Stavebnictví je oborem, který se bez lidí prostě neobejde

26.6.2023

Na otázky spojené jak s podnikatelskými soutěžemi Firma roku a Živnostník roku, tak s oblastí stavebního průmyslu nám odpovídala Iveta Štočková, vedoucí Útvaru komunikace a marketingu stavební skupiny VINCI Construction CS.

Stavební skupina VINCI Construction CS je hlavním partnerem soutěží Firma roku a Živnostník roku. V čem vidíte sílu tohoto spojení?
Předně jde pro nás o propojení se zavedenou a prestižní značkou, která je respektovaná. Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů České republiky, tak i naše Skupina má celorepublikovou působnost. Spojení je o to těsnější, že naše projekty, ať už se jedná o dopravní stavby, budovy či městský mobiliář, vytvářejí ve všech regionech lepší podmínky pro firmy a podnikatelskou činnost.

Líbí se nám také způsob, jakým soutěže přivádějí k sobě velké i malé podniky. I do Skupiny VINCI Construction CS se spojily značky různých velikostí a zaměření a každá zde má své nezastupitelné místo. Dohromady tvoří fungující celek.

Jaké byly hlavní důvody pro to, že jste vytvořili „stavební skupinu“, která zahrnuje více než dvě desítky značek?
Důvodem spojení bylo vytvořit silnou a konkurenceschopnou skupinu, která bude schopná klientům poskytnout komplexní služby ve všech segmentech stavitelství, ale zároveň bude respektovat tradici a know-how jednotlivých firem. Vždyť některé z nich na trhu působí více než 70 let. A praxe ukazuje, že to byl dobrý krok. Společně zkrátka dokážeme víc.

Na jakých nejdůležitějších stavbách aktuálně pracujete?
Těch staveb je opravdu velké množství po celém Česku i na Slovensku. Ročně až 2000. Mediálně hodně viditelná je dostavba dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem, první projekt typu PPP u nás. Modernizujeme ale také vytížený železniční uzel Pardubice, což je největší projekt svého druhu na železnici za poslední desítky let. V září začne 770 žáků chodit do zbrusu nové ZŠ a MŠ U Elektry, kterou jsme postavili v pražských Vysočanech, a rozpracovaných máme několik bytových projektů v Praze. Právě jsme také začali s rekonstrukcí Úpravny vody Machnín, která zásobuje vodou velkou část Liberecka, a mnoho dalších. Vytváříme také prostory, které pomáhají přírodě a současně nabízejí relax. Takovým projektem je například rekonstrukce Vysokopeckého rybníka na Příbramsku.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je Firma/Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu?
Kromě prestižního ocenění, která si odnášejí podnikatelé a firmy, a možnosti prezentovat svou činnost, spatřuji přidanou hodnotu hlavně v možnosti potkat se s ostatními. Nedocenitelná je i zpětná vazba od poroty a odborníků. Soutěž také pravidelně nastoluje témata související s podnikáním v Česku, a to je hodně důležité.

Co podle Vás v současnosti rozvoj podnikání v České republice nejvíce podporuje a co naopak nejvíce brzdí?
Co se týče stavebnictví, již delší dobu je veřejně známé, že chybějí kvalifikovaní zaměstnanci. Stavebnictví je oborem, který se bez lidí prostě neobejde. Stejně tak je oborem, který se ve všech krizích ukázal jako stabilní. Je tedy důležitým prvkem všech národních ekonomik a dalšího rozvoje a zkvalitňování životního prostředí.

Pro rozvoj podnikání obecně jsou klíčové také inovace. I v našem segmentu vidíme, jak se otevírají nové byznysové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. Je velmi dobře, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku.

Co si Vy osobně myslíte, že je pro úspěch v podnikání nejdůležitější?
Vize a pracovitost. Tedy nebát se smělých plánů a jít si cílevědomě za nimi. Současně být tzakzvaně srdcařem. To osobně považuji za úplný základ.