Takto vypěstovaná zelenina je absolutně bez chemie

21.9.2023

David Matoušek, Živnostník roku 2023 Karlovarského kraje, představil v rozhovoru, co je to designová akvaponie a jak z ním může kdokoli těžit a ještě se z ní radovat. Tak pojďme na to…

O čem Vaše živnost je?
Já se věnuji udržitelnému farmaření, specializuji se konkrétně na akvaponické farmaření. To je propojení chovu ryb a hydroponického pěstování rostlin na jednom místě.

Jak to funguje?
Funguje to tak, že ryby vylučují do vody odpadní látky, které jim primárně škodí. A ten systém je vytvořený tak, aby rostliny škodlivé látky dostávaly z vody ven a vodu rybám čistily. Zároveň rostliny jsou vyživované dusíkem od těch ryb.

Jak velké akvárium nebo nádrž si můžeme představit?
Instalace mohou být od malého akvária, třeba pětilitrového, kde může být malá parmička, až po velikánské komerční systémy, které jsou vytvořeny pro zajištění zeleniny a ryb klidně pro celé město.

To asi přímo Vy sám neuděláte…
To teď nedělám. Dělal jsem už farmu v rozsahu 200 pěstebních pozic. To je taková menší farma, která se vejde do místnosti.

Jak jste se k tomu vlastně dostal?
Dostal jsem se k tomu tak, že jsem choval ryby. Dovážím japonské koi kapry. To jsou okrasné ryby. A každý chovatel řeší otázku, aby z vody nějakým způsobem odčerpal dusík. Zkoumáním jsem nakonec zjistil, že nejlepší je, když to dělají zelené rostliny, které díky fotosyntéze umí dusík z vody spotřebovat a z toho postavit hmotu, ze které jsou tvořeny.

Kde působíte?
Teď v současné době jsem dělal instalaci v jedné továrně poblíž Chebu. A dodávám technologii formou dílů, to znamená, že si to lidi můžou postavit sami. Mám na to internetový obchod.

Kdo jsou Vaši zákazníci?
Může to být rodina, která si chce vypěstovat vlastní potraviny trochu jiným způsobem. Mohou to být také školy, které chtějí dětem v rámci vzdělávání ukázat, jak fungují různé procesy v přírodě. Dá se na tom ukázat opravdu hodně věcí. Děláme pěstební krabičky pro školy, které si děti můžou samy složit, a pak si v tom vypěstovat nějakou minizeleninu.

Jaké druhy zeleniny to jsou?
Většinou je to listová zelenina. Ta roste v těchto systémech nejlépe, protože není úplně tak náročná na živiny.

Jak se pak před konzumací musí ošetřit? Je ve vodě s rybami…
To vůbec ne. Tam jsou ponořené pouze kořeny. Rostliny samotné jsou úplně odděleně v pěstebních kanálech a do styku s vodou se vůbec nedostanou. Naopak v tomto systému je velikým přínosem, že se nepoužívají žádné syntetické herbicidy a podobně, protože by se tím otrávily ty ryby. Takže zelenina vypěstovaná tímto způsobem je absolutně bez chemie.

Věnujete se také vzdělávací činnosti…
Zaměřuji se na praktickou část vzdělávání, aby si to děti mohly vyzkoušet. Děláme workshopy, kde ukazuji přímo akvaponický systém v nějakém menším rozměru. A pak máme pěstební krabičky, které si děti samy vystříhají, ozdobí, dají si tam podložku, vypěstují a na konci je věc celá kompostovatelná, není tam nic umělého.

Zaznívá ve spojení s Vámi designová akvaponie…
To se snoubí především ve verzi pro domácnosti. Když si někdo pořídí něco takového domů, tak chce, aby to i hezky vypadalo. Takže jsou tam různá led osvětlení, já tomu říkám akvaponická designová lampa. Člověk si může systém postavit klidně do obýváku, plavou mu tam rybičky, a ještě mu tam vyroste nějaká bylinka. Nebo si to může postavit restaurace třeba na bar a zákazníci si můžou hodit bylinku třeba do nějakého drinku.