarem u nás. 

Ale to není všechno...
Chtěli jsme posunout zážitek z pojídání a popíjení ještě o něco výše, takže jsme v objektu bývalého pivovaru otevřeli pivní hotel. Jsou tam pivní lázně, je tam pivní wellness, které je unikátní v tom, že používáme do parní i finské sauny přísady jako je chmelové aroma. V pivních lázních se lidé koupou v našich kvasnicích, ve chmelu a v našem pivu. A k tomu je unikát čepované pivo na pokoji, každý pokoj má svoji vlastní pípu a každý pokoj se jmenuje podle našeho uvařeného piva, takže máme pokoj Plnotučná dvanáctka, Plnotučná čtrnáctka, Black I.P.A. a tak dále. Na každém pokoji najdete recept na to dané pivo, pokoj je stylizovaný do piva, jehož nese název.

Jaké je to hospodařit na dvou stech hektarech?
Táta původem zemědělec je, má to vystudované, já jsem vystudovaný inženýr ekonomie. Táta s hospodařením začínal, pak šel dělat ředitele na finanční úřad, dělal v bance, a pak se vrátil zpátky k zemědělství, když mi bylo osmnáct. Nejdříve bylo deset ovcí, a pak už bylo dvacet krav, a potom se to dále rozvíjelo. Já jsem dospíval a postupně jsem si začal přebírat gastro a otec se začal více realizovat v zemědělství. Dneska je gastro a ubytovací sekce pod mou gescí a zemědělství má na starosti otec. Máma nám dělá podporu, účetnictví, kancelářské práce. Táta nám dodává maso, my ho zpracováváme v restauraci a vracíme mu krmivo v podobě mláta z pivovaru, kterým on krmí býky. Je to samozřejmě hodně práce. To každý, kdo dělá v zemědělství, ví. Dvě stě hektarů zní obrovsky, ale jestli máte padesát nebo dvě stě, tak už to víceméně nehraje takovou roli. Pokud máte moderní technologie, tak se to dá zvládnout. Je to každodenní práce.

Říkal jste, že na každém pokoji je pípa. Jaká byla největší spotřeba za den, nebo spíše za noc?
To vám odpovím úplně jednoduše. My to máme limitované, protože primárně není cílem, aby lidé zůstávali na pokoji. Pořád jsme zastánci toho, aby se lidé bavili a pili pivo pohromadě, seděli v hospodě. To nám teď covid neumožňoval, takže možná byla dobrá příležitost pro to, aby lidé pili pivo na pokoji, ale jsme zastánci toho, aby lidi byli v hospodě. Je tam pro ně připravená pivovarská šalanda, kde je celé portfolio piv a lidé ho můžou ochutnat. Na pokoji mají jen jeden druh. Já tomu říkám, že je to takový ranní vyprošťovák nebo večerní pivo na dobrou noc. To znamená, je tam deset piv, ve dvou je to pět piv na osobu. Chceme prostě, aby pocit z toho, že jste v pivním hotelu, který je umístěn přímo v pivovaru, byl naplněn i tím, že lidé mají pivo i na pokojích.

Co plánujete do budoucna?
Náš nejbližší plán je uvaření si piva z vlastních surovin, to znamená vypěstovat si vlastní suroviny tak, jak to dnes děláme s masem, vypěstovat si vlastní obilí, z něj udělat slad a uvařit z toho vlastní pivo, potažmo v biokvalitě. To je takový nejbližší cíl, který bychom chtěli realizovat.