Sladké válcují ty slané

1.10.2025

Dlouhá léta živil jako řezník, se dnes s láskou věnuje výrobě lívanců. Nejen o tom, jak došlo k takové změně už v rozhovoru s Jiřím Doubkem, který se nově pyšní titulem MONETA Živnostník roku 2025 Jihočeského kraje.

Čemu se věnujete?
Já se od roku 2023 věnuji pečení lívanců na másle podle staré receptury na litinových tálech. Myslím, že jsem v Česku asi jediný, který to takto postaru a z poctivých surovin dělá.

To zní jako velmi krásná práce…
Já si myslím, že jsem se v této práci našel. Pracuji s lidmi, strašně mě ta práce baví a nabíjí.

Kde vás mohou lidé potkat?
Celoročně mě můžou lidé najít v Písku u kostela ve středu a v pátek od 7 do 16 hodin. Děláme lívance nasladko i naslano a sladkých je spousta variant. Určitě si každý vybere.

Jaké jsou to varianty, z jakých materiálů se vyrábějí?
Když jsem v roce 2023 začínal, tak jsem si myslel, že když dělám lívance postaru, že budou jen klasicky se skořicovým cukrem. Ale lidé, zejména děti, bez té čokolády to prostě nejde. Dále se snažím nabízet dva až tři druhy marmelád různých příchutí, skořicový cukr, teď jsem to rozšířil o mák a kokos, arašídové máslo. A různě to střídáme.

Původně jste dělal úplně jinou profesi…
V roce 2003 jsem si zažádal o vízum a odešel jsem pracovat do Rakouska, kde jsem pracoval jako řezník v jedné firmě a vydržel jsem tam až do roku 2022. Takže mám zkušenost z potravinářského podniku, což je k nezaplacení.

Od masa k lívancům, to se zdá jako dlouhá cesta…
Když byly děti malé a jezdili jsme s partou kamarádů na různé akce, na vandry, pod stan, tak jsem si s sebou vždycky vozil litinový tál a zkoušel jsem různé varianty lívanců. Všichni říkali, že jsou výborné a že bych to měl někdy zkusit. Tak za deset let snění jsem si splnil teď svůj sen.

Prodáváte jen hotové výrobky?
Prodávám hotové výrobky, které si lidé odnesou přímo na tácku nebo v boxíku s sebou domů. Lidé už to mají naučené, vědí, co chtějí. Slané, to je stejný princip, akorát se dělají se slaninou, se sýrem, s dýňovým olejem a s česnekem, který si sám vyrábím v olivovém oleji. Lívance, které vychladnou, tak vakuuji a lidé jsou naučení, že si je mohou odnést na druhý den.

O co je největší zájem?
Sladké válcují ty slané, to je jasné. Ale lidé, kteří ochutnají slanou variantu, tak už pak střídají slané a sladké. Ale stále asi 70 % je sladkých.

Kam se chcete dále posouvat?
Dá se to posouvat tam, že zákazníci, kteří ke mně chodili, tak říkali, že si dají radši lívance u mě, protože doma jim to jednou vykyne, jednou nevykyne. Tak jsem se rozhodl, že začnu vyrábět směsi podle svojí receptury, které v provozovně vakuuji do sáčků. Je to zaregistrovaný výrobek s návodem a každý si jednoduše udělá doma lívance, jako já peču na stánku, ze směsí. Jak klasický z pšeničné mouky, tak bezlepkový, který se vyrábí z rýžové mouky. Suroviny jsou nejlepší kvality, nepoužívám žádná zahušťovadla, žádné škroby.

Jak se vám v této činnosti daří?
Jelikož to dělám sám, tak si myslím, že všechno má svůj čas. Teď jsme udělali webové stránky, udělal jsem e-shop, který je aktuálně nově spuštěný. Kupovat si mohou lidé zatím jen v několika vybraných obchodech.