Rozhodně si nejvíc cením výhry a titulu Živnostník roku Moravskoslezského kraje 2022

27.4.2023

Podnikatelské soutěže jsou na prahu dospělosti. Právě otevíráme 18. ročník, a tak jsme se těch úspěšných z řad firem i živnostníků z předchozích let zeptali, co oni plánovali ve svých 18ti letech, co z toho se jim splnilo, jak se jim daří dnes a co jim přinesla účast v soutěži Firma roku a Živnostník roku. Inspirujte se a čtěte rozhovory s vítězi v rubrice Příběhy úspěšných.   

Vloni podnikatelské soutěže v Moravskoslezském kraji v kategorii Živnostník roku ovládla Karla Michalíková, moderátorka, zpěvačka s vlastní vyšívací dílnou inspirovanou folklorem a matka třech dětí v jedné osobě!

Letošní ročník se nese v duchu plnoletosti. Jaké životní plány jste měla v 18 letech vy?
V 18 letech jsem vůbec nevěděla, co chci v životě dělat. V tomhle věku pro mě byli důležití jen kamarádi a kam o víkendu vyrazíme. Od mala jsem ale chtěla být zpěvačkou. Zpívala jsem ve sborech a taky ve svých prvních kapelách. Že se budu jednou živit hlasem, mi říkala celá rodina.

Splnilo se vám něco z toho?

Živím se hlasem. Moderuji v rádiu, mám svou vlastní hudební skupinu. Zpívám na svatbách a hudba mě pracovně provází téměř každý víkend. Že se budu však jednou živit i řemeslně a rukama, to se mi jako levačce, zdá dodnes neskutečné.

Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Pořídit si vyšívací dílnu mě napadlo ve chvíli, kdy jsem zcela propadla kouzlu folkloru a lidového umění. Chtěla jsem zkrátka tyto krásné ornamenty přenést na látku. Začátky byly víceméně hned úspěšné. Počáteční investice pro mne nebyla problém, měli jsme s manželem dost našetřeno a navíc rádi investujeme tam, kde víme, že to má smysl.  Know-how jsem získala od našeho faráře, který vlastnil vyšívací stroj a naučil mě základy, jak s ním pracovat. Zbytek už byl na mně. Denně se učím něco nového a z každé chyby se ihned poučím. Sociální sítě dnes s reklamou hodně pomohou.

Jakého úspěchu v podnikání si nejvíce ceníte?
Rozhodně si nejvíc cením výhry a titulu Živnostník roku Moravskoslezského kraje 2022. Byl to neuvěřitelný zážitek a úspěch, zvlášť pro matku tří dětí, která s podnikáním začala teprve dva roky zpět.

Kdo vám v životě/podnikání nejvíce pomohl?
Určitě nejvíc vděčím svému manželovi, který mě podporuje v celém podnikání a zároveň je skvělý manžel i táta. Bez jeho podpory a podpory celé rodiny bych zdaleka dnes nebyla tak daleko jako jsem teď.

Co je vaše motto?
Zařiď si to v životě tak, abys nikdy nebyl naštvaný na to, že je pondělí.

Jaké byly vaše nejtěžší chvíle v podnikání?
Člověk jako já, workoholik, který vlastně podniká ve více oborech, může velmi rychle sklouznout k takzvanému vyhoření. Takovou chvíli jsem už zažila i já, kdy bylo práce víc, než se dalo zvládnout. Bylo to tuším někdy před Vánoci a já měla takový frmol, že jsem si pak ty Vánoce s rodinou ani pořádně neužila. Člověk musí najít rovnováhu mezi prací a odpočinkem, jinak k takovému vyhoření stačí jen krůček.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je naše Firma/Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu?
Díky vaší podpoře mohou podnikatelé získat další motivaci a chuť zlepšit se ve svém podnikání. Titul Živnostníka roku je pro ně jako jedince jen dalším ujištěním toho, že svou práci opravdu dělají dobře.

Jaké máte teď největší plány ve svém podnikání?
Můj cíl do pěti let je mít alespoň jednoho zaměstnance pro svou vyšívací dílnu, nebo minimálně brigádníky, abych lépe pracovně zvládla sváteční shon. Všechno totiž od samotné výroby, přes návrhy, nafocení, komunikace s klienty, odeslání, reklamu dělám stále sama a někdy je to opravdu náročné. Čili – zaměstnanec je můj cíl. :-)

Co bude vaším největším cílem pro letošní rok?
Snažím se vytvářet pro každé roční období speciální kolekci. Letos se chci připravit na Vánoce ve velkém stylu a vytvořit výšivky s motivy známých vánočních filmů a pohádek. Kdo ví – třeba vánoční svetry? :-)  Nechte se překvapit.