
Snažíme se přírodu, která nám byla svěřena do péče, udržovat v co nejlepší kondici
30.10.2025
Společnost HANKA MOCHOV si z pražského Slovanského domu odvezla titul Volkswagen Firma roku 2025 Středočeského kraje. Více o tom, co dělá, už v rozhovoru s agronomem a zástupcem nastupující generace ve vedení Matějem Božikem.
Čemu se firma věnuje?
My se více než 30 let věnujeme pěstování zeleniny. Hospodaříme na dvou farmách ve Středočeském kraji na celkové rozloze zhruba 900 hektarů půdy.
Jak je těžké produkovat zeleninu v České republice?
Máme výhodu, že hospodaříme v nejúrodnější oblasti v České republice, v oblasti Polabí, kde jsou půdy kvalitní. Už to, že to tam pan Hanka dělá už 30 let, dokazuje, že to dělat jde a jde to dělat dobře.
Kdo jsou odběratelé?
Mezi naše hlavní odběratele patří řetězce, kam dodáváme největší část naší produkce. Mezi další zákazníky patří restaurace a samozřejmě i koncoví zákazníci, kteří k nám do farmářské prodejny mohou dorazit a zeleninu si koupit přímo od nás.
Jaké jsou to druhy zeleniny?
My se zaměřujeme zejména na kořenovou zeleninu, bez které se česká kuchyně neobejde. Je to mrkev, petržel, celek, brambory, ale nad rámec toho se snažíme pěstovat bylinky, cukety, hrášky, dýně, fazolky.
Jak je firma velká?
Naše firma zaměstnává v sezóně až 200 zaměstnanců. Obratově se pohybujeme mezi 200 až 270 miliony korun.
Jak probíhá vlastní produkce?
Na rozdíl od jiných firem se zaměřujeme na celý distribuční řetězec, nejsme jen pěstitelé. Máme i linky na zpracování zeleniny. Jsme schopni vyprat, vytřídit, zabalit a následně vlastními vozy dopravit zeleninu finálním zákazníkům.
Firma má rodinnou tradici…
Rodinná tradice začala panem Hankou a už jeho dědou, který hospodařil. Následně jim byly pozemky v rámci kolektivizace sebrány a v restituci částečně navráceny. Tím vznikl základ, kdy pan Hanka začal s budováním firmy. Moje žena Kateřina, dcera pana Hanky, se věnuje rodinným povinnostem, a já jsem přišel do firmy před rokem. A vize je taková, že odlehčíme panu Hankovi, aby se mohl více věnovat svým koníčkům, a my mladí se o firmu budeme starat, doufám, že stejně dobře.
Jak je to se sezónními zaměstnanci?
Sezónní pracovníci, to je záležitost, bez které se neobejdeme. Je to práce občas v nepříznivých podmínkách, na poli je teplo, na poli prší, na poli je bláto. A ne každému se do takových podmínek chce. My stéle ještě těžíme z toho, že máme zaměstnance z ciziny. Nedaří se nám získat mladé, šikovné lidi z tuzemska, kteří by šli dělat na pole. Zaměstnanců v sezóně máme zhruba 200, kmenových kolem 80.
Jaké jsou vize?
Za sebe slibuji, že se budeme snažit byznys udržet v co nejlepší kvalitě. To neznamená jen kvalitě podnikatelské, ale protože hospodaříme s přírodou, tak se musíme starat také o tu půdu. Když si půdu letos zničíme, tak příští rok už na ní nic nevypěstujeme. Budeme se snažit přírodu, která nám byla svěřena do péče, udržovat v co nejlepší kondici, pěstovat co nejlepší zeleninu a využívat nejmodernější postupy, které nám současná technologie nabízí. Už to není jen o motyčkách a pluzích, ale jsou to dnes třeba stroje na detekci plevelů a následnou aplikaci herbicidů, které působí cíleně pouze na rostliny, které v porostu nechceme.