To všechno se prostě musí zažít!

14.6.2023

Volkswagen je v letošním roce partnerem soutěží Firma roku a Živnostník roku. Nejen o elektromobilitě jsme si v rozhovoru povídali s Dušanem Klimkem, produktovým specialistou e-mobility z Porsche ČR.

Co si první vybavíte, když se řekne elektromobilita?
Úsměvy lidí, kteří naše elektromobily řídí, velmi příjemnou a komfortní jízdu bez hluku a emisí, okamžité zrychlení… Ale to všechno se prostě musí zažít!

Jakým způsobem ovlivňuje aktuální situace na Ukrajině automobilový průmysl?
Samozřejmě tato smutná situace v uplynulém roce velmi ovlivnila jak výrobu polovodičů, čipů, dílů celkově, tak logistické řetězce. Nicméně dnes se již úspěšně daří část výroby buď alokovat jinam, nebo ji jinak zefektivnit. Díky tomu se dodací lhůty u většiny vozů dostávají na standardní úroveň. Konkrétně u elektromobilů ID je dodání zhruba do čtyř měsíců, nebo máme dokonce výborně vybavené skladové vozy ihned k dispozici.

Jaká jsou hlavní kritéria, na která by živnostník nebo podnikatel neměl zapomínat při pořizování užitkového vozu?
Je to především uvědomění si, jak bude zákazník užitkový vůz využívat, zda na krátkých či dlouhých trasách, jakou preferuje tonáž, výbavu a tak dále. Následně, od využití vozu, je možné odvinout další detaily a finálně vyhodnotit, který z vozů bude pro zákazníka tou nejideálnější volbou.

Zaznamenáváte ze svého úhlu pohledu nějaké rozdíly v podnikatelském prostředí v jednotlivých krajích České republiky?
Tuto odpověď nelze jednoznačně určit vzhledem k tomu, že vozy jsou přihlašovány například v Praze a následně se využívají v jiných krajích (sídla firem nemusí být vždy totožná s místem provozování). Nicméně samozřejmě vnímáme soustředěnost velkých technologických, finančních, farmaceutických firem do hlavního města Prahy, a naopak spoustu skvělých rodinných a agilních firem v jednotlivých krajích.

V čem si myslíte, že mají soutěže jako je Firma/Živnostník roku výhodu a přidanou hodnotu?
Přilákání pozornosti k produktu nebo službě, ocenění úspěchu, hodnotné ceny a především velmi příjemná atmosféra na finálových večerech.

Na co si Vy osobně nejraději vzpomenete z loňského ročníku soutěží?
Rozhodně na pozitivní emoce a radost soutěžících, které jednotlivé večery provázely. A stejně tak sledování fascinujících životních příběhů a cest za úspěchem jednotlivých živnostníků a firem.