Ve Středočeském kraji získala titul IBM Firma roku 2022 společnost AGRA Řisuty, která se věnuje rostlinné a živočišné zemědělské výrobě. MONETA Živnostník roku 2022 Středočeského kraje se jmenuje Martina Koníčková a vyrábí bylinné sirupy.

Vítězná živnostnice Martina Koníčková se zabývá výrobou bylinných a ovocnobylinných sirupů. Na začátku jejího podnikání byl jeden přerostlý keřík levandule na zahradě. Jako novopečená maminka chtěla vonící bylinku zužitkovat, a tak se zrodil nápad vyrábět bylinkové sirupy podle šetrných receptur bez použití chemických látek a jakýkoliv náhražek. Nyní její repertoár čítá už více než desítku sirupů, které vyrábí z rozmanitých druhů bylinek od mateřídoušky až po rakytník, a to v závislosti na ročním období. V současné době už ladí i etikety pro první džemy a čatní, které také snoubí s bylinkami. Její stálicí je však levandulový sirup. „Bylinky jsou skvělá věc, která má pozitivní účinky na spoustu neduhů. Pomáhají proti kašli a zahlenění, mají detoxikační účinky a pro náš organismus jsou všeobecně velmi prospěšné,“ říká Martina Koníčková. Každá bylinka má jiné využití, jinou chuť i aroma. Proto dlouho studovala, co každá z nich umí a s čím ji skloubit tak, aby docílila požadované chuti.

„Bylo to velmi těžké rozhodování, protože finalisté byli velmi vyrovnaní. Oceňuji, že vítězná živnostnice začínala z ničeho, od jednoho keře levandule. Líbí se mi na ní i odvaha, s jakou kombinuje chutě,“ okomentoval vítěze člen poroty Milan Silný z MONETA Money Bank.

Stříbrnou příčku obsadil Dan Tržil, který tvoří podcasty. Bronz v krajském finále získala Gabriela Janebová provozující sýrárnu.

Vítězná společnost AGRA Řisuty je rodinná zemědělská firma založená v roce 1994. V současnosti hospodaří na více než 2 500 hektarech zemědělské půdy rozprostřené v šestadvaceti katastrálních územích v severozápadní části Středočeského kraje a zaměstnává 35 zaměstnanců. Většina pěstební plochy je užívána pro produkci kvalitního potravinářského a krmivářského obilí, olejnin, luskovin a jetelovin. Část této produkce je přímo zpracována pro krmení vlastních hospodářských zvířat. Další část je využita pro výrobu osiv, která jsou vyvážena i do zahraničí. Společnost je významným uživatelem a propagátorem technologií precizního zemědělství, které široce využívá především v rostlinné výrobě. V živočišné výrobě se zaměřuje na chov prasat, kde v současnosti produkuje zhruba 6 tisíc jatečných prasat ročně. Je jedním z posledních producentů vepřového masa v regionu. Velká část produkce je určena pro zpracování místními řezníky. „V roce 2021 byla uskutečněna výstavba nové výkrmny prasat. Nová stáj byla projektována ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou a zahraničními odborníky a je vybavená řadou inovativních prvků se zaměřením především na pohodu a zdraví chovaných zvířat. Jedná se pravděpodobně o nejmodernější stáj svého druhu v České republice,“ říká agronom vítězné firmy Vítězslav Krček.

„Za Volkswagen přejeme vítězi neutuchající chuť k inovacím, které jsou pro úspěch vždy zásadní. A také radost z podnikání, kterou můžou přenést do všech svých projektů a k lidem okolo,“ okomentoval volbu poroty produktový manažer pro elektromobilitu ze společnosti Volkswagen Dušan Klimek.

Druhé místo získala firma BENEŠ a LÁT zabývající se strojírenstvím. Bronz si odváží společnost Gloobe corp., výrobce a distributor superpotravin.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění ve Středočeském kraji získala Gabriela Janebová, která provozuje sýrárnu.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Středočeského kraje:
1. AGRA Řisuty s.r.o. – rostlinná a živočišná zemědělská výroba (Ledce)
2. BENEŠ a LÁT a.s. – rodinná strojírenská společnost (Poříčany)
3. Gloobe corp. s.r.o. – vývoj, výroba a distribuce superpotravin (Horoměřice)

MONETA Živnostník roku 2022 Středočeského kraje:
1. Martina Koníčková – výroba sirupů (Bašť)
2. Dan Tržil – tvorba podcastů (Statenice)
3. Gabriela Janebová – provoz sýrárny (Mladá Boleslav) 

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022 Středočeského kraje:
EBAS spol. s r.o. – vývoj, testování a výroba kovových dílů (Benešov)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Středočeského kraje:
Gabriela Janebová – provoz sýrárny (Mladá Boleslav)