Snil jsem o malé textilní dílně

19.5.2023

Podnikatelské soutěže jsou na prahu dospělosti. Právě otevíráme 18. ročník, a tak jsme se těch úspěšných z řad firem i živnostníků z předchozích let zeptali, co oni plánovali ve svých 18ti letech, co z toho se jim splnilo, jak se jim daří dnes a co jim přinesla účast v soutěži Firma roku a Živnostník roku. Inspirujte se a čtěte rozhovory s vítězi v rubrice Příběhy úspěšných.  

Živnostník roku 2018 Pardubického kraje a držitel celorepublikového titulu Srdcař roku! To je Josef Fidler, který zasvětil svůj život obnově žinylky a tradičního tkalcovství. Jak se mu vedlo v jeho 18ti letech? Nejen na to jsme se ho zeptali u příležitosti 18. ročníku podnikatelských soutěží.

Letošní ročník se nese v duchu plnoletosti. Jaké životní plány jste měl v 18 letech vy?
V době dospívání jsem naplno převáděl průmyslovou textilní výrobu do ruční. Na vlastnoručně zhotoveném tkalcovském stavu jsem získával první zkušenosti s tkalcovským řemeslem. Už tenkrát jsem snil o malé textilní dílně.

Splnilo se vám něco z toho?
Ano, vrchovatě. Dnes mám nádherný pracovní prostor v historickém objektu v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. Stavení pochází z roku 1799 a pro mě je důležité, že v něm žili a pracovali generace tkalcovských mistrů.

Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Šílené, bez sebemenší znalosti ekonomiky a marketingu. To jsem se učil za pochodu.

Jakého úspěchu v podnikání si nejvíce ceníte?
Spolupráce s módní návrhářkou Beatou Rajskou.

Kdo vám v životě/podnikání nejvíce pomohl?
Právě paní Beata, naučila mě, jak se k ruční práci chovat.

Co je vaše motto?
Staré technologie, kterým se věnuji, přežijí jen tehdy, pokud osloví současné uživatele.

Jaké byly vaše nejtěžší chvíle v podnikání?
Obnova žinylkové technologie všeobecně.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je naše Firma/Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu? Živnostník roku dokáže dát řemeslům obrovskou popularitu a prestiž. Celý proces soutěže je propracován do sebemenšího detailu. Pro mě, jako vítěze krajského kola a získání krajského ocenění Srdcař roku 2022 je důležité, že soutěž pořádají opravdoví srdcaři. Tím vůbec nelichotím, jen chci popsat, jak skvělí lidé jsou kolem soutěže. A jsou i báječní fanoušci řemesel.

Jaké máte teď největší plány ve svém podnikání?
Plány a cíle už dávno nemám. Užívám si tu cestu, která může být opravdu cílem. Během ní poznávám a potkávám mimořádné osobnosti a skvělé uživatele mé ručně tkané práce. Je to energie lidských rukou a ta se musí předat pouze osobně. O to je to sice těžší, ale ruční práce to přímo vyžaduje.

Co bude vaším největším cílem pro letošní rok?
Rozjet lnářskou tkalcovskou dílnu v pohádce Veselého Kopce a dál žít krásný, i když velmi náročný život s ručním tkaním a jeho příznivci.